Cimitirul Animalelor va speria cu precadere posesorii de animale

Cimitirul Animalelor este considerata una dintre cele mai infricosatoare carti scrise de Stephen King. Autor care, sa ne intelegem, a scris (si inca scrie!) o gramada de carti, inclusiv carti horror. Unii au caracterizat-o pe aceasta ca fiind „o carte de care si autorul ei s-ar inspaimanta”.

Cartea nu am citit-o inca, nu stiu cat de bine este ecranizata, nu am vazut nici prima ecranizare, din 1989, drept urmare voi comenta in randurile urmatoare strict filmul aparut anul acesta. Imediat ma apuc de carte, voi scrie despre ea pe CitestEmil.

Louis Creed se muta impreuna cu toata familia, sotia Rachel, cei doi copii, Gage si Ellie, si cu motanul acestora, Church, intr-un orasel linistit. Louis este medic, insa isi doreste sa profeseze intr-un spital mai mic pentru a putea a fi alaturi de familie mai mult timp.

In spatele casei lor, insa, se afla un loc extrem de misterios si de dubios: Cimitirul Animalelor, un loc unde oamenii isi ingroapa animalele dragi. Acel loc, insa, nu este deloc ceea ce pare, iar de la un anumit punct incolo el devine cu totul si cu totul altceva. Un loc unde exista viata si dupa moarte, unde poti readuce la viata un animal (si nu numai) drag. Dar CE ANUME readuci la viata? Ce anume vei aduce DE DINCOLO?

Un localnic, Jud, stie secretele acestui loc, urmand a juca un rol cheie in intreaga poveste.

Motanul familiei, Church (in engleza Church inseamna Biserica, desi numele sau venea de la celebrul politician britanic Winston Churchill), este gasit mort, drept urmare Louis decide sa-l ingroape in acel loc. Louis, medic la baza, se crede Dumnezeu, se joaca de-a Dumnezeu, vrand sa-si protejeze (in mod absurd) micuta lui fiica de o inevitabila durere. Din acel punct incolo, lucruruile o iau razna, iar viata familiei Creed (fara legatura cu seria Creed, urmasa Rocky) nu va mai fi niciodata aceeasi.

Desi filmul are multe momente de horror autentic, cu motanul Church (interpretat fiind de 4 pisici diferite) cel mai infricosator personaj, povestea este intr-o mult mai mare masura psihologica, filosofica si, as zice eu, teologica.  Un medic se crede Dumnezeu (ce noutate!), un motan, Church, devine cobaiul acestui Dumnezeu, iar cei din jur devin pure victime colaterale. Malpraxis? Se poate zice si asa. Desi lucrurile, in acest caz, sunt mai presus de o simpla eroare medicala.

Dupa ce vezi (sub orice forma) aceasta poveste, iti raman in cap niste intrebari. Prefer sa enumar 5 dintre ele:

  • Cat de vinovat este vecinul JUD pentru toata aceasta poveste, pentru toate intamplarile?
  • Cat de relevant este faptul ca Louis era MEDIC?
  • Oare cum vor interpreta iubitorii de animale, in special cei ai pisicilor, aceasta poveste? Unii copii, dupa ce vor vedea acest film, ar putea sa-si schimbe radical parerea despre simpaticele blanoase. (Stiu, in teorie copiii nu au ce cauta la acest film …)
  • Un parinte vede, oare, cu alti ochi aceasta poveste in comparatie cu unul care nu are copii? Dragostea excesiva pentru copilul tau este o scuza?
  • Ce as fi facut eu dac-as fi fost acolo? Ce-ati fi facut voi?

Ma voi apuca de carte, acolo lucrurile probabil sunt mai clare, acolo voi primi, probabil, explicatii in anumite privinte. Si dupa carte voi vedea si prima adaptare a filmului, cea din 1989. Nu stiu care dintre ele este mai infricosator, care este mai fidel cartii ori care este mai bine interpretat si regizat, insa mie mi-a placut mult adaptarea aceasta noua. Dupa ce o voi vedea si pe cealalta voi putea face comparatiile necesare.

Cimitirul Animalelor este un must-see, atat pentru fanii filmelor de groaza, cat si pentru fanii filmelor psihologice. Latura psihologica este mult mai importanta, mai relevanta, decat cea oficiala, de horror.

Cimitirul Animalelor a inspirat mai multe povesti horror, cele care au ca punct de pornire pierderea unei persoane dragi si incercarea, cu orice pret, de a o readuce pe Pamant. Aceasta este, insa, cea mai celebra dintre ele. SI din acest motiv trebuie vazut.

Noua adaptare cinematografica Cimitirul Animalelor este in cinematografe din 5 aprilie, fiind distribuita in Romania de RoImage.

5 thoughts on “Cimitirul Animalelor va speria cu precadere posesorii de animale”

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.