Atacul din 5 septembrie (September 5)

Atacul din 5 septembrie (September 5) ne spune povestea crizei ostaticilor din timpul Olimpiadei de la Munchen din 1972.

Pentru cine nu stie, la acea olimpiada, delegatiile nu erau pazite de nimeni, oricine putea intra in Satul Olimpic, motivul fiind unul de „imagine”: nimeni nu voia sa vada „nemti inamarti”. Drept urmare, 8 teroristi arabi intra in Satul Olimpic (ajutandu-se de o cheie furata, dar si de un bagaj diplomatic bulgaresc) si rapesc mai multi sportivi din delegatia Israelului. Cererile lor, pentru a-i elibera pe sportivi, erau de natura politica: eliberarea unui numar insemnand de arabi inchisi in Israel.

Criza ostaticilor s-a transformat intr-un masacru, intr-un final fiind omorati 11 sportivi israelieni si 1 politist vest-german. A ramas in istorie drept Masacrul de la Munchen.

Pentru noi este interesant un alt lucru: 3 dintre acesti sportivi erau nascuti in Romania (doi dintre ei fiind printre victime, unul dintre ei reusind sa scape). Pe acest supravietuitor, Henri Herscovici (Henry Herschkovitz), l-am cunoscut personal acum mult timp: eram la o scoala de vara la Rasnov, eu student, iar el a tinut o conferinta. Cred ca era anul 2012 (cand se comemorau 40 de ani de la masacru). Nu tin minte mare lucru de la acea conferinta, nici macar figura omului (care a murit la 95 de ani in 2022), insa tin minte inversunarea lui, tin minte cum a spus ca nu-i va ierta niciodata pe atacatori. O experienta evident traumatizanta care l-a marcat toata viata.

Filmul Atacul din 5 septembrie (September 5) ne ofera o perspectiva jurnalistica asupra acelui masacru, caci il vom vedea prin ochii echipei ABC (post american de televiziune). Ei erau la baza jurnalisti sportivi, venisera acolo sa vorbeasca despre sport, sa se bucure de Olimpiada, insa au ajuns sa vorbeasca despre cu totul altceva.

Evident, sunt in multe momente decizii morale cruciale, ce trebuie dat, ce nu trebuie dat, ce ar trebui sa vada familiile celor rapiti, ce nu ar trebui sa vada. La un moment dat, cineva din redactie se intreaba daca nu cumva si teroristii se uita la ce transmit ei, caz in care se punea problema daca ar mai trebui sau nu sa transmita.

Ce este interesant este altceva: desi ABC este o retea americana de radio si televiziune (American Broadcasting Company, vedeti pe Wikipedia o mica istorie a lor), filmul este produs de nemti. Drept urmare, el este mai putin spectaculos, mai putin „Hollywood-ian”, insa mai realist. Desi stiam deznodamantul, stiu ceva istorie (si datorita acelei experiente personale), filmul a reusit sa ma faca sa traiesc alaturi de acea echipa de jurnalisti.

Filmul Atacul din 5 septembrie (September 5) m-a dus cu gandul la alte 2 lucruri mai apropiate de zilele noastre:

  1. Mi-a adus aminte de multiplele anchete facute de jurnalistii SPORTIVI de la Gazeta Sporturilor (multi dintre ei mutandu-se acum la Golazo). Multa lume bagatelizeaza jurnalistii sportivi, „numaratori de cornere”, insa lucrurile nu ar trebui sa stea asa. Nu spun ca avem cea mai buna presa sportiva, spun insa ca presa sportiva ar trebui sa fie un pic mai respectata. Munca jurnalistilor ABC din 1972 NU trebuie uitata (transmisiunea lor a fost urmarita de peste 900 de milioane de telespectatori din toata lumea, mai multi decat la aselenizare).
  2. Un al doilea lucru de care mi-am adus aminte a fost masacrul de pe insula Utoya (a fost scrisa o carte care a fost ulterior ecranizata). Care sunt asemanarile? Pai aceeasi mentalitate flower-power: e mai cool sa nu fie paza, niste neni inamarti nu arata bine in peisaj. Urmarea a fost la fel de tragica. Din pacate nu invatam nimic din istorie.

Mergeti sa vedeti filmul Atacul din 5 septembrie (September 5) pentru o lectie foarte utila de istorie si de presa. In ce ordine vreti voi.

Filmul Atacul din 5 septembrie (September 5) a intrat in circuitul normal al cinematografelor pe data de 21 februarie 2025, fiind distribuit in Romania de RoImage 2000. Eu l-as fi lansat pe data de 5 septembrie, simbolic, irelevant daca 2024 sau 2025, insa data de lansare a unui film depinde de multe aspecte. Oricum, merita vazut, nu trebuie ignorat.

. Niciun comentariu la Atacul din 5 septembrie (September 5). Categories: 2025. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.