Lights Out – Nu stinge lumina

Lights Out – Nu stinge lumina

Nu stinge lumina Lights Out poster

 

Introducere Lights Out – Nu stinge lumina

Astept de mult timp un horror care sa ma bage in scaun in sala de cinema. De tipat nu voi tipa, deci nu e riscul sa sperii pe cei de langa mine. Dar astept acel film, iar Lights Out – Nu stinge lumina parea sa fie acela. Unul dintre producatori avusese legatura cu primul Conjuring si cu 2 filme din seria Saw. Promitator. Este, oare, de ajuns? Ramane sa aflati citind articolul pana la final.

In alta ordine de idei, titlul m-a dus cu gandul la celebra melodie a lui Ruby. Pe bune, dac-as fi fost in locul distribuitorului as fi facut orice s-o am pe Ruby in sala. Bine, titlul in romana va avea mari probleme pe google, primele cautari ale titlului, fara ghilimele, ducand catre Ruby. E un challange pentru noi, bloggerii, sa ajungem mai sus decat Ruby. Melodia de mai jos este pentru cine nu stie la ce ma refer.

Rezumat Lights Out – Nu stinge lumina

Avem in acest film un demon special: apare doar cand lumina este stinsa. Singura sansa pe care o ai este sa tii tot timpul lumina aprinsa. Asta daca nu cumva lumina se stinge brusc, impotriva vointei tale.

Ca personaje, avem o mama nebuna, fosta pacienta a unui spital de psihiatrie, pe cei 2 copii ai ei (unul mic, Martin, si Rebecca, fiica cea mare, care acum locuia singura) si pe Bert, prietenul Rebeccai. Ma rog, mai sunt si altii, pe care-i veti descoperi singuri.

Cu riscul de a da un usor spoiler, mai fac o precizare (asupra careia voi reveni): demonul depindea de mama celor 2 copii. Ea era singura legatura a demonului cu lumea celor vii. Mai multe nu va pot spune, deja simt c-am spus prea multe 🙂

Nu stinge lumina Lights Out Emil Calinescu

Puncte de interes Lights Out – Nu stinge lumina

  • Incep cu distributia, unde nu avem nume de prim plan, insa nici actori debutanti nu sunt. Rebecca este interpretata de Teresa Palmer (I am number four, Triple 9, Ucenicul Vrajitor), Sophie, mama celor 2 copii, este interpretata de Maria Bello, Bert, interpretat de Alexander DiPersia, are si el cateva filme la activ (cele mai cunoscute fiind, probabil, An American Carol din 2008 si serialul Melrose Place, unde a jucat intr-un singur episod), iar Martin, pustiul, este interpretat de Gabriel Bateman, pana si el avand cateva filme la activ. La finalul filmului puteam sa jur ca l-am mai vazut pe pusti, acum, din ce vad pe IMDB, se pare ca in Annabelle.
  • Regizor este David Sandberg, aflat la debutul sau in lungmetraj.
  • Durata este de 89 de minute, ceea ce m-a dus, inainte de vizionare, cu gandul ca fie este un film scurt si intens, fie are durata unui film usor. N-as fi zis chiar comedie, desi gandul catre asta ma ducea.
  • Printre producatori se afla James Wan, regizorul Conjuring 1 si 2, al primelor 2 filme din seria Saw si al celor 2 Insidious. De asemenea, a fost si scenarist pentru Saw (din 2004), Conjuring 2 si Insidious 2. Urmeaza sa scoata Saw: legacy, unde va fi si producator.
  • Pe metacritic, in momentul acesta, are 57 (din 100), iar pe IMDB are 6.9.
  • O remarca pe care o vor intelege doar cei care au fost la viata lor intr-o camera de evadare: la un moment dat, cand cei 2 (Rebecca si Martin) ajung in subsol, dupa ce usa s-a inchis in spatele lor, m-am simtit fix ca-ntr-un Escape Room. Momentul de glorie a fost atunci cand au gasit un neon. Eram 100% convins ca vor vedea cu ajutorul lui chestii care altfel nu se vad (codul final #cumarveni). Nu e spoiler, mergeti la film si vedeti exact la ce ma refer. Mai jos este dovada ca nu vorbesc prostii (pentru cei ce inca n-au vazut filmul).

Nu stine Lumina Lights Out Neon

Puncte slabe Lights Out – Nu stinge lumina

Desi de obicei incep cu punctele tari, acum logica argumentatiei ma face sa incep cu cele slabe. Sunt si mai multe, ca numar. Sa le luam pe rand:

  • Ideea de baza, de la care pleaca, este relativ buna, cu o singura exceptie: nu ni s-a explicat de ce acel spirit (demon) exista doar daca Sophie exista. In afara de starea psihica a mamei, nu mai primim nicio alta informatie. Nici macar de ce demonul l-a urmarit pe Martin pana acasa la sora lui, Rebecca. Ideea, repet, ar putea fi buna, e ceva original, dar nu este deloc explicata. Sau caut eu prea multa logica in filmele horror?
  • Gaselnita, altfel originala, cu demonul care apare doar pe intuneric nu ajuta deloc la suspans. Practic, suntem anuntati de fiecare data cand urmeaza sa apara: intai se stinge lumina (link afiliat), apoi urmeaza minimum o secunda de liniste, apoi apare si demonul. Suntem avertizati, deci de speriat nu prea avem cum sa ne speriem.
  • Se simte faptul ca avem un regizor debutant. Multe scene par facute la repezeala.
  • Niciun actor nu exceleaza. Cel mai rau joaca Teresa Palmer, a carei singura calitate este ca arata bine. In rest, e din alt film (vazand la mall afise cu noul Barbie, ma gandesc ca acolo s-ar potrivi mai bine in peisaj).
  • Peste punctul culminant se trece foarte usor, e un moment scurt, rezolvat repede si precis. Ulterior, filmul nu mai continua foarte mult.
  • Daca avem un copil (link afiliat) de 10 ani in film (sau cati o avea, ca nu se precizeaza, stim doar ca e la scoala), nu inseamna ca dialogurile trebuie sa para ca si cum ar fi scrise de un copil de 10 ani. Serios. Asta desi copilul pare a avea cele mai inteligente replici, cumva scenaristul a vrut sa arate ca el era cel mai matur dintre toti.

Nu stinge lumina Lights Out bloggeri avanpremiera

Puncte tari Lights Out – Nu stinge lumina

  • Incep cu povestea, care pana la un punct este una misto (pana la punctul in care trebuia sa ne speriem, de fapt). Este o familie disfunctionala, fiica cea mare s-a mutat, mama, care inca are probleme psihice, continua sa ia medicamente (sau, dupa chef, sa nu le ia). Baiatul cel mic este cel care sufera cel mai mult, insa in loc sa-si urasca mama, vrea s-o ajute. Strict din punctul de vedere al povestii de familie, filmul sta foarte bine. Premisa este una excelenta.
  • Pustiul Martin, interpretat de Gabriel Bateman, si mama Sophie, interpretata de Maria Bello, fiind singurii care joaca acceptabil. Nu bine, nu exceleaza, dar macar pare ca li s-a ales in mod corect rolul.
  • Durata scurta face ca filmul sa fie extrem de dinamic. Nu exista timpi morti, ceea ce inseamna ca spectatorul nu se plictiseste.

Nu stinge Lumina Ligths Out

Opinii Lights Out – Nu stinge lumina

Recitind ce am scris mai sus, mi se pare ca am fost prea dur cu filmul. Este vorba, probabil, doar de nivelul de asteptari de dinainte.

Nu stinge lumina Lights Out bloggeri

Lights Out – Nu stinge lumina nu e deloc rau, are niste premise interesante, insa este departe de ceea ce imi doresc eu de la un horror. Pacat de ideea originala, care putea pusa altfel in aplicare.

Lights Out – Nu stinge lumina intra de azi, 12 august, fiind adus in Romania de Freeman Entertainment. Salutari CINEMILE tuturor!

. 2 comentarii la Lights Out – Nu stinge lumina. Categories: 2016. Tags: , , , , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

2 thoughts on “Lights Out – Nu stinge lumina

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.