Live by Night – Legea noptii

Live by Night – Legea noptii

 

Introducere Live by Night – Legea noptii

Dupa mine, ar trebui instituita o categorie distincta de filme: mafia movies. Nu sunt nici thrillere, nici drame, sunt pur si simplu filme cu mafia.

Aici exista, dupa mine, doar 2 subcategorii: filmele reale, care vorbesc despre viata unui mare mafiot (s-au facut, de-a lungul timpului, multe filme in acest sens), si filme de fictiune, aici avand deseori, dar nu intodeauna, parte de ecranizari.

Pentru inceput, precizez ca Live by Night – Legea noptii este o ecranizare, insa romanul NU este bazat pe fapte ori personaje reale.

Rezumat Live by Night – Legea noptii

Povestea filmului Live by Night este una clasica la filmele cu mafie (gangsteri): vedem ascensiunea tanarului Joe (Joseph) Coughlin, baiatul unui inspector de politie din Boston, de la un spargator marunt de banci, la omul de incredere a unui mare mafiot italian. Bineinteles, exista momente de cumpana, exista, hai sa le zicem asa, cateva interventii feminine care schimba radical cursul evenimentelor. Va las pe voi sa descoperiti singuri povestea, singurul lucru relevant de stiut este perioada de timp: anii 20, in perioada prohibitiei.

Puncte de interes Live by Night – Legea noptii

  • Filmul este ecranizarea cartii omonime. Cartea a aparut la data de 1 ianuarie 2012, castigand un premiu Edgar in anul 2013.
  • In film ne sunt prezentate, pe scurt, cateva conflicte etnice care aveau loc in lumea interlopa ale acelor vremuri: italienii, irlandezii, cubanezii, dar si KKK (Ku Klux Klan), fiecare cu credinte proprii, fiecare cu interese proprii. Interesele unora pot coincide, la un moment dat, cu interesele altora, acest lucru neinsemnand neaparat ca sunt prieteni.
  • Ben Affleck este regizor, dar si actorul principal din film (Joe). De fel, el este intai si intai actor, avand la activ, ca regizor, doar 4 filme (in afara de acesta; urmeaza The Batman, tot anul acesta). Parerile despre regizorul Affleck sunt impartite, eu spun doar atat: pare mai bun ca actor decat ca regizor.
  • Durata filmului: 124 de minute. Disponibil in format 2D.

Puncte tari Live by Night – Legea noptii

  • Inceputul este foarte bun, in forta. Ritmul scade dramatic pe parcurs, dar aici, fiind la puncte tari, trebuie sa evidentiez inceputul.
  • Atmosfera anilor 20 este fidel redata. Un mare plus.
  • Muzica este un alt aspect pozitiv. As fi putut sa-l includ la punctul anterior, dar prefer s-o evidentiez separat.
  • Povestea, per ansamblu, desi cu ceva lipsuri, este una antrenanta. Ca big picture este ok, cam ceea ce ar trebui sa fie pentru genul lui.

Puncte slabe Live by Night – Legea noptii

  • Prima mea mare problema este data de RITMUL filmului. Incepe bine, mijlocul aproape te adoarme, la final se anima brusc, dar cumva absurd si se incheie ciudat. Probleme sunt multe, principala, zic eu, este data de faptul ca filmul este lungmetraj. Instinctul meu imi spune ca aceasta ecranizare ar fi iesit MULT mai bine ca SERIAL. O serie de 6 episoade, unde aveai ragazul sa explici mai mult si mai bine anumite lucruri, unde te puteai axa pe anumite lucruri. Tind sa cred ca multe defecte ale filmului ar fi fost atenuate.
  • A doua problema este cu personajele. Evidentiez doar 3 personaje, desi, pe de-a intregul, niciunul nu este CORECT construit. Incep cu personajul jucat de Ben Affleck, care desi joaca bine si convingator, nu este irlandez. Deloc. O fi vrut sa spuna ca el, fiind nascut pe Pamant american, s-a americanizat? Ca altfel, personajul este american pur.
  • Al doilea personaj cu care am eu ce am este mafiotul italian Maso Pescatore. Intai si intai, modul in care vorbea engleza sacadat imi dadea impresia ca vrea sa-l ironizeze pe Marlon Brando (GodFather). Poate nu pe el in mod special, ci pe mafiotii italieni din filmele americane. Dar oare parodierea a fost intentionat sau asa a iesit? In al doilea rand, personajul, in sine, este absurd construit. Sa nu mai zic de fiul sau, care apare spre final si care, oricum am lua-o, este foarte prost interpretat.
  • Al treilea personaj dubios este Loretta Figgis (fata serifului). Ilogica, slab interpretata, nu-ti dai seama daca trebuie sa tii cu ea sau, dimpotriva, sa te bucuri de raul ei si de cum sfarseste. Bine, nici Emma Gould nu e un personaj prea clar, desi la ea misterul pot fi de inteles. Si macar e interpretata bine. Zoe Saldana aka Graciella este cel mai ok personaj feminin, dar rolul sau este unul usor, avand sarcini clare si precise. E si actrita buna, dar nici nu prea a fost pusa la incercare.
  • Multe lucruri ramase neexplicate, cea mai grava fiind scena bataliei de final, cand logica este lasata la o parte. Nu-mi dau seama daca problema vine tot de la faptul ca a trebuit condensata: oare daca aveam parte de un serial si era timp de pregatiri, am fi vazut o lupta EPOCALA, in ultimul ori penultimul episod?

Opinie Live by Night – Legea noptii

Per total, Live by Night – Legea noptii este un film bun. Poate prea lung, poate cu un ritm prea putin constant, are cateva personaje dubios construite si dubios interprtate, dar pentru genul sau este un film bun. Decent spre bun, ca sa fiu mai exact. Repet, ca serial ar fi putut fi foarte bun. Ar fi putut …

Live by Night – Legea noptii intra de vineri, 13 ianuarie, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Freeman Entertainment. Salutari MAFIOTE tuturor!

. 1 comentariu la Live by Night – Legea noptii. Categories: 2017. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Live by Night – Legea noptii

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.