O persoana eleganta

O persoana eleganta

 

Introducere

Acest articol este scris intr-un context deloc favorabil. Desi imi propusesem sa nu scriu ori sa distribui chestiuni comerciale, acest articol este proba in cadrul Super-Blog 2015. M-am gandit de 3 ori daca sa-l scriu sau nu (m-a tentat sa parasesc competitia). Am decis sa merg mai departe, the show must go on, cu amendamentul ca imi doresc ca o perioada de timp, sa vedem cat de lunga, umorul sa lipseasca din articolele mele. Voi fi mai serios ca oricand, oricat de mult mi-ar afecta stilul.

Ca un fel de a doua introducere, va anunt ca am scris, acum nu mult timp, un articol despre spectatorii de teatru. Multe dintre ideile de acolo vor fi regasite si aici.

Cum ne imbracam?

La intrebarea asta m-am straduit intotdeauna sa gasesc un raspuns. Opinia mea difera, uneori flagrant, de opiniile altora. Imi voi asuma acest lucru, spunand clar si raspicat: ne imbracam, intai si intai, conform propriei noastre personalitati si, abia apoi, in functie de evenimentul la care mergem.

Se spune ca la nunti nu te poti imbraca decat la 4 ace. Corect, cu 2 amendamente:

  • La barbati, costumul nu trebuie sa fie musai negru, iar camasa nu trebuie sa fie musai alba. Daca esti fan al culorilor, asa cum sunt eu de exemplu, poti pune o camasa ROZ aprins, care sa iasa in evidenta chiar si la un costum negru. In plus, nu e musai sa porti costum, poti avea un sacou de o culoare diferita de culoarea pantalonilor.
  • Legat de blugi si interdictia lor, am un exemplu trait de mine acum vreo 7 ani: o amica a venit IN BLUGI la nunta celei mai bune prietene a ei. Nu stiu motivatia ei, dar nu ma intereseaza. Important este ca ea s-a simtit bine in acei blugi, asa ce mai conteaza alte detalii? Si tot aici: un amic a venit la balul de absolvire a facultatii imbracat tot in blugi. Toti eram eleganti, el era in blugi si camasa. Asa s-a simtit el bine, de ce l-am acuza?

E drept, femeile au o libertate un pic mai mare, in afara de blugi, care-s clar interzisi, ele pot lua cam orice haine. E drept, la ele este si riscul mai mare de a o da in bara: 2 barbati imbracati la fel, cu costum de aceeasi culoare, e ok; 2 femei imbracate la fel inseamna, aproape de fiecare data, dezastru.

Totusi, in unele cazuri tinutele pot fi inadecvate, indiferent de personalitatea fiecaruia. Ca exemplu pot da pitipoancele care intra cu tocuri pe plaja ori barbatii care vin la 4 ace intr-o carciuma obscura. Cand vii de la munca pot intelege, dar de ce te-ai echipa de acasa cu costum si cravata si ai merge in bomba cartierului?

Legat de inmormantari, aici lucrurile-s certe: nu mergi acolo imbracat in roz sau cu un galben aprins. Tine de bun simt.

Ce este aceea o persoana eleganta?

Acum ajungem la partea importanta: o persoana eleganta. Dupa mine, o persoana eleganta trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:

Elegance

  • Sa fie, fizic, o persoana eleganta. Nu voi putea caracteriza niciodata o persoana ca fiind eleganta daca are buzele umflate artificial ori silicoane in sani. Aici, ce-i drept, discriminez oarecum: sunt persoane cu sanii mai mari din nastere, pe care indiferent cum se imbraca le vad vulgare. Concluzia e simpla: vulgaritatea e diferita de eleganta.
  • Tinutele trebuie sa fie adecvate varstei. Nu mi-au placut niciodata persoanele de 60 de ani cu fuste mult deasupra genunchiului. Oricat de bine ar arata acea persoana pentru varsta ei, cu asa ceva nu pot fi de acord.
  • Tinutele trebuie sa fie adecvate siluetei. Esti un plic mai plinuta, avand picioarele groase? Ar fi bine sa porti niste pantaloni ori o fusta care sa nu-ti scoata in evidenta defectele. Pot fi elegante si persoanele plinute, dar trebuie sa tina cont de propriul corp. Valabil si la barbati. Tricourile mulate pe piele nu se potrivesc grasilor, oricat de cool li s-ar parea lor.
  • Tinutele trebuie sa fie adecvate contextului. Am explicat mai sus, nu voi repeta argumentele.
  • Persoanele trebuie sa fie elegante in orice tinuta si in orice context. Sunt persoane carora le stau bine fustele si rochiile, dar care arata groaznic in blugi. Sau care, cumva, in situatii in care vor sa se imbrace lejer, se fac de ras cu stil. O persoana eleganta este eleganta in orice context si in orice haine.
  • Persoana trebuie sa eleganta si ca atitudine, aici fiind inclusa si vocea. Nu-mi plac fumatorii, fumatoarele nici atat. Le inteleg, le tolerez, dar nu-s pe placul meu. Totusi, daca e ceva care sa-mi displaca profund acel ceva este vocea de fumatoare. Sunt persoane foarte ok ca atitudine, foarte misto imbracate, dar vocea de fumatoare le strica tot aspectul. Legat de atitudine, va zic doar cateva expresii: o atitudine eleganta, un raspuns elegant, un comportament elegant.
  • Eleganta trebuie sa fie naturala. Exista persoane care arata superb fara machiaj, cum exista persoane care arata groaznic nemachiate. La fel si in cazul comportamentului: am cunoscut, personal, foarte multe bloggerite care sunt in viata reala complet diferite fata de cum se arata ele pe blog. In cazul bloggerilor, ramane cum am mai spus deja: exista persoane pe care le apreciez doar in online, persoane pe care le apreciez doar in offline (care, online, scriu oribil), insa exista, mai putine, ce-i drept, persoane pe care le apreciez atat online, cat si offline. Revenind la subiectul discutiei, o persoana eleganta este eleganta atat online, cat si offline.

Elegance Chanel

Ce rol au cei din jurul tau?

Un rol extrem de important as zice. Pe langa faptul ca-ti pot semnala erorile de comportament si de vestimentatie, deci te influenteaza direct, mai este si o influenta indirecta, extrem de evidenta: personalitatea ta este formata si de cei din jurul tau. Familia, prietenii, profesorii, colegii de scoala/munca, cu totii iti influenteaza, intr-o masura mai mica sau mai mare, personalitatea.

Totusi, rolul cel mai important il ai tu. Tu esti cel care decide, tu esti care iti alegi anturajul, tu esti cel care intri in diverse comunitati, reale ori virtuale. Si, apropo de comunitati …

Care este rolul comunitatilor reale sau virtuale?

De cate ori vi s-a intamplat sa nu stiti raspunsul la o banala intrebare, sa cautati pe internet si sa gasiti raspunsuri contradictorii? Unii it recomanda ceva, altii altceva. In anumite domenii, cele mai importante sfaturi ar trebui sa fie cele oficiale.

Primele 2 domenii care-mi vin in minte sunt domeniul legal si cel medical. Exista, totusi, si domenii unde sfaturile expertilor conteaza la fel de mult, desi nu ne dam seama: cazul modei.

Georgiana Raluca Trandafir, avocat, expert in comunitatea Chic-Elite
Georgiana Raluca Trandafir, avocat, expert in comunitatea Chic-Elite

De exemplu, a aparut o comunitate feminina, numita Chic-Elite, unde poti primi, ca femeie, sfaturi de la experti din cele mai vaste domenii.

Chic Elite Logo

Va spuneam mai sus de naturalete: o femeie eleganta este una naturala, una care stie sa-si puna in valoare propriul corp si propria personalitate. Cum vi s-ar parea, de exemplu, o persoana imbracata toata-n alb sau in roz, care nici macar nu zambeste la glume?

La pachet cu comunitatea Chic-Ellite vine Casa de Moda Ellis. Cele doua vin intr-o simbioza perfecta, simbioza de care s-au convins pana acum cele din comunitate care au incercat si serviciile casei de moda.

Ellis

Totusi …

De ce o casa de moda?

Deja articolul este foarte lung, asa ca scurtez foarte mult discutia: este preferabil ca hainele pe care le purtati sa se potriveasca PERFECT pe corpul vostru. O persoana eleganta va avea haine personalizate sau, chiar daca sunt haine de serie, luate din magazin, acestea vin PERFECT. Unele au noroc de un corp des intalnit (masura L le vine perfect). Nu poti vorbi de eleganta in cazul unei haine care „pare un pic mai mare decat ar trebui”. O casa de moda este absolut necesara, mai ales in cazul unor evenimente speciale.

Ce legatura au toate acestea cu filmele?

Filmele fac parte din viata noastra. Dintr-un film bun putem invata multe, ce-i drept, daca urmarim filmul din perspectiva corecta. Filmul nu trebuie sa excluda cartile, teatrul ori alte manifestari culturale.

O persoana eleganta este eleganta si-n sala de cinema (fie ea de Mall sau de cinematograf clasic), si-n sala de teatru, si la o terasa cu prietenii. O persoana eleganta isi poate datora eleganta filmelor.

Multe fete se imbraca precum personajul lor preferat; multi barbati eleganti isi iau modele din cinematografie. Pana si un personaj detestabil si deloc demn de urmat, precum Giovanni Becali, se inspira din seria GodFather. Probabil stiti celebrul sau clip cu Eu sunt mafiot (din respect pentru victimele tragediei, NU voi pune acel clip, care poate fi interpretat drept umoristic). Voi pune, insa, trailerul primului GodFather.

Un blog de nisa, de filme, nu trebuie sa ignore aspectele tangentiale cinematografiei. De exemplu, multi urmaresc galele de Oscar ori de Cannes strict din perspectiva tinutelor etalate. Este gresit? As tinde sa zic ca da, dar inteleg si pe cei (mai ales CELE) care gandesc altfel.

Drept urmare, un articol despre eleganta, moda si stil nu este chiar paralel cu domeniul filmului As zice dimpotriva.

Concluzii

O persoana eleganta este asa pentru ca stie sa-si aleaga hainele, stie sa se poarte si este natural. O persoana eleganta ar trebui sa isi impartaseasca, cu eleganta, din experienta sa si altora. Comunitatile virtuale sunt o buna oportunitate de a invata ce este aceea eleganta.

Articolul despre O persoana eleganta este inscris in Competitia Super-Blog 2015. Desi incheiam altfel de obicei, acum nu mai spun decat: insanatosire cat mai grabnica celor se afla in spital si condoleante sincere familiilor indoliate. 🙁 Rog pe toti cei care au citit acest articol sa tina un moment de reculegere in memoria victimelor. Suntem alaturi de ele, chiar daca ne continuam activitatea noastra zilnica.

 

. 6 comentarii la O persoana eleganta. Categories: Super-Blog 2015. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

6 thoughts on “O persoana eleganta

  1. Am vazut ca vestimentatia este mentionata si totusi imaginea reprezentativa articolului imi sare in ochi foarte mult. Eu una nu aleg vestimentatia neaparat in functie de situatie, desi incerc sa ma pretez oarecum pe cerintele generale, dar nu ma imbrac in asa fel incat sa atrag atentia cuiva, ci o fac doar pentru a-mi place mie. Aleg haine pe gustul meu, nu care sa fie la moda, prefer simplitatea in locui oricarui lucru. De multe ori caut nuante inchise pentru ca alea se pot combina mult mai usor. Stiu.. si cum bine zici si tu, cei din jurul tau au un rol important si probabil ca daca nu te stabilesti in cerintele lor, nu-i vei avea aproape prea mult timp. Dar asta e si ideea, cei ce vor sa stea langa tine, te vor accepta indiferent de gusturile pe care le ai, in special cele vestimentare. Pentru ca eu consider ca latura modei nu a ajuns inca sa ma manipuleze si sa-mi schimbe caracterul.

    1. Vestimentatia in functie de situatie = in functie de eveniment. Oricat ne-ar placea sa ne laudam ca ne imbracam la fel tot timpul, nu putem merge in roz la inmormantare. Pe bune, nu!

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.