The Cut – Taietura

The Cut Taietura POSTER

Introducere The Cut – Taietura

Sunt unele filme la care e bine sa stii fara sa stii nimic. E bine sa te surprinda, acesta fiind punctul lor forte. Titlul, The Cut – Taietura, nu-mi spunea mare lucru, insa de regizorul Fatih Akin auzisem. Subiectul filmului nu-l stiam, dar stiam ca fusese destul de bine vazut la festivaluri. Mergeam, deci, fara asteptari in vreun sens, insa fusesem convins sa merg sa vad filmul. Primul pas fusese facut.

Filmul Taietura

Rezumat The Cut – Taietura

Nazaret este unul dintre supravietuitorii genocidului armean. Are impresia ca a pierdut tot, insa afla ca fiicele sale inca traiesc. In cautarea lor strabate toata lumea: din Siria si Liban trece oceanul, ajungand in Cuba si SUA. Totul intr-o incercare disperata de a-si revedea fiicele, catre acest scop canalizandu-si toate energiile in anii ce au urmat razboiului.

Taietura Film Captura

Puncte de interes The Cut – Taietura

 • Subiectul este unul extrem de ofertant: genocidul armean si urmarile sale. Recunosc, nu am vazut niciun film pe acest subiect. Pe subiectul holocaustuli am vazut o tona de filme, si mai bune si mai putin bune, dar pe acesta nu. Probabil sunt multi in situatia mea.
 • Am cunoscut armeni, mi s-au parut niste persoane extrem de sufletiste si de saritoare. In plus, armenii se ajuta mult intre ei. Asta veti descoperi si in acest film, cum Nazaret gaseste ajutor la armeni de peste mari si tari. Oriunde ar fi, ei sunt ARMENI si se ajuta. La un moment este o replica: Si tu ai fi facut la fel.
 • In mod paradoxal, este regizat de un turc. Regizorul Fatih Akin este un cetatean german cu parinti turci. Un regizor interesant, vreau sa mai vad si alte filme scrise si regizate de acesta (spre rusinea mea, The Cut – Taietura este primul din portofoliul sau).
 • Suntem plimbati in vreo 5 tari: Imperiul Otoman, Siria, Liban, Cuba, SUA.
 • In rolul principal il avem pe Tahar Rahim, pe care l-am mai vazut in Le Passe si in Copiii nostri.
 • Povestea este bazata pe fapte reale. Nu stiu cat la suta este adevarat, dar se pare ca ar fi o poveste reala.
 • Nota 6 pe IMDB, care este data, de multe ori, filmelor controversate: unora le-a placut maxim, altii l-au repudiat. E posibil ca multi turci sa-i scazut intentionat nota.

The Cut Nazaret

Puncte tari The Cut – Taietura

 • Povestea, in sine, este una impresionanta. In ciuda finalului , filmul are cum sa nu te impresioneze.
 • Una dintre scenele care m-au impresionat este cea in care Otomanii capitulasera, iar soldatii turci paraseau teritoriul. Armenii aruncau cu pietre in turci, urland din toate puterile: Animalelor, ne-ati ucis familiile. Nazaret are o piatra in mana si vrea si el sa arunce, insa vede un copil cu ochiul plin de sange (fusese lovit cu o piatra). Mama sa il ia imediat in brate, punandu-i fata spre corpul ei, pentru a-l proteja. Nazaret se razgandeste si fuge de acolo, desi cei de langa el il tot indeamna sa arunce. Daca ei n-au fost oameni cu noi, noi de ce le-am raspunde cu aceeasi moneda? Copilul ala ce vina are?, pare a spune Nazaret.
 • Tahar Rahim, in rolul principal, are o prestatie exceptionala. Si personajul este BINE construit, dar si interpretarea lui este la inaltime.

The Cut Tahar Rahim

Puncte slabe  The Cut – Taietura

 • Un film foarte dur, nerecomandat celor slabi de inger. Scena in care armenii sunt omorati cu cutitele mi se pare extrem de cruda. Pe cat de realista e, pe atat de dura si greu de urmarit este.
 • Finalul este usor dezamagitor dupa mine. Daca pana atunci totul este european, un film de arta, finalul este, parca, prea Hollywood-ian. Strica partial atmosfera intregului film.
 • Unele aspecte sunt insuficient explicate. Fara sa fac spoiler, zic doar atat: nici pierderea vocii, nici revenirea ei nu sunt complet explicate. Totul pare a tine de miracol.
 • Desi ar trebui sa critic durata excesiva, in acest caz mi se pare ca ar fi trebuit sa tina mai mult. Se trece prea brusc de la o parte la alta, parandu-mi ca au fost scoase multe scene de la montaj. Afecteaza oarecum cursivitatea povestii.

The Cut Taietura

Opinie The Cut – Taietura

The Cut – Taietura va ramane pentru mine un film de referinta pe tema genocidului armean. Nu doar ca este primul, dar este si foarte bine realizat. Are, ce-i drept, lipsurile lui, nefiind un film perfect. Vreau, insa, sa cred ca vor mai urma filme pe aceasta tema. Sunt curios daca cinematografia de peste ocean va aborda si ea acest subiect.

The Cut – Taietura intra de maine, 8 mai, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Independenta Film. Salutari CINEMILE tuturor!

Etichete: , , ,