Barbati in negru International – Men in Black: International

Men in Black: International, tradus la noi mot-a-mot Barbati in negru International (deci se poate sa traduci si astfel!), mi-a adus aminte de un banc. O gluma care nu este deloc offtopic, credeti-ma:

Intrebare la Radio Erevan:
– Se poate aplica comunismul in Elvetia?
– Se poate, dar e pacat!

De ce zic ca nu e offtopic? Pai pentru ca inlocuind doar cateva elemente, ajungem la:

Intrebare la Radio Erevan:
– Se poate face Men in Black fara Will Smith?
– Se poate, dar e pacat.

De ce s-a facut? Unii spun ca nu s-au inteles la bani. Posibil ca Will Smith sa fi cerut prea mult si, bonus, sa fi avut alte proiecte, motiv pentru care acest film ar fi trebuit sa astepte. Fara sa neg toate acestea, spun doar atat: producatorii ar fi trebuit sa faca ORICE pentru a-l avea pe Will Smith. Sa astepte inca 1 an nu era deloc un lucru grav. Nu era ca si cum anul 2019 ar fi fost hotarator, decisiv, pentru franciza.

Problema e ca intregul film imi pare a fi fost gandit a nu avea decat vagi legaturi cu precedentele. Senzatia mea, nici nu conteaza de fapt ce a fost de fapt, ci conteaza cum arata pentru spectatori, este ca ei s-au bucurat ca Will Smith nu a acceptat. Au vrut sa profite de numele francizei, de imaginea sa, si sa faca un film complet atipic, diferit de toate celelalte.

Adica nu doar ca este un Men in Black fara Will Smith, dar este un Men in Black cu o femeie in rol principal. Noroc ca este o femeie de culoare, deci contrazice doar prima parte a numelui, nu si a doua.

O femeie de culoare, deci, care face echipa cu … Thor. Ma rog, cu Chris Hemsworth, chiar daca foarte multi il stiu drept Thor, fara sa-i stie numele sau real. Sa nu mai zic de Tessa Thompson, si ea cunoscuta din Avengersul de anul trecut.

Si nu intamplaThor vorbesc despre aceste personaje, caci intregul film pare facut de Marvel. Multi il compara cu Gardienii Galaxiei, chiar daca este incert, pentru mine cel putin, de ce s-ar asemana mai mult cu acel film decat cu altele.

Un Marvel care il are, ca bonus, pe Liam Neeson si pe Channing Tatum. Primul este socant de neconflictual, chiar daca la inceput face o referire direct la seria care l-a facut celebru, Taken. Al doilea, Magic Mike, nu prea poate fi luat nicicum in serios. Si nici nu-si propune asta.

Acum, legat de luatul in serios, inca ma intreb daca acest Barbati in negru International – Men in Black: International ar trebui luat sau nu in serios. Eu, unul, nu-l pot lua, nu-l pot nici macar considera ca facand parte a intregii serii, mai degraba spun ca este o parodie a seriei. Care serie, sa ne intelegem, nu a fost nicidecum una serioasa, deci din acest motiv o parodie la ceva neserios suna cel putin dubios.

Despre poveste nu v-as putea spune foarte multe: toti se lupta pentru o arma foarte puternica, fara sa ne spuna exact de ce. Pur si simplu se lupta. Ceea ce pare a fi tot ceea ce conteaza. Sunt cei buni si cei rai, ca de obicei printre cei buni e si un tradator, aflam spre final cine este acesta, dar cam atat. Vi se pare ca am banalizat eu intreaga poveste? Mergeti la cinema sa va convingeti ca nu.

Barbati in negru International - Men in Black International
Va las sa descoperiti singuri ce e cu acest simpatic personaj. Un personaj fioros, demn de seria Men in Black #cumarveni

Efectele vizuale sunt foarte bune, doar ca au si ele o mica problema: m-am simtit in multe momente intr-o animatie. Nici macar intr-un film cu super-eroi, ci intr-o animatie. Efecte bune, la IMAX se vede superb, care insa m-au dus cu gandul la animatii. Ceea ce nu pot spune nici ca-i de bine, nici ca-i de rau. E doar o constatare.

Eu sunt spectator, nu dau note, nu dau verdicte, Vedeti pe Metacritic, Rottentomatoes si IMDB cum il vad criticii si cum il vad spectatorii. Este clara discrepanta intre publicul larg si critici, una de asteptat, chiar daca si unii, si altii sunt, de fapt, dezamagiti. Cu totii se asteptau la ceva mai mult, din aproape toate punctele de vedere.

Nu-l voi considera „a sorry sequel”, desi sintagma recunosc ca mi-a placut cum suna, insa voi spune ca este un experiment nereusit.

Nu stiu daca seria va fi continuata, daca aceste sequel-uri vor fi tot fara Will Smith, insa stiu sigur ca, exact ca la fotbal, ceva trebuie schimbat meciul urmator. Ma rog, filmul urmator.

Barbati in negru International – Men in Black: International nu e un film deloc rau luat de sine statator, dar doar asa pare un film bun.. Marea sa problema este ca, desi-i poarta numele, nu are absolut nicio legatura cu seria MIB. Doar profita de pe urma ei, pe alocuri o si ironizeaza. Ironizeaza atat de mult in stanga si-n dreapta incat cu greu iti poti da seama ce este serios in acest film. Si DACA poate fi luat in serios.

Barbati in negru International – Men in Black: International intra de maine, 21 iunie, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de InterCom Film.

ps: M-am gandit un pic de ce se numeste Barbati in negru International – Men in Black: International. Cred ca, de fapt, producatorii au vrut sa sublinieze faptul ca franciza a fost afectata (prea mult) de globalizare. N-au putut pune cuvantul globalizare in titlu, dar au pus un cuvant care s-o sugereze. Ma rog, ei nu vor recunoaste in veci ca asta ar fi motivul.

. 5 comentarii la Barbati in negru International – Men in Black: International. Categories: 2019. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

5 thoughts on “Barbati in negru International – Men in Black: International

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.