Breaking News de Iulia Rugina – TIFF 2017

 

Filmele cu si despre ziaristi sunt apreciate de acestia. Se regasesc in ele, empatizeaza cu personajele. E drept, pot fi, din acest motiv, foarte pretentiosi. Pot lesne invoca faptul ca personajul este fals, ca nu are legatura cu ideea de jurnalist.

Ei, insa, se bucura de ideea in sine, ca meseria lor este interesanta pentru cinematografie. Ei au impresia, deseori, ca ei sunt interesanti doar cand isi fac meseria, ca nimeni nu e interesat efectiv de ei ca oameni. Chiar imi zicea cineva, mai demult, ca jurnalistii, de fapt, ar fi niste oameni plictisitori. 

Mai ales reporterii, adauga acelasi amic. Ei sunt bagareti, sunt insistenti, isi fac meseria cum trebuie, dar nu ti-i doresti ca prieteni. Si nu-s buni familisti. Ei de fapt sunt workoholici (obsedati de munca, desi romengleza este justificata aici).

Si fix un astfel de personaj regasim si in noul film al Iuliei Rugina, Breaking News. Un workoholic, un reporter care ar fi facut orice pentru un reportaj, care si-ar pune viata in pericol. Totul pentru ca asa stie el sa-si faca meseria. Totul pentru ca asa stie el sa fie mai bun. Exact cum corporatistul sta peste program din principiu si ii mai si place asta.

Povestea filmului este tragica, o drama asa cum romanii nu prea stiu sa faca: un cameraman isi pierde viata la locul de munca. El se dusese sa filmeze o fabrica ce tocmai explodase. Colegul sau, reporterul, merge ulterior acasa la fostul sau coleg pentru a face un reportaj despre acesta.

Ce am vazut eu in Breaking News imi confirma toate stereotipurile si chestiile aflate de la altii. Fix ce-mi zicea amicul acela al meu mai demult.

M-a impresionat filmul, orice drama de genul te impresioneaza, dar nu am putut empatiza cu personajul. Nici cu reporterul, cel care trebuia sa-l cunoasca mai bine pe colegul sau dupa ce acesta a murit, si nici macar cu cameramanul. Cu familia acestuia da, in special cu fata lui, interpretata fenomenal.

Cu ei empatizez, insa cu cineva care si-a cautat moartea nu pot empatiza. E tot un fel de sinucidere, insa una pe care o aplaudam si o incurajam. Ma rog, cand zic noi nu ma refer neaparat la mine, desi uitandu-ma la reportajele de genul de fapt le legitimez.

Pentru ca da, m-as uita la reportajul facut la fata locului, in direct, dintr-o fabrica inca in flacari.

Acum, paradoxul acestui film este altul: la scenariu cica s-a lucrat cam 10 ani. Ma rog, intre timp au aparut alte proiecte, primul Love Building, Alt Love Building, ceva scurtmetraje. Ce ma intreb eu, la modul sincer, este cum ar fi fost daca Breaking News ar fi fost filmul de debut al Iuliei. Nu fac nicio presupunere, spun doar ce am vazut: este total diferit de toate celelalte. Si fix asta a zis si ea pentru revista festivalului:

Acum, Breaking News va intra in cinematografe la toamna. Din pacate. Eu vi-l recomand, sa tineti minte recomandarea mea, sa n-o uitati pana-n septembrie. Pana atunci, va anunt ca articolele despre TIFF 2017 vor veni treptat, nefiind vorba de filme care ies din cinematografe. Nu e graba, deci. Salutari CINEMILE tuturor!

Etichete: , ,