Ben-Hur (2016)

Ben-Hur (2016)

Ben-Hur (2016) - POSTER ROMANIA

Introducere Ben-Hur (2016)

Bazat pe o carte considerata de multi drept printre cele mai importante 100 de carti scrise vreodata, actualul Ben-Hur, pe care in continuare il voi scrie Ben-Hur (2016), pentru a se deosebi de celelalte, este a V-a ecranizare. Daca mai punem la socoteala si animatia din 2003, Ben-Hur (2016) este a VI-a ecranizare. Ca in cazul oricarui remake, se pune intrebarea utilitatii. Ca un prim semn distinctiv, aceasta a V-a (ori a VI-a ecranizare) este PRIMA ce poate fi vizionata in 3D si IMAX 3D.

Personal, am vazut ecranizarea din 1959 (cea mai celebra dintre ele si considerata de multi drept cea mai buna) mai demult. Imi aminteam vag povestea, cei 2 frati, cel roman era cel vitreg, dar mai mult de atat nu tineam minte. Finalul nici atat, deci nu aveam spoilere in cap. Ma rog, si daca as fi tinut minte finalul nu ar mai fi fost valabil, dar sa nu anticipam 🙂

Poza luata de pe Elefant
Poza luata de pe Elefant

Rezumat Ben-Hur (2016)

Vedem povestea fratilor viitregi Ben-Hur, un evreu si un roman. Destinele lor se despart atunci cand romanul Messala decide sa se intoarca la Roma si sa isi castige numele pe campul de batalie. Problemele dintre trecut il trageau in jos, insa Messala este hotarat sa treaca sa lupte pentru ele.

La un moment, destinul ii va face pe cei 2 frati Ben-Hur sa se reintalneasca, de aceasta data aflandu-se de parti diferite ale baricadei. Veti descoperi singuri ce se intampla cu exactitate 🙂

Ben-Hur (2016) Emil Calinescu

Puncte de interes Ben-Hur (2016)

Pe langa lucrurile deja mentionate in introducere, as mai dori sa puncte urmatoarele aspecte:

  • Regia este semnata de Timur Bekmambetov, cineast originar din Kazakhstan. Printre alte filme regizate de acesta cel mai celebru este Abraham Lincoln – Vanator de vampiri (un dezastru din absolut toate punctele de vedere), acesta si Wanted fiind singurele intrate oficial in cinematografele patriei.
  • La distributie lucrurile sunt interesante. Cei doi frati sunt interpretati de Tobby Kebbel si Jack Houston, insa capul de afis este Morgan Freeman, intr-un rol extrem de diferit de ce suntem noi obisnuiti.
  • Durata este de 123 de minute, pelicula devenind cea mai scurta ecranizare a celebrului roman. Ganditi-va ca filmul din 1959 dura 212 minute.
  • Mi se pare relevant de precizat faptul ca pelicula din 1959 are 11 premii Oscar, 3 premii si o nominalizare Globul de Aur si 1 premiu Bafta.
  • Continuand cu comparatiile dintre cele 2 filme, distribuitorul Cineforum m-a invitat asta seara la o mica discutie cu 3 cascadori romani. Intalnirea a fost prilejuita de filmul Ben-Hur (2016), dar discutiile au deviat spre multe alte filme. Un singur lucru mi se pare relevant sa precizez aici: cascadoriile din 1959 au fost facute toate #pebune (ma rog, de cascadori, nu de actori), acestea soldandu-se cu mai multe victime. In zilele noastre tehnologia salveaza din ce in ce mai multe vieti, ceea ce sincer ma bucura. Pe de alta parte, multi spectatori prefera autenticitatea filmelor de pe vremuri. Vad si eu zilele astea versiunea anterioara si va zic exact cum sta treaba.
  • Marile schimbari, atat fata de carte, cat si fata de filmele anterioare, sunt la final. Finalul este schimbat aproape in totalitate. Va las sa descoperiti la punctele urmatoare cum am vazut eu aceasta schimbare.

Ben-Hur (2016) - cursa care

Puncte tari Ben-Hur (2016)

  • Morgan Freeman. Personajul, actorul, tot. El este principalul argument pe care-l dau celor care ma intreaba daca trebuie sau nu sa vada filmul. As tinde sa zic ca-i singurul argument, dar nu e chiar asa.
  • Un al doilea argument, extrem de important, este faptul ca filmul este mult mai usor decat precedentele sale. Pare simplificarea povestii, altfel extrem de profunde, pe care o reda cartea. Pentru unii e o jignire, pentru altii, insa, e un lucru bun: povestea devine accesibila tuturor. Criticii nu sunt fericiti, insa publicul larg este in avantaj. Eu as numi acest film drept un aperitiv pentru filmul-reper, cel din 1959.
  • Cei 2 actori, personajele principale, sunt foarte bine interpretati. Ei, actorii, si-au facut treaba, pacat de dialoguri ca par aproape de fiecare data fortate.
  • Cu toate defectele lui, ai ce invata din acest film. Dau 3 cuvinte-cheie in acest sens: curaj, iertare, iubire. Descoperiti singuri ce si cum 🙂

Ben-Hur (2016) Bloggeri

Puncte slabe Ben-Hur (2016)

  • Daca nu ati vazut despre final la punctele tari, e clar ca finalul e slab. Este, de fapt, deosebit de prost. Are toate defectele pe care le poate avea un final: este deosebit de siropos (desi filmul nu ar fi trebuit sa fie asa), este dat pe repede inainte (intrecerea finala, cea cu care, dureaza mult prea putin) si mai este si de tip deus-ex machina (dintr-o data toate lucrurile se rezolva miraculos).
  • A doua mare problema a filmului este 3D-ul (IMAX sau nu) care-i inutil. Nu exista. Tii ochelarii aia 3D pe ochi absolut degeaba. Oricum ideea filmulu nu se preta la 3D.
  • A treia mare problema a filmului sunt actritele. Nu pare a fi vina lor, mai degraba a celor care le-au scris rolul si le-au facut costumele. O amica bloggerita se gandea la filmele indiene, pareau desprinse d-acolo. Posibil, dar nu filme indiene noi, ci d-alea vechi, de prin anii 50. E drept, nu aveau broboana pe frunte, dar altfel chiar pareau indiene. Serios, nicio actrita nu parea din acest film. Absolut niciuna.
  • Cu exceptia replicilor personajului interpretat de Morgan Freeman, restul dialogurilor par scrise de un copil de clasa a V-a. E drept, clasa a V-a de la seminarul teologic, pentru ca indoctrinarea religioasa este la ea acasa. Este o carte crestina scrisa pentru un film de Hollywood. Orice, dar sa aiba happy-end. Rezultatul e ce veti vedea.
  • Am pomenit chestiunea asta, dar o repet: filmul, in multe situatii, pare dat pe repede-inainte (fast-forward, ca poate suna mai bine engleza). Daca va uitati la diferenta de durata dintre acest film si cel din 59 si daca veti vedea ce dimensiuni are cartea, va veti da seama ca am dreptate.

Ben-Hur (2016)

Opinii Ben-Hur (2016)

Per total, Ben-Hur (2016) m-a dezamagit. Plecasem cu asteptari mari, distributia suna super-bine, cartea de la baza este o capodopera, insa rezultatul este sub asteptari. Nu este un film rau, multi il vor aprecia, insa este cert ca nu s-a ridicat la nivelul mega-productiei din 1959. Totusi, Morgan Freeman este unul dintre actorii geniali ai timpurilor noastre, fanii acestuia neavand voie sa rateze acest film.

Ben-Hur (2016) a intrat in cinematografe de ieri, 19 august, adus in Romania de Cineforum. Salutari CINEMILE tuturor!

. Niciun comentariu la Ben-Hur (2016). Categories: 2016. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.