9 Mois Ferme – 9 luni in cautarea tatalui

 

9 luni in cautarea tatalui POSTER

Introducere 9 Mois Ferme – 9 luni in cautarea tatalui

De multe ori am zis ca marele pacat al capitalei, din punct de vedere cinematografic, este ca are prea multe cinematografe IDENTICE. In afara de festivaluri, care oricum trebuie judecate DISTINCT, in rest alegi sala in functie de alte criterii si nu de film. Filmul X il gasesti in zeci de locuri, asa ca alegerea ta e simpla: unde e mai ieftin, unde-ti convine ora, unde nu e aglomerat, unde e atmosfera mai misto. De putine ori vedem un film care sa ruleze EXCLUSIV la un cinema.
Pentru prima oara dupa mult timp, aflu ca un film va rula IN EXCLUSIVITATE la Elvira Popescu. Si, ca fapt divers, nu va fi singurul film de anul acesta care va rula doar acolo. Numele filmului: 9 Mois Ferme – 9 luni in cautarea tatalui.
Acum, vazand exclusivismul asta, ma gandeam ca este un film de arta, cu cadre lungi, un film elitist, deloc accesibil publicului larg. Ce am vazut va spun in continuare 🙂

9 luni in cautarea tatalui 3

Rezumat 9 Mois Ferme – 9 luni in cautarea tatalui

Ariane Felder este o tanara judecatoare cu o cariera fulminanta. Daca din punct de vedere profesional mergea foarte bine, din punct de vedere personal lucrurile nu stateau deloc roz. Totul se schimba cand afla ca este insarcinata. Se straduieste sa afle cine este tatal, raspunsul nefiind deloc pe placul ei. Cum se va termina aceasta aventura, cine este tatal si ce impact vor avea toate acestea asupra carierei profesionale a lui Ariane veti afla urmarind filmul.

Puncte de interes 9 Mois Ferme – 9 luni in cautarea tatalui

Nefiind foarte la curent cu cinematografia franceza, am identificat doar 3 puncte de interes:

 • Regizorul Albert Dupontel este si unul dintre actori, jucand rolul temutului infractor Bob Nolan. Nu intamplator este cel mai bun rol din film.
 • Contrar a ce ma asteptam sa fie, este o comedie. Mergeti setati pe comedie, cu toate chestiile care decurg de aici. O comedie frantuzeasca pura: asta sa fie principalul punct de interes.
 • Rolul tinerei judecatoare este jucat de Sandrine Kiberlain, o actrita destul de cunoscuta in Franta. Aceasta a debutat in 1986, jucand in total in peste 45 de filme. Si-a jucat propriul rol in 8 filme.

9 luni in cautarea tatalui 2

Puncte tari 9 Mois Ferme – 9 luni in cautarea tatalui

 • O comedie spumoasa, in cel mai pur stil frantuzesc. O sa radeti cu gura pana la urechi de la un capat la celalalt al filmului.
 • O durata extrem de scurta, 86 de minute, face filmul extrem de dinamic. Momentele moarte sunt aproape inexistente.
 • Un rol foarte bun jucat de regizorul Albert Dupontel. Nu stiu istoricul acestui regizor, dar rautaciosii s-ar putea intreba daca nu cumva si-a jucat propriul rol. Avand in vedere rolul sper sa nu :))
 • Un film mai imprevizibil decat ma asteptam. Pentru o comedie pot spune ca este extrem de imprevizibil. Veti ramane socati, ca sa citez titlurile tabloide.

Puncte slabe 9 Mois Ferme – 9 luni in cautarea tatalui

 • Pe cat de bine si-a interpretat regizorul Albert Dupontel rolul, pe atat de slab a jucat Sandrine Kiberlain. Nu pare deloc confortabila in rolul ei, fiecare gest al ei parand fortat. Nu-mi dau seama daca rolul a fost scris prost, daca ea l-a interpretat gresit sau daca pur si simplu asa trebuia sa fie rolul: o femeie ilogica, care face totul fortat si care este falsa de la un capat la altul. Oricum ar fi, senzatia generala este ca este persoana gresita in acest rol.
 • Vorbeam de regizorul Albert Dupontel: are si el pacatele lui. El e foarte bun ca actor, insa treaba de regizor se pare ca a cam uitat-o. Sunt multe bube care i se pot imputa, senzatia generala fiind ca el s-a concentrat doar pe propriul rol.
 • Scenariul are si el multe bube. Pot sa ma refer la fracturile logice evidente (dai cu crosa in capul cuiva si ramane acolo atat par, cat si bucata de carne, desi pe cap abia daca se vedea o urma). Pot sa ma refer la modul in care sarbatoareau „magistratii”: totul parea ca se petrece la tribunal (de parca tribunalul era sala de chef), cu Ariane stand in biroul propriu si studiind dosare. Sau pot sa ma refer la aspectele strict juridice, aproape 0, procesele parand a fi reproduse de un copil de 5 ani, care a vazut maxim 3 filme juridice. Nimic nu pare sa aiba logica, totul parand o joaca de copii.
 • Nu ca alti actori ar juca mai bine. In afara de Albert Dupontel, toti pare ca au fost alesi in mod nefericit. De altfel, gandindu-ma mai bine, probabil nici regizorul nu joaca, in fapt, atat de bine, doar ca jocul lui scenic este judecat in raport cu ceilalti. Pare, ca sa ma exprim plastic, un fel de chior in tara orbilor.
 • Muzica nu aduce niciun plus filmului, asta desi ma asteptam ca macar ea sa-l salveze.
 • Morala filmului nu prea exista. Daca este sa fi pus ceva probleme de ordin moral, acestea au fost puse in mod superficial, spectatorul neramanand la sfarsit cu nimic. Unicul scop al filmului este sa te faca sa razi, asa ca nu va mai obositi sa cautati morala la el.

« 9 Mois Ferme» un film de Albert Dupontel

Opinie 9 Mois Ferme – 9 luni in cautarea tatalui

Cand eram mic, atat din cauza celor din jurul meu, dar si din cauza a cateva filme difuzate la tv, impresia mea despre francezi este ca fac doar comedii proaste. 9 Mois Ferme – 9 luni in cautarea tatalui mi-a adus aminte de aceasta perceptie. Este un film atat de amuzant, insa atat de prost jucat, incat ma gandesc uneori ce e mai grav: sa faci un film ca asta, sa placi un film ca asta sau sa ai pretentii de la un film ca asta? Il recomand oricui vrea o portie sanatoasa de ras, cu recomandarea de a lasa logica acasa, exact asa cum au facut si scenaristii si regizorul.

Mirarea mea, daca este sa fie vreuna, este caracterul sau elitist: ruleaza intr-un singur cinema, Elvira Popescu, desi este, in fapt, un film ultra-comercial. Distribuitorii de film din Romania au ratat o super-comedie. Nu stiu ce priza ar fi avut la public, dar sunt convins ca toti cei care ar fi mers sa-l vada n-ar fi regretat timpul pierdut.

9 Mois Ferme – 9 luni in cautarea tatalui este disponibil doar la Cinema Elvira Popescu din Bucuresti. Daca il vedeti la alt cinema din tara dati de veste si dati buzna sa-l vedeti. Veti rade, desi la final va veti intreba serios de ce ati facut-o. Salutari CINEMILE tuturor!

Etichete: , ,