Asterix: Secretul potiunii magice – Asterix: Le secret de la potion magique

Asterix: Secretul potiunii magice este o noua animatie avandu-i in prim-plan pe simpaticii Asterix si Obelix si a lor lume cu druizi, potiuni magice, romani si gali. De aceasta data, druidul Panoramix se gandeste sa dezvaluie secretul potiunii magice altcuiva. Acel cineva, insa, trebuie ales cu grija. Alegerea este un proces greu si anevoios, la care participa intreaga comunitate. Problema este ca de acest lucru s-ar putea (si chiar incearca) sa profite romanii. Cum se termina totul si cine invinge ramane sa descoperiti singuri.

In mod oficial, acesta este noul film cu simpaticii Asterix si Obelix. Daca ar fi sa continui cu stilul oficial, m-as intreba la modul serios de ce in titlu apare doar numele lui Asterix. De ce Asterix este considerat mai important, mai relevant, decat Obelix? De fapt, in acest film niciunul dintre ei nu este la modul efectiv personaj principal.

Doar ca, vedeti voi, despre acest film nu trebuie discutat la modul serios. Caci Asterix si Obelix nu sunt niste animatii serioase.

Asterix: Secretul potiunii magice – Asterix: Le secret de la potion magique este doar o noua animatie ce se petrece in universul magic (la propriu si la figurat), in care un sat gal reuseste sa fie independent de Imperiul Roman datorita unei potiuni magice. Desi avem acelasi umor, aceleasi glume, aceeasi atmosfera, desi personajele importante, Asterix, Obelix si Panoramix, sunt aceleasi, restul aparand si disparand, nu am simtit nicio secunda ca ar fi vorba despre o ciorba reincalzita. Despre un film facut doar ca sa fie.

E drept, nu putem vorbi nici in sens invers, ca vreodata o animatie din aceasta serie ar fi foarte asteptata. Ca ar figura in vreun top cu cele mai asteptate filme ale anului.

Un alt atu al acestor filme, ale acestei serii, este ca nu e musai sa fi vazut filmele anterioare ori sa le fi vazut in ordine. Actiunea este atemporala, personajele parand a fi la fel de tinere ori de batrane. Este ca o blocare a timpului: personajele sunt asa cum le-ai lasat, nici mai tinere, nici mai batrane, nici mai informate, nici mai proaste, nici puternice, nici mai slabe. Totul este la fel, totul este construit in aceeasi logica interna a seriei.

E drept, daca vorbim de filme si nu de animatii, nu-mi pot imagina un alt Obelix decat Gerard Depardieau (care, indiferent de alegerile politice si financiare pe care le face, ramane un actor de referinta pentru cinematografia franceza contemporana). Animatiile, insa, sunt toate la fel: la fel de amuzante, la fel de copilaroase, la fel de neserioase, dar in acelasi timp la fel de savuroase.

E drept, dupa cum vedeti in clipul de mai sus, unii au analizat SERIOS evolutia lui Obelix de-a lungul timpului. Mie mi se pare o atitudine tipica de critic. Pentru cine e curios, clipul de mai sus are doar 7 minute.

Asadar, noul Asterix: Secretul potiunii magice – Asterix: Le secret de la potion magique este asa cum il stiti dintotdeauna. Dar fix din acest motiv trebuie sa va duceti sa-l vedeti.

Noul Asterix: Secretul potiunii magice – Asterix: Le secret de la potion magique a intrat in cinematografe de vineri, 18 ianuarie, fiind distribuit in Romania de RoImage. Din pacate, filmul va rula doar in versiunea dublata. Chiar daca din punct de vedere comercial aceasta alegere are sens, publicul roman fiind cu precadere anglofon, nu francofon, mi se pare ca se pierde macar 20% din atmosfera. E drept, la cinema va veti putea bucura de efectele 3D, care desi nu-s la nivelul animatiilor Disney, va vor face sa va simtiti si mai mult in lumea magica a lui Asterix si Obelix. Ca sa vedeti diferenta, va las mai sus si mai jos atat trailerul dublat, cat si trailerul subtitrat.

PS: Noul Asterix: Secretul potiunii magice – Asterix: Le secret de la potion magique m-a pus pe ganduri si din alt punct de vedere: oare ce nume din aceasta lume ar trebui sa am eu? Emilix? Acest blog ar trebui, oare, sa se numeasca Cinemilix? 🙂 Incercati sa faceti acest simpatic exercitiu de imaginatie atat cu numele vostru, cat si cu numele celor din jurul vostru. Veti rade in hohote garantat 🙂

One thought on “Asterix: Secretul potiunii magice – Asterix: Le secret de la potion magique”

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.