Annabelle Comes Home, tradus la noi mult mai simplu Annabelle 3, este cel mai nou film al seriei de succes ce o are in prim plan pe noua papusa periculoasa a cinematografiei. Considerata la inceput noua Chucky, fiind bazata pe ceva elemente reale (se pare ca papusa Annabelle chiar exista si chiar ar fi posedata). Legat de noua Chucky, ea a reaparut intr-un remake ce o transforma dintr-o papusa posedata intr-una proiectata gresit.

Acum, despre filmul in sine, intitulat Annabelle 3 – Annabelle Comes Home, ar fi multe de spus. Cele 2 titluri sunt sugestive in felul lor si iti dezvaluie o parte importanta, esentiala, a filmului.

Pe de-o parte, Annabelle 3, titlul romanesc, iti spune clar ca este a treia parte a francizei. O ciorba reincalzita, cum ar zice unii. Ori continuarea demna a unei serii de succes, cum ar zice altii.

Pe de alta parte, titlul original, Annabelle Comes Home, iti spune clar despre ce este vorba in film. Iti rezuma in 3 cuvinte intreaga intriga a filmului. Caci actiunea filmului se petrece acasa la sotii Warren, acolo unde papusa Annabelle este inchisa in camera obiectelor malefice. Acolo, in acea camera, era adus saptamanal un preot care facea descantece ce trebuiau sa alunge constant demonii.

Annabelle 3 - Annabelle Comes Home Emil Calinescu

Intr-o zi, insa, fiica sotilor Warren este lasata in grija dadacei. Aceasta isi aduce o prietena, care prietena se dovedeste a fi indeajuns de inconstienta incat sa elibereze periculoasa papusa. Cine este acea prietena, de ce a eliberat papusa, cat rau produce papusa cat timp este libera si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

Din punctul meu de vedere, insa, filmul Annabelle 3 – Annabelle Comes Home are 3 mari probleme (ca tot suntem la cifra magica 3):

  1. Are o atmosfera mult prea prieteneasca. Avem numai personaje pozitive, avem nu o casa bantuita, sinistra, ci o casa normala, vesela, in care altfel nu ti-e teama sa locuiesti. O atmosfera care contrasteaza mult, prea mult, cu ideea de horror.
  2. Prea multe faze comice. Serios, m-am saturat de filmele de groaza care, chipurile, vrand sa atenueze atmosfera creepy, au o gramada de replici amuzante. In multe situatii, fazele amuzante depasesc ca numar fazele infricosatoare, drept urmare nu mai poti sa-ti dai seama daca in fata ta este un horror sau o comedie. Annabelle 3 – Annabelle Comes Home, din acest punct de vedere, este mai degraba o comedie.
  3. Annabelle 3 – Annabelle Comes Home nu are absolut nicio justificare, nu aduce niciun plus universului Annabelle – Conjuring. Nu explica nimic, nu aduce o intamplare noua, memorabila. Pur si simplu iti arata ca daca eliberezi papusa aceasta devine periculoasa, lucru pe care, ghici ce, il stiam deja. Nu vorbim despre o explicatie slaba, insuficienta, ori despre contrazicerea intregului univers. Nicidecum. Vorbim strict despre INUTILITATEA unui film in contextul general al universului acestuia.

Annabelle 3 - Annabelle Comes Home avanpremiera

Annabelle 3 – Annabelle Comes Home poate satisface pretentiile fanilor filmelor horror doar prin prisma scenelor infricosatoare. Nu sunt multe, dar sunt destul de intense. Din pacate, insa, filmul se dovedeste a fi doar o adunatura de scenete horror amestecate la intamplare cu scenete amuzante si cu scene inutile. Mixul rezultat este unul dubios, incert.

Annabelle 3 – Annabelle Comes Home nu trage in jos seria per total, nefiind nici pe departe cel mai slab film al acesteia (filmul turnat in Romania este cel mai slab al seriei, chiar daca, paradoxal, nu este deloc inutil in universul Conjuring-Annabelle si chiar daca, luat ca atare, este si el un film decent). Totusi, nici nu este o continuare demna, memorabila. Este un film mediu, ce poate fi lesne caracterizat drept mediocru. Inutil este cu siguranta.

Partea interesanta este, insa, alta: adevarata Lorraine Warren, investigatoarea fenomenelor paranormale, a incetat din viata in aprilie acest an, la varsta de 92 de ani. Acea incapere-muzeu exista si in realitate. E drept, atunci cand s-a filmat Annabelle 3 – Annabelle Comes Home, ea era inca in viata. Totusi, trecerea ei in nefiinta ar fi trebuit comemorata printr-un film mult mai bun. Unul memorabil. Nu zic, ea va continua sa existe in serie, caci sotul ei a murit in 2006, el continuand sa apara ca personaj in filmele seriei.

In final, o singura intrebare legata de Annabelle 3 – Annabelle Comes Home, dar si de filmele horror in general: numai eu ma gandesc la SERIA Scary Movie atunci cand dau de un film de groaza amuzant? Serios, in unele momente aveam impresia ca Annabelle 3 – Annabelle Comes Home ironizeaza intreaga serie. O autorionie care habar n-am cat de bine-venita este.

Annabelle 3 – Annabelle Comes Home este in cinematografe din 12 iulie, fiind distribuit/a in Romania de Vertical Entertainment.

ps: Regizorul filmului Annabelle 3 – Annabelle Comes Home este DEBUTANTUL Gary Dauberman. El a lucrat, ca scenarist, la mai multe filme ale seriei, in frunte cu primul Annabelle, din 2014, insa ca regizor este debutul sau absolut. Oare de ce la al treilea film cu papusa Annabelle si al saptelea al seriei s-a apelat la un debutant? Un om care nu era strain de fenomen, e drept, dar un debutant in ale regiei? Faptul ca avem de-a face cu un debut regizoral este EVIDENT pe tot parcursul filmului.

Etichete: , ,