Amsterdam film COVER

Amsterdam este un alt film pe care l-am ratat cand a rulat in cinematografe. Exact ca The Menu. Diferenta dintre ele este data de asteptari: daca la Meniul, dintr-un motiv pe care acum il regret, asteptarile erau mici, la Amsterdam asteptarile erau mari. Inclusiv faptul ca majoritatea criticilor il displacusera era pentru mine un avantaj.

Povestea este extrem de complexa, dar spusa intr-un ritm extrem de lent, asa ca ma voi margini la a va dezvalui sinopsisul oficial: Plasat in anii 30, filmul Amsterdam spune povestea a trei prieteni care sunt, pe rand, martori ai unei crime, apoi suspecti principali si, in final, cei care scot la lumina unul dintre cele mai socante comploturi din istoria SUA.

V-am spus deja una dintre dezamagirile mele, am inceput cu ea, voi ignora partea legata de realitate, chiar NU sunt interesat cat de fictiv este filmul si de ce este el marketat drept adevarat, asa ca ma voi referi la celelalte aspecte importante ale lui. Pe scurt de tot, nu a avut nimic, dar absolut nimic cu care sa ma dea pe spate. Ba da, mint: DISTRIBUTIA! Doar ca ea se intoarce impotriva filmului, caci seteaza asteptari mult prea mari.

Acum sa va spun problema legata de actori, majoritatea „world-class”: fiecare, daca este luat individual, pare o alegere excelenta, uneori alegerea perfecta; din pacate, impreuna par a juca precum o echipa de fotbal plina de vedete, unde superstarurile nu conlucreaza, nu paseaza intre ei si se mai si bat atunci cand echipa are penalty.

Christian Bale joaca excelent, Margot Robbie joaca la fel de bine, dar chimia dintre ei este zero. Robert de Niro, „salvatore de la patria” (la modul propriu), pare un batran obosit, sictirit, care ne face o favoare ca tine acel discurs. Un discurs salvator, un discurs interpretat perfect, dar cam atat.

Nu am trait anii 30 ai secolului trecut (dar ii voi trai, cred ori macar sper pe cei ai acestui secol), nu am trait nici anii 20 ori anii Primului Razboi Mondial, insa filmul nu a reusit nicicum sa transpuna in acea perioada. Nu as putea spune ce e gresit, ce nu este de acolo, dar eu nu m-am simtit in acea perioada.

Rami Malek, Zoe Saldana, Chris Rock … parca ar fi echipa galactica Real Madrid. Stiti voi, cea care avea vreo 6 jucatori ofensivi, jucatori care nu aveau mingea, caci n-avea cine s-o recupereze. Mike Myers, Taylor Swift … nu e cam mult?

Unii critici sunt nemultumiti de neseriozitatea filmului. Un caz atat de important ar fi trebuit tratat mai serios. Lucru pe care nu-l contest. Problema este, insa, mai profunda de atat: un film atat de neserios a reusit performanta sa nu ma faca sa rad aproape deloc. Este neserios si in acelasi timp lipsit de haz. Ceea ce e cu adevarat o problema.

Ca sa conchid: un regizor cu multe premii a luat multi actori de top, a gasit o poveste reala aproape incredibila, a fictionat-o pana la cer si a spus-o intr-un mod lent, neserios si deloc amuzant. A rezultat Amsterdam, cel mai neamuzant film neserios jucat de actori de top pe care l-am vazut vreodata. Dupa unii, cam asta ar trebui sa fie reteta pentru Zmeura de Aur. Ma rog, admit ca-s filme mult mai proaste, adevarate dezastre, dar majoritatea dintre ele au actori de divizia B. Daca nu C.

Amsterdam a fost in cinematografe spre finalul lui 2022, fiind distribuit de Cineforum. In momentul scrierii acestui articol este gasibil pe Disney+, loc unde l-am vazut si eu. Evident, stau si ma intreb daca nu cumva mi-ar fi placut mai mult la cinema. Daca o calitate mai buna a imaginii si a sunetului nu l-ar fi facut mai bun. Poate mai inchegat. Iar reactia salii poate l-ar fi facut mai amuzant. Nu am de unde sa stiu, pot doar sa ma intreb cu voce tare. Poate pentru unii este relevant.

Etichete: , , ,