Bajirao Mastani – Glorie si Iubire

Bajirao Mastani – Glorie si Iubire

Bajirao Mastani Glorie si Iubire POSTER

Introducere Bajirao Mastani – Glorie si Iubire

Am asteptat cu interes intrarea unui nou film indian in cinematografe. Nu repet argumentatia, stiti deja ca sunt un fan al lor si al vizionarii lor in cinematografe si nu acasa.

Ce urma sa fie special in acest caz era tipul de film: un film istoric indian. Recunosc, asa ceva nu mai vazusem pana acum, asa ca nu aveam cum sa ratez acest film. Si din ce am auzisem pana sa merg la vizionare, filmul respecta intr-o proportie foarte mare adevarul istoric (ma rog, cat adevar este, ca multe aspecte sunt contradictorii chiar si pentru istorici). Cumva, filmul acesta istoric are mult mai mult adevar decat echivalentele sale americane.

Bajirao Mastani Glorie si Iubire 2016

Rezumat Bajirao Mastani – Glorie si Iubire

Avem aici povestea unuia dintre cei mai mari eroi indieni, Bajirao, care a repurtat 47 de victorii pe campul de lupta, dar care a fost nevoit sa duca o lupta mult mai cruda: sa se lupte cu propria familie pentru Mastani, a doua sa sotie, cu care a si avut un copil. Povestile sunt reale, chiar daca istoricii se contrazic intre ei, asa ca usorul spoiler din ce am spus eu poate fi justificat istoric. Nu va zic cum se termina totul, desi puteti afla asta la un simplu search pe google.

Bajirao Mastani Glorie si Iubire film 2016

Puncte de interes Bajirao Mastani – Glorie si Iubire

  • Discutia, in acest caz, trebuie sa se axeze SI pe religie. Eu, ca o persoana complet nereligioasa, consider acest film ca fiind exemplul perfect pentru a ilustra cum religia poate DISTRUGE vieti. Nu vorbesc despre o religie anume, ci despre IDEEA de religie si de modul in care ne raportam la DIFERENTELE religioase. Este la un moment dat in film un dialog foarte bun. Mama catre bravul Bajirao: „Tu te lupti si omori musulmani, apoi te casatoresti cu una de-a lor?”. La care el: „Dar eu nu ma lupt cu ei pentru ca sunt musulmani”. Recomand cu caldura acest film tuturor celor care pun religia pe primul plan, care considera ca religia lor este superioara celorlalte si ca nu ar suporta langa ei o persoana de alta religie.
  • Filmul a reusit sa castige cele mai importante premii la Oscarurile Indiene (Cel mai bun Film, cel mai bun regizor si cel mai bun actor in Rol principal; in total, insa, are 9 premii), insa, in acelasi timp, a fost foarte bine primit si de catre public. Interesant de vazut este cum va fi primit de publicul romanesc, obisnuit, candva, cu filmele istorice.
  • O distributie interesanta, cu Ranveer Singh jucand rolul eroului Bajirao, Deepika Padukone in rolul lui Mastani si Priyanka Chopra in rolul primei sotii a lui Bajirao.
  • Durata, 146 de minute, este mica in comparatie cu alte productii indiene. In plus, inserturile muzicale sunt putine (in numar 3), ceea ce face acest film sa fie mai putin indian decat altele.
  • Cateva cuvinte despre traducere. In general, traducerea pare inutila in cazul titlurilor in engleza. La filmele asiatice, chinezesti ori indiene, traducerea este necesara. Aici, titlul original este format din numele celor 2 protagonisti. Distribuitorul roman a preferat o adaptare a titlului, considerand ca titlul original este greu de pronuntat si de tinut minte, ceea ce, cumva, este adevarat.
  • Nu pot sa inchei aceasta sectiune fara sa subliniez faptul ca blogul acesta, Cinemil.ro, este din nou partener media al filmului, lucru care ma onoreaza nespus 🙂

Bajirao Mastani Glorie si Iubire film

Puncte tari Bajirao Mastani – Glorie si Iubire

  • Desi unii nu vad asta a fi un avantaj, eu incep cu respectarea adevarului istoric. Dupa ce americanii siluiesc in mod constant istoria Europei, dar si a lor, un film cu adevarat istoric este o adevarata gura de oxigen.
  • Al doilea punct forte este povestea, bazata pe fapte reale, dar si pe o carte.
  • Regia si interpretarile sunt la inaltime, desi nu am vazut concurentii, premiile par meritate.
  • Durata mai mica decat a altor filme, dar si faptul ca nu are deloc momente moarte, fac din Bajirao Mastani – Glorie si Iubire un film extrem de alert. Nu-ti dai seama cand a trecut filmul.

Bajirao Mastani Glorie si Iubire indian

Puncte slabe Bajirao Mastani – Glorie si Iubire

Un singur defect major are acest film, defect care poate fi, insa, transformat usor in calitate: efectele. Personal, nu am fost multumit de efectele vizuale si de scenele de lupta, dar tocmai faptul ca nu ies ele in prim plan ne face sa ne concentram mai bine pe poveste. Si chiar avem parte de o poveste extraordinara.

Bajirao Mastani Glorie si Iubire

Opinie Bajirao Mastani – Glorie si Iubire

Bajirao Mastani – Glorie si Iubire este primul film istoric indian vazut de mine. Este un pic diferit atat fata de celelalte productii indiene, avand putine inserturi muzicale, dar este diferit si fata de celelalte productii istorice. Pastreaza adevarul istoric si reuseste sa impresioneze prin regie si interpretari. Filmul Bajirao Mastani – Glorie si Iubire a ajuns atat favoritul publicului, cat si favoritul criticilor, ceea ce e un lucru extrem de greu.

Bajirao Mastani – Glorie si Iubire este de vineri, 11 martie, in cinematografele din toata tara (din pacate, foarte putine, dar asta e), fiind adus in Romania de BML Movie Entertainment. Salutari INDIENE tuturor!

One thought on “Bajirao Mastani – Glorie si Iubire”

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.