Filmele ne invata sa fim snobi

 

Ati auzit cu siguranta expresia Ca-n filme. Ea reflecta abundenta, un standard inalt, devenind etalon pentru multa lume. Mai stiti Dallas-ul de Romania? Inca functioneaza, desi pare o ruina. Mi se pare exemplul cel mai bun de opulenta si snobism.

Dallas JR

Cladirile de birouri, dar si casele oamenilor cu bani, adevarate palate, se inspira (prea) mult din filme (as zice americane, dar nu-i vorba numai despre ele). Care filme prezinta doar o foarte mica parte din realitate.

Cele mai bune exemple sunt casele oamenilor cu bani si cladirile de birouri.

De exemplu, un mare afacerist roman nu va accepta nicicum sa se uite pe cheltuielile sale minuscule. Se va gandi el cat consuma toate aparatele de aer conditionat? Se va gandi el ca in septembrie sa inchida aerul conditionat si sa deschida geamul? Tin minte ca zisesem unui amic, in perioada studentiei, cum ca aparatele de aer conditionat din sali functioneaza foarte rar. In iunie e sesiune, iar in mai era suportabil. Un amic, insa, dintr-o corporatie, era revoltat: Aerul conditionat e inventat pentru a functiona; altfel, de ce a mai fost luat? La noi la birou functioneaza non-stop, avand o temperatura constanta tot timpul anului. 

Apropo de aere conditionate, stiti ca pentru romani bolile contractate in urma folosirii acestor aparate sunt o mandrie?

Aer conditionat

In cazul caselor situatia sta la fel. Certificat energetic? Eu? Eu sunt bogatan, ce ma intereseaza pe mine pierderile de caldura? Termografie? Nu e, vere, pentru mine!

De ce ar face asta? In filme nu vezi birouri cu aerul conditionat pornit si cu geamul deschis. In filme nu vezi un afacerist prosper care sa locuiasca intr-o casa modesta. In filme nu vezi cum oamenii fac economii crunte acasa ori la birou. Nu, in filme vezi cum oamenii RISIPESC, cum oamenii arunca cu banii in prostie si se bucura nespus de acest lucru.

Desi se spune ca oamenii de afaceri sunt cei mai zgarciti oameni, lucrurile sunt departe de a fi asa. Adica da, MARII oameni de afaceri is zgarciti, pentru ca au muncit pentru acei bani. Insa micii afaceristi, imbogatiti peste noapte, sunt printre cei mai snobi oameni existenti.

Si, sa reconoastem, nu doar in Romania se intampla asta. Si nu doar in filmele AMERICANE. Pe ele le dau exemplu pentru ca ele sunt majoritare in cinematografele romanesti. Insa gasim exemple cu duiumul si-n cinematografia europeana, si-n cea indiana, si-n cea sud-americana (in celebrele telenovele).

Imagine din filmul Romanesc POKER, penultimul film al regretatului Sergiu Nicolaescu
Imagine din filmul Romanesc POKER, penultimul film al regretatului Sergiu Nicolaescu

Filmele ne invata sa fim snobi. Si pe noi, si pe altii. Doar ca noi tindem sa ascultam indemnurile acestea mai mult decat altii. Poate ca e in ADN-ul nostru asta.

Filmele ne invata sa fim snobi – articol scris pentru site-ul www.avizez.ro in cadrul competitiei Super-Blog 2015. Salutari CINEMILE tuturor!

Etichete: ,