3 Animeuri pe care le consider mai bune ca majoritatea filmelor de la Hollywood

Nu ma pricep la animeuri japoneze, nu stiu daca am vazut in total 5 animeuri, drept urmare nu-i de mirare ca nu am vazut niciunul din lista de mai jos. Ioana este, insa, mult mai in masura sa vorbeasca despre asa ceva. Asa ca, fara alte cuvinte inutile, ii cedez microfonul:

 

Pentru un iubitor de limba japoneza, m-am uitat la foarte putine animeuri. Probabil sub 50. Un numar infim pentru care nici nu merit sa ma consider o impatimita a animeurilor si pentru care reprezint probabil o raritate in randul strainilor care vorbesc aceasta limba. Dar cele pe care le-am vazut si mi-au placut, recunosc ca le-as revedea de mii si mii de ori fara sa ma plictisesc vreodata.

Cand aleg un anime pe care sa-l vizionez, ma ghidez dupa trei principii:
・sa fie scurt pentru ca ma concentrez cu greu pe un subiect mai mult de o ora si jumatate;
・sa aiba o grafica extraordinara;
・sa aiba un subiect care sa ma tina in priza pe toata durata vizionarii.

Cele trei principii de mai sus explica si motivele pentru care am vazut atat de putine animeuri deoarece majoritatea acestora sunt seriale. Dar asta nu inseamna ca nu m-am uitat la Death Note sau alte seriale animate japoneze cu subiecte care m-au interesat. Insa oricat de mult mi-au placut astfel de seriale, nu pot sa spun ca as alege curand sa le revad si asta tocmai din cauza duratei lor. Decat sa fac binge-watching de 13 ore ca sa ma uit din nou la Death Note, prefer oricand sa revad chiar si unul dupa altul cele 3 animeuri de mai jos.

3 Din animeurile mele preferate

 

#1 Byosoku 5 senchi: 5 Centimetri pe secunda – durata: 1H si 3 minute

 

 

 

Incep lista de animeuri remarcabile, cu cea mai frumoasa poveste de dragoste pe care am vazut-o vreodata intr-un film sau animatie. 5 Centimetri pe secunda este viteza cu care cad petalele de cires si desi pare un titlu destul de siropos, animeul nu este deloc ceea ce te-ai astepta pe de-o parte din cauza subiectului trist si pe de alta parte multumita talentului cu care Makoto Shinkai ilustreaza lumea fantastica a personajelor facand totul sa para cu atat mai dramatic.

5 Centimetri pe secunda are ca personaj principal pe Takaki Touno, un baiat din Tokyo care se indragosteste inca din copilarie de colega lui de clasa Akari Shinohara. Fata la randul ei ii impartaseste sentimentele, dar viata ii desparte cand parintii acesteia primesc o noua slujba in prefectura Tochigi si sunt nevoiti sa se mute.

Distanta nu-i instraineaza insa, si la un moment dat, Takaki putin trecut de 12 ani, chiar se aventureaza de unul singur pe o vreme potrivnica pentru a o reintalni pe Akari. Atunci, din nou impreuna, intr-o noapte in care niciunul din ei nu stie cum sa aiba grija de emotiile celuilalt, impartasesc un sarut si o amintire ce-i va lega tot restul vietii.

De ce imi place acest anime?

5 Centimetri pe secunda nu este povestea clasica, Hollywoodiana, unde un baiat intalneste o fata, sunt supusi unor incercari la care fac fata fara prea mult efort si apoi raman impreuna fericiti pana la adanci batraneti. Nicidecum! E o poveste japoneza unde sentimentele sunt mai presus de fapte, iar finalul te lasa sa te intrebi melancolic daca destinele celor doi protagonisti se vor mai interescta vreodata fiind atat de aproape si totusi atat de departe.

 

#2 Ningen Shikkaku – Umanitate pierduta – durata 1H si 29 de minute

 

 

 

Traducerea in romana a operei care l-a facut faimos pe Dazai Osamu in lumea literara nu face cinste autorului. In japoneza titlul are o semnificatie mult mai adanca si se potriveste ca o manusa subiectului. Ningen inseamna om. Iar shikkaku descalificare, ca de exemplu atunci cand pici un examen. De aceea, eu, personal, as fi tradus aceasta asociere de cuvinte folosind intocmai termenii din dictionar si creand ceva asemanator cu “descalificat ca om” – un titlu care ar lasa loc de mult mai putine indoieli in legatura cu caracterul personajului principal.

La fel ca si romanul din care a fost inspirat, animeul Ningen Shikkaku il are in centru pe Ouba Youzou, un tanar dintr-o familie bogata care nu reuseste sa se integreze sau macar sa inteleaga conceptul de societate. Pentru trasaturile sale fizice, Youzou este mereu in atentia femeilor, care il vad ca pe ceva fragil si delicat fata de care se simt datoare se ofere protectie. Barbatii pe de alta parte il desconsidera si il folosesc pentru banii si naivitatea lui.

Simtindu-se un suflet neinteles, intocmai ca si creatorul sau, Osamu Dazai, Youzou are o tentativa de dubla sinucidere cu o femeie mai in varsta pe care o cunoaste intr-un local si alaturi de care petrece o noapte. Din acest incident el scapa cu viata, dar partenera moare innecata lucru pentru care isi atrage si mai multe priviri acuzatoare si dispret din partea societatii.

De ce imi place acest anime?

Nu este usor sa ilustrezi un roman atat de complex care se bazeaza mai mult pe trairi si emotii cum este Ningen Shikkaku, dar acest anime reuseste cu brio sa redea cu lux de amanunte atmosfera din interiorul cartii. Arta ilustrativa este absolut fermecatoare, iar prin modul in care este desenat Youzou, ai impresia ca lui Yagami Light din Death Note i s-a dat o noua sansa la viata.

 

#3 Paprika – durata 1H si 30 de minute

 

 

Sa stii ca nu doar ti se pare ca am o afinitate pentru animeurile realizate dupa opere literare japoneze celebre. Chiar caut sa ma uit la animeuri cu subiecte bazate pe cartile care imi plac. Paprika de exemplu, este original un roman al scriitorului japonez Yasutaka Tsutsui, lansat in anul 1993. Iar subiectul SF al cartii care se refera psihoanaliza pe baza viselor unei persoane proiectate pe un monitor special, se spune ca a servit ca sursa de inspiratie si pentru filmul Inception. Daca este adevarat sau nu, te las pe tine sa judeci, dar iti spun de acum ca daca te vei uita animeul Paprika aparut in 2006 vei gasi multe asemanari cu filmul american mai tanar cu 4 ani.

Despre personajul Paprika nu vreau sa-ti dau niciun detaliu pentru ca imi este tare frica sa nu-ti stric distractia. Dar iti spun totusi ideea care m-a facut sa nu mai uit vreodata acest anime: stiai ca oamenii care ti se arata in vise, chiar daca ii cunosti, pot fi de fapt alti oameni cunoscuti, dar intr-un fel deghizati?

De ce imi place acest anime?

Paprika este unul din acele animeuri care are pentru mine tot ce-i trebuie ca sa fie un anime memorabil. Are grafica, poveste, personaje si in plus, o linie melodica pe care n-o sa ti-o poti scoate prea usor din minte. Si ca sa-ti dau un exemplu, iti las aici aceasta melodie hipnotica – Parade, opera a compozitorului japonez Susumu Hirasawa ale carui creatii sunt inspirate din psihologia analitica si lucrari stiintifico fantastice.

Eu sunt Ioana Ishikawa-Constantin si dupa nume unii ar crede ca stiu mai multe despre animeuri decat las sa se vada. In realitate insa, decat sa fac un singur lucru toata viata, prefer sa incerc cate putin dintr-o mie, dovada fiind si blogul meu pickandkeep.com – o salata cu de toate.

Ioana nu este la prima vizita pe blogurile mele, pana acum scriind pe Citestemil si pe Halestemil. Acest articol despre animeuri este, deci, a treia vizita a Ioanei. Eu la ea am poposit de 2 ori: cu un articol si cu un interviu.

. Niciun comentariu la 3 Animeuri pe care le consider mai bune ca majoritatea filmelor de la Hollywood. Categories: Animatii, Diverse opinii CINEMILE. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.