Baby – TIFF 2021

Despre Baby am simtit nevoia sa scriu, desi au trecut aproape 10 zile de la terminarea TIFF 2021, pentru simplul fapt ca a fost un film aparte. Ma rog, mai am in pregatire vreo 2 articole, poate-s eu mai intarziat de felul meu ori poate TIFF-ul de anul acesta a fost aparte, special, in felul sau.

Revenind, Baby este un film care mi-a adus aminte de Tribul de acum 7 ani. Un film deloc mut, deloc fara sonor, insa fara dialoguri, fara ca de aceasta data sa avem limbajul codificat al surdomutilor.

O tanara dependenta de droguri isi vinde copilul. Regreta imediat fapta si incearca sa si-l recupereze. Locuieste langa o padure misterioasa, practic tot orasul este inconjurat de aceasta padure, iar misterul se accentueaza atunci cand patrunde in casa batranei careia i-a vandut micutul. Un basm absurd modern, adresat majorilor si nu minorilor, Baby a facut parte din selectia de filme venite direct de la San Sebastian.

Ca sa intelegeti mai bine, San Sebastian este un oras in Tara Bascilor, actiunea filmului desfasurandu-se tot acolo. Nu am fost niciodata in Tara Bascilor, dar daca ar fi sa mai vizitez inca o data Spania, acolo as merge (am vazut ceva din Catalunia si Madridul).

Am fost la film, la TIFF, alaturi de un prieten care nu intelesese mare lucru din film, caruia i se paruse prost, absurd. Intr-adevar, este un film greu de urmarit, nu este deloc un film placut, relaxant. Este un basm din punctul meu de vedere, dar nu un basm in intelesul clasic, de adormit copiii. Este un anti-basm, daca-mi este permisa comparatia. Nu stii exact ce e real si ce e fantastic, nu stii la final ce ar trebui sa iei din acest film, totul este amplu, dens, te tine cu sufletul la gura pe toata durata lui. Este ceva ce nu poate fi povestit, insa trebuie trait.

Iar faptul ca nu este vorbit, este fara dialoguri, il face cu atat mai fascinant. Il face intai si intai universal, practic vor intelege acelasi lucru un spaniol, un italian, un japonez, un american si un roman. Nu se pierde nimic la traducere.

Intr-adevar, parintii vor intelege altfel filmul: vor empatiza cu tanara mama, desi poate o vor repudia in prima instanta. Ma rog, depinde cum te raportezi la persoanele care au probleme cu drogurile. Eu, unul, am iesit socat din sala de cinema. Noroc ca imediat dupa acest film am intrat la altul, la Noua Ordine, deci nu am avut prea mult timp la dispozitie sa raman socat. Uneori, mersul la multe filme in aceeasi zi este benefic: nu ai timp sa te deprimi, iesi repede din starea in care te-a introdus un film.

Un ultim aspect legat de Baby: nu-mi plac filmele cu titluri neoriginale. In acest caz, sunt cel putin zece filme cu acest titlu. Daca maine as face un film, indiferent de genul lui, as cauta un titlu original. Ca mi-or copia altii titlul ulterior e altceva, e pacatul lor, ca sa zic asa. In acest caz vorbim despre un film care pe site-urile de specialitate figureaza a fi aparut in 2020. Va spun asta ca sa stiti ce cautati.

Mergeti sa vedeti Baby, insa inarmati-va cu rabdare si cu multa atentie. Daca sunteti prea obositi sau distrasi s-ar putea sa nu intelegeti nimic. Mie mi-a placut ce am vazut, insa multora ar putea sa le displaca profund. Eu l-am vazut la TIFF 2021, intr-o sala de cinema (Cinema Victoria din Cluj). Nu-l vad proiectat in aer liber, chiar daca o buna parte din el se petrece in aer liber. E film de cinema, unde trebuie sa fie liniste perfecta. Este cinema VIZUAL in stare pura, cinema de care te bucuri intr-o sala … de cinema. Scuzati-mi repetitia, dar am simtit nevoia sa subliniez din nou asta!

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.