Cat de reprezentativ este filmul de deschidere al unui festival? TIFF 2021

Daca nu sunteti interesati de opinii ci vreti pur si simplu informatia ca atare, va zic doar atat: filmul de deschidere al TIFF 2021 va fi comedia spaniola Dineu cu vecinii de sus / The people upstairs. Acum sa va zic cate ceva despre filmul de deschidere al unui festival la modul general.

Intai si intai, majoritatea festivalurilor incep efectiv cu filmul de deschidere. Nu toate. De pilda TIFF-ul are programate proiectii pe intreaga durata a zilei de vineri. Poti merge la proiectii din cadrul festivalului (diverse sectiuni ale acestuia) si pana la deschidere.

In al doilea rand, multi evita filmul de deschidere al unui festival din cauza discursurilor. Un film de 2 ore ar putea dura mult mai mult, pentru ca festivalul trebuie deschis, trebuie prezentat, tot tacamul. Ceea ce nu e tot timpul adevarat, uneori discursurile de inceput sunt foarte succinte. La TIFF, de pilda, nu mi s-a parut niciodata ca se vorbeste prea mult.

In al treilea rand, acest lucru putand fi deopotriva vazut ca avantaj sau dezavantaj, la filmul de deschidere al unui festival va fi tot timpul bataie pe bilete. Cunosc persoane care au frecventat un festival doar in debutul sau. Nu vorbesc doar de TIFF, ci si de cateva festivaluri bucurestene.

Pe de alta parte, daca discutam despre chestii conexe omitem esentialul: in general filmul de deschidere al unui festival este unul foarte bun si de fiecare data unul reprezentativ. Filmul acela transmite mai multe mesaje, atat pelicula ca atare, cat si proiectarea ei in deschiderea festivalului.

De pilda, in cazul TIFF 2021, unul dintre mesajele filmului de deschidere este incheierea unui parteneriat intre festivalul clujean si celebrul festival de film de la San Sebastian. Vor fi mai multe filme spaniole, in cadrul sectiunii Focus Spania, Mai multe detalii despre filmele din Focus Spania, dar si despre filmul de deschidere gasiti pe site-ul oficial TIFF.RO.

In cazul meu, am ratat deseori gala de deschidere TIFF, insa am avut ocazia sa vad ulterior filmele de debut. Deseori am prefera tihna cinematografului indoor, cu un public mai putin numeros, in dauna unei aglomeratii din Piata Unirii. Alteori, evident, nu am prins loc.

La modul serios, cred ca o singura gala de deschidere am vazut live la tiff. Ceea ce, in mod evident, vreau sa rectific anul acesta. Sper sa se alinieze astrele corespunzator.

Astept sa-mi spuneti si parerea voastra despre filmul de deschidere al unui festival: ce parere aveti, daca ati fost vreodata si daca vreodata v-a dezamagit vreunul. Putem, bineinteles, extrapola si in ceea ce priveste festivalurile de teatru, cu ale lor spectacole de debut. Chiar asa, ce e diferit in cazul unui festival de teatru?

In final, un ultim lucru: de multe ori filmul de debut al unui festival nu va fi reluat in alta zi. Uneori se intampla asta, insa de cele mai multe ori nu. Drept urmare, daca vreti sa vedeti comedia spaniola Dineu cu vecinii de sus, eu zic sa va luati de pe acum bilete. Nu zic, s-ar putea sa aiba si alte proiectii la festival, ceea ce imi si doresc, insa nu bag mana-n foc. Trailerul filmului este cel de mai sus.

 

One thought on “Cat de reprezentativ este filmul de deschidere al unui festival? TIFF 2021”

  1. Cât de mult mă bucur că te duci la TIFF. Parcă m-aș duce eu. 🙂 De-abia aștept să citesc articolele tale pe marginea Festivalului.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.