Filmul Assassin’s Creed

Filmul Assassin’s Creed

 

 

 

Introducere Filmul Assassin’s Creed

 

Un an nou, un format vechi. Acest articol, primul din 2017, este cel care consfinteste revenirea la formatul meu clasic. Ma ajuta si filmul, Assassin’s Creed fiind tipul de film cu la fel de multe calitati ca si defecte. Un film pe care, deopotriva, il poti desfiinta ori il poti ridica in slavi, avand argumente pertinente in ambele situatii. Fara sa mai lungesc introducerea, pentru ca oricum am multe de spus, sa trecem la treaba …

Puncte de interes ale Filmului Assassin’s Creed

 

  • Primul JOC Assassin’s Creed a aparut in anul 2007. Vorbim, deci, de o serie relativ noua, insa una de real succes, avand CEL PUTIN 1 joc pe an. Ca o dovada a imensului succes, jocul Assassin’s Creed a traversat toate platformele mobile, toate consolele si toate sistemele de operare de pe calculatoare.
  • O chestie interesanta este legata de producatorul acestui film: Ubisoft Motion Pictures. Da, firma mama, Ubisoft, cea care a produs jocurile (si nu numai acestea, este una dintre firmele importante de pe piata) are o firma specializata in ecranizarea jocurilor. Ea a fost infiintata in ianuarie 2011 (acum 6 ani), prima sa productie fiind Raving Rabbits (august 2013). Detalii despre acest film gasiti pe Wikipedia, daca nu sunteti familiarizati cu cinematografia si cultura franceza s-ar putea sa nu fi auzit de ei. In cazul in care nu stiati, Ubisoft este o firma frantuzeasca, cu sediul central in Rennes.
  • Filmul Assassin’s Creed a aparut, de fapt, la finalul anului 2016. Premierele au avut loc pe 14 decembrie in SUA (Hollywood si California), intrarea efectiva in cinematografe avand loc in 21 decembrie. Si la noi trebuia sa intre in cinematografe atunci, insa distribuitorul a amanat lansarea pentru ca era un program foarte aglomerat in perioada aia, unde Star Wars acapara intreaga atentie.
  • Filmul Assassin’s Creed il are drept cap de afis pe Michael Fassbender, in distributie mai gasindu-i si pe Marion Cotillard si Jeremy Irons.
  • Regia este semnata de Justin Kurzel, aflat la al patrulea film din cariera. Precedentul, Macbeth, a fost bine primit de critici. In ecranizarea operei Shakespeare-iene ii regasim pe aceiasi Fassbender si Cotillard.
  • Povestea este modificata in proportie de peste 50% fata de ce stiti din jocuri. Unii spun ca e de bine, ca acest lucru face filmul imprevizibil, altii sunt vizibil nemultumiti de acest aspect. Va spun un pic mai incolo ce cred eu despre asta.
  • Criticii nu-l vad cu ochi prea buni: 6.6 pe IMDB, 36 MetaScore. Durata este de 140 de minute, el fiind disponibil, la noi, in format 3D, inclusiv in IMAX si 4DX.

Ca lucru atipic, insa, voi continua cu defectele, calitatile urmand a le zice ulterior. Asadar …

Puncte slabe ale filmului Assassin’s Creed

 

  • Desi as putea pune un singur punct slab, voi sparge in 3 puncte distincte, pentru a ma face inteles. Incep cu partea cea mai grava si anume lipsa explicatiilor in multe situatii. Daca nu ai jucat jocul si nu ai habar de actiunea de acolo, te simti ca la un serial unde urmaresti direct episodul 5. Sau asa ai impresia. Explicatiile posibil sa fie lasate pentru filmele urmatoare, care sigur vor exista, dar chiar si asa nu e ok ca un film sa nu poata fi inteles de sine statator in cazul in care este primul. Unii nu-s de acord cu ideea de serial in cinema ca atare, dar aici vorbim, totusi, de PRIMUL film al seriei.
  • Sa va dau un exemplu: este o masinarie care-l transporta pe Fassbender in timp. Nu exista nicio explicatie, spusa ori insinuata, care sa ne faca sa-i pricepem principiul de functionare. Trebuie s-o luam ca atare si atat. Si nu este unicul exemplu.
  • In cinematografie, un personaj bun se lupta cu un personaj rau. Cu un villain. De multe ori personajul negativ iti devine simpatic, deseori eu tin cu el mai mult decat cu cel pozitiv. In acest caz, personajul negativ este de neinteles. Eu inteleg ca, de fapt, personajul principal Cal Linch se lupta cu el insusi. Serios, as fi vrut sa aflu cu cine se bate efectiv SI DE CE. Scopul si durata vizitei, #cumarveni.
  • O chestie strans legata de diferenta mult prea mare fata de joc: in NICI UN MOMENT nu te simti in joc. Ma gandeam la Hitman, film vazut anul trecut. Acolo din prima secunda filmul m-a facut sa ma simt ca intr-un joc, primul instinct fiind sa caut controllerul sa incep sa-mi controlez personajul. Aici, in filmul Assassin’s Creed, ti se spune, clar si raspicat, ca esti intr-un film, nu intr-un joc. Nu te simti nici macar o secunda IN THE GAME.
  • 3D-ul ar fi trebuit sa te faca sa te simti IN MIJLOCUL ACTIUNII. Teoretic da, se vede in profunzime, te simti mai in mijlocul actiunii. Practic, NIMIC altceva nu justifica 3D-ul. Nu ai efecte, nu ai batalii epice, nu ai nimic care sa justifice prezenta ochelarilor 3D pe nas. Da, te simti o idee mai in mijlocul actiunii, dar este trist ca un film bazat pe un joc sta atat de prost la capitolul EFECTE VIZUALE. De la astfel de filme aveam pretentii mai mari. Mult mai mari.

Puncte tari ale filmului Assassin’s Creed

 

  • Dinamismul. Jocul Assassin’s Creed este un joc dinamic, filmul este, parca, o idee SI mai dinamic. Nu or fi multe chestii explicate, unele par chiar tampitele, dar actiunea nu-ti da ragazul sa-ti tragi sufletul. Ceea ce, credeti-ma, este de bine. Ca sa va conving de acest lucru, va aduc in discutie durata: de obicei se simte un film de peste 2 ore. In acest caz nu cred sa ma fi uitat la ceas pe parcursul filmului. Eu, dimpotriva, asteptam sa mai vad, eventual sa mi se explice lucruri. Nu doar ca nu-l consider prea lung, ci consider ca parca au fost taiate din el chestii esentiale.
  • Fassbender joaca impecabil. Jumate din spectatoare il apreciaza pentru cum arata, vor aprecia ca-l vor vedea la bustul gol, insa si cinefilii au ce vedea la el: o evolutie foarte buna. Bravo lui! Rolul oricum nu este deloc unul usor.
  • Ca efecte vizuale filmul sta prost, dar fotografic sta foarte bine. Avem parte de niste peisaje extrem de misto. E drept, nu te duci la cinema DOAR pentru asa ceva in 2017, dar sa stiti ca ele aduc un plus oricarui film. Este vorba si de mine, care apreciez la un film intai si intai partea vizuala, filmul fiind, dupa mine, intai ce vad si abia apoi ce aud.
  • Sunt cateva citate pe care merita sa le tineti minte. Iubitorii de dezvoltare personala pot scoate un seminar intreg din replicile prezente in film. Eu va dau una singura: We work in the dark to serve the light. We are assassins. 
  • Cateva idei despre Iluminati spuse cu jumatate de gura in film te fac curios. Nu spuneti ca nu ati inteles ce vrea sa spuna autorul, pentru ca asta este, de fapt, ideea: nu stie nimeni adevarul absolut pe aceasta tema. Si aceasta ceata va dainui mult timp de acum inainte. Mi-au placut, insa, ideile spuse, fie si cu jumatate de gura, de acest film in special, dar si de intreaga serie in general.

Opinie despre filmul Assassin’s Creed

 

Va puteti imagina ca, dupa ce am reliefat atatea defecte, pot afirma ca mi-a placut Assassin’s Creed? Da, mi-a placut, chiar daca-s convins ca putea fi un film MULT mai bun. Am sperante de la partile urmatoare nu doar ca vor fi mult mai bune, ci si ca vor explica lucrurile lasate, intentionat sau nu, neexplicate.

Va recomand sa vedeti Assassin’s Creed indiferent daca ati jucat sau nu jocurile omonime. Puteti vedea filmul oriunde, chiar si 2D daca-l gasiti pe undeva (desi inteleg ca va rula DOAR in 3D). Nu-i musai sa-l vedeti la IMAX ori in 4DX, desi daca o faceti va rog sa-mi ziceti si mie cum e (in special in privinta 4DX-ului sunt curios). Personal, l-am vazut in sala Dolby Atmos din Baneasa.

Assassin’s Creed, primul film vazut de mine la cinema in 2017, aterizeaza in Romania pe 6 ianuarie, fiind adus pe meleagurile patriei de Odeon Film. Salutari CRIMINALE tuturor!

. 3 comentarii la Filmul Assassin’s Creed. Categories: 2017. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

3 thoughts on “Filmul Assassin’s Creed

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.