Enemy – Inamicul

Enemy – Inamicul

Enemy POSTER

Introducere Enemy – Inamicul

Uneori imi vine sa vad un film dupa titlu. Nu vreau sa vad nimic despre el, nici descriere, nici nota pe IMDB, vreau doar sa vad filmul. Asadar, cat de bun poate fi un film cu numele Enemy? Ce am aflat ulterior si de ce COMOARA am atat vedeti in randurile de mai jos 🙂

Inamicul

Rezumat Enemy – Inamicul

Adam Bell este un profesor de istorie care duce o viata banala alaturi de sotia lui. Viata lui este data peste cap atunci cand descopera un actor care arata identic cu el. Decizia de a-l intalni pe actor ii va schimb definitiv viata.

Puncte de interes Enemy – Inamicul

  • Jake Gyllenhaal joaca rolul dublu, actor cunoscut din mai multe filme. Personal, mi-l amintesc in rolul printului Dastan (Prince of Persia) si din End of Watch (Rolul ofiterului Taylor).
  • Se bazeaza pe cartea The Double, scrisa de portughezul castigator al premiului Nobel pentru literatura, Jose Saramago (O homem duplicado – titlu original). Cartea nu a fost INCA tradusa in limba romana. In limba romana cartea se numeste Omul Duplicat, fiind publicata la editura Polirom.
  • Filmul are o durata relativ mica pentru un thriller, 90 de minute.
  • Fiti atenti la final. Eu a trebuit sa caut mult pentru a-i afla semnificatia 🙂
  • Filmul este regizat de Denis Villeneuve, cel care semneaza regia filmuli Sicario, care urmeaza sa se lanseze vineri in Romania.

SIcario POSTER

Puncte tari Enemy – Inamicul

Intregul film mi se pare aproape perfect realizat. Scenariul, bazat pe romanul de nobel The Double, mi se pare a nu avea cusur. O intrepretare absolut geniala a lui Jake Gyllenhaal (in rolul sau dublu), o regie excelenta a lui  Denis Villeneuve si un final extraordinar. Suspans peste tot, 90 de minute extrem de intense. Si sa nu uitam muzica 🙂 Oh, dragalasa de ea! 🙂

Enemy

Puncte slabe Enemy – Inamicul

  • Un film prea greoi pentru publicul larg, probabil din acest motiv nici nu a ajuns in Romania.
  • Desi titlul a fost cel care m-a atras, constat ca este un mare defect al filmului. Titlul cartii mi s-ar parea mai aproape de adevar. Nu e prima oara cand ecranizarea poarta alt titlu decat cartea dupa care este facuta. Care sa fie, oare, explicatia?

Opinie Enemy – Inamicul

Ce pot spune despre filmul Enemy – Inamicul? Superb. Un film absolut superb. Prea greoi pentru a fi comercial, insa un film care TREBUIE vazut de catre cinefilii adevarati. Nu ii va dezamagi. Personal, mi-a adus aminte de Hitchcock, desi unii zic ca ar fi un amestec de Linch si Hitchcock. Oricum ar fi, MERITA vazut!

Enemy – Inamicul NU a putut si va putea fi vazut in cinematografele patriei (daca a fost proiectat in vreun festival dati-mi de veste, eu nu am aflat inca). Salutari DUSMANOASE tuturor (desi titlul asta este, la modul serios, unul prost ales)!

3 thoughts on “Enemy – Inamicul”

  1. Pingback: Sicario | CinEmil

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.