Taken 3

Taken 3 Poster

Introducere Taken 3

Trailerul si sinopsisul acestui film ma duceau cu gandul la finalul francizei. Dupa o prima parte buna si o a doua dezamagitoare spre extrem de slaba, ma asteptam ca, intr-un fel, producatorii sa se revanseze cu a treia parte. Nu aveam pretentii foarte mari de la film, dar ma asteptam sa fie, intr-un fel, diferita fata de celelalte. Iar fata rapita, iar devastarea unui oras pentru a o gasi? Simteam ca va fi altceva, iar sinopsisul parea ca-mi da dreptate. Asadar, ma asteptam sa vad  un film de actiune acceptabil, al carui unic lucru interesant urma sa fie faptul ca este incheierea francizei.

DM-03656 – Liam Neeson and Forest Whitaker in TAKEN 3.

Rezumat Taken 3

Fostul agent Brian Mills, dupa ce a fost nevoit sa rascoleasca 2 orase pentru a-si recupera fiica ori sotia, este nevoit acum sa-si rezolve o problema personala. Ii este inscenata o crima, singura lui sansa fiind sa fuga de politie si sa descopere singur vinovatii. Mai multe va las pe voi sa descoperiti, cu amendamentul ca pe multe site-uri, ca de altfel si in trailer, sunt o tona de spoilere. Despre ele la capitolul defecte ale filmului.

Puncte de interes Taken 3

 • FIlmul care incheie franciza inceputa in 2008.
 • Printre scenaristi se numara si francezul Luc Besson. A colaborat la scenariu si la celelalte 2 filme ale francizei.
 • Este regizat de Olivier Megaton, cel care a regizat si a doua parte. Cel care a regizat prima parte si caruia personal ii duc dorul este Pierre Morel.
 • Liam Neeson, personajul principal, pare in apele sale. Este rolul care i se potriveste cel mai bine, parand, ca-n multe alte cazuri, ca se joaca pe el.
 • Sa fiti atenti la politisti: toti sunt monument de prostie, sunt precum oile, cu exceptia unuia singur, seful, Dotzler.
 • Un film unde cel mai de pret pare a fi legatura de familia. Totul pentru familie pare a fi deviza lui Brian.

Taken 3 - 1

Puncte tari Taken 3

 • Actiunea este intensa, scenele de lupta fiind presarate si cu cateva glume bine tintite. Nu multe sunt replicile amuzante, insa sunt bine integrate si, fiind scurte, sunt usor de memorat.
 • Daca este sa fie ceva moralizator in acest film, acesta este Brian: multi si-ar dori un tata ca Brian. Exista, totusi, si persoane care si-ar dori-o pe Kim. Si nu ca fiica.
 • Tipul de film care este exact ce-si propune sa fie.  De-o sinceritate debordanta: nu se lauda c-ar fi mai mult decat este.

Puncte slabe Taken 3

 • Desi, poate, v-ati astepta la altceva, incep cu partea care mi-a fost adusa prima oara la cunostiinta: trailerul. Trailerul este un mare spoiler. Stiu ca nu face parte din film, dar zic doar atat: daca vreti sa fiti surprinsi macar 10% NU va uitati la trailer. Vedeti primele 2 Taken-uri (daca n-ati facut-o deja) si mergeti sa-l vedeti pe acesta. Atat. Trailerul va ofera 80% din film.
 • Si daca nu vedeti trailerul, tot un film previzibil veti vedea. E drept, veti fi oarecum in dubiu vreo 20 de minute. Dupa minutul 25, hai 30, totul devine clar. Nu chiar exact cum statea treaba, dar vinovatul il stiti. Nu criminalul, ci vinovatul. Hai, ca nu zic mai multe. Nu pentru suspans mergeti la acest film, inteleg asta, dar parca nici asa de previzibil…
 • Moartea sotiei lui Brian (nu fac #spoiler, e in trailer) dezamageste multa lume. Pentru multi astfel de filme sunt ok atat timp cat mor oameni neimportanti, dar sunt salvati „cei care trebuie”. Uimitor, aici moare unul care nu trebuia sa moara. Un dramatism in plus care, din punctul meu de vedere, mai mult strica decat sa fie util. Lui Brian ii putea fi inscenata o alta crima, pentru ca la final happy-end-ul sa fie complet, cu toti 3 reuniti si traind fericiti.
 • Durata mare surprinde. 109 minute Taken 3, fata de 93, respectiv 91 de minute celelalte 2. Avand in vedere introducerea lunga, dar si alte cateva momente moarte, pot spune ca durata este exagerata.
 • Scriam intr-un articol despre o piesa de teatru despre cat de atent sunt acum la personaje (articolul respectiv este AICI, interviul care mi-a schimbat oarecum perceptia este AICI). Daca Brian este un personaj previzibil pana la cer (inteligent, familist, puternic, insa PREVIZIBIL), un alt personaj m-a frapat aici: detectivul Dotzler. Din punctul meu de vedere, este printre cele mai inconsistente personaje vazute in ultima vreme. Oscileaza mereu intre prostie si inteligenta. Are momente in care dovedeste ca gandeste (nu-l urmariti, deja a plecat; opriti imediat, va joaca pe degete) si momente in care dovedeste ca este fix ca ceilalti colegi politisti. Pare ca are o meserie in a se contrazice. Constant, de la un capat la altul, fara remuscari. Dragii mei si dragele mele, daca va doriti langa voi un barbat (sot sau tata) precum Brian, va asigur ca NU v-ati dori langa voi un barbat precum Dotzler. Garantez asta!

Taken 3 - 2

 • Mai are rost sa spun despre chestiile ilogice petrecute-n film? Dau un singur exemplu: Brian intra cu masina sa, un Porsche, in avion, avionul nu mai poate decola, insa este avariat grav. Masina sa pateasca ceva? Va inselati? Pasagerii avionului sa fie afectati? Nici atat. Da, stiu, totul este o CONVENTIE!

Opinii Taken 3

Pe scurt de tot, as spune ca Taken 3 este mai bun decat al doilea film al francizei, dar mult sub primul. Iar cele 3 filme imi par fix ca o argumentatie: cele mai bune argumente sunt primul si ultimul, al doilea fiind de umplutura. Serios, daca nu stiati, cand faceti o argumentatie, e indicat sa aveti 3 argumente. Daca de fapt aveti doar 2, puneti un semi-argument la numarul 2. Lumea oricum le va tine minte doar pe celelalte.
Altfel, este tipul de film care nu incanta, dar nu dezamageste. Este ceea ce trebuie sa fie, singurele surprize fiind doar durata filmului si faptul ca moare un personaj important. Bine, partea a doua nu mai este surpriza daca ai vazut trailerul, care este cea mai mare buba a acestui film. Pe langa previzibilitate, de la care oricum nu aveam prea multe pretentii.

Despre Taken 3 a mai scris Bogdan Daradan, cu a carui opinie NU sunt deloc de acord. Citind-o imi dau seama ca noi doi am vazut filme total diferite.

Taken 3 intra vineri, 9 ianuarie, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Freeman Entertainment.

Etichete: , ,