Cine rade de dimineata (My morning laughter) – TIFF 2021

Cine rade de dimineata este un film sarbesc vazut la TIFF, candva intr-o dimineata (ora 12:30 mai precis, destul de dimineata conform orarului meu normal, la pranz conform programului meu incarcat din zilele festivalului), pe care nu mi l-am putut scoate din minte. Nu am vrut, nu mi-am propus, insa el pluteste cumva in mintea mea, spunandu-mi ca nu ar trebui sa-l uit.

Cine rade de dimineata este un film despre maturizare, despre o relatie nociva intre mama si fiul de aproape 30 de ani, despre cine poate rezolva problema pe aici (un ghicitor – vraci, care se dovedeste a avea dreptate), despre meseria de dascal, de cadru didactic, care in est pare a fi practicata din ce in ce mai des de neadaptati, de oameni care nu au gasit ceva mai bun, fiind totodata un film care s-ar putea lesne petrece si-n Romania. De fapt, se petrece si-n Romania, oameni precum personajul principal intalnim foarte des.

Atunci cand am scris despre filmul maghiar Raport final va spuneam cat de asemanatoare este viata sociala, politica si economica din Ungaria fata de cea din Romania. Situatia este, de fapt, mult mai accentuata in cazul Serbiei, cultural simtindu-ma mult mai apropiat de Belgrad decat de Budapesta. Am vorbit la singular pentru ca este ceva ce simt mai mult decat ceva ce am studiat. Serbia mi se pare, daca-mi este permisa comparatia, asemanatoare Romaniei anilor 90-2005. A evoluat mai incet, in parte din cauza razboaielor, in parte din cauza incertitudinii geopolitice (este cumva intre 2 luntre, si cu sufletu-n raiul Uniunii Europene, si cu stiti voi ce in curul Rusiei).

Cine rade de dimineata ne spune o poveste trista, realista, pe care o vedem mult mai intalnita in est, in Serbia (si intreaga fosta Yougoslavie), Romania, Bulgaria, Ungaria ori Albania, decat in Italia, Germania, Franta ori Spania. Desi este aparent o problema psihologica individuala, are un substrat politic. Altfel spus, ar trebui plecat de la intrebarea De ce se petrece mai mult in Est decat in Vest? Ce au tarile estice specific, ce au ele diferit in ceea ce priveste mentalitatea?

Cine rade de dimineata este si extrem de bine realizat, extrem de bine jucat. Nu cunosc actorii sarbi, cinematografia balcanica, din pacate, imi este prea vag cunoscuta, insa pot recunoaste o interpretare buna, solida, atunci cand imi apare in fata. Ceea ce este in mod cert cazul aici.

Cine rade de dimineata este un film vazut intr-un festival, care insa are un mare potential comercial. Este si o comedie buna, la care razi cu gura pana la urechi. Are un vibe bun, pozitiv, iesi din sala de cinema cu o energie buna si cu zambetul pe buze. Poti s-o iei si ca atare, strict ca pe o comedie numai buna sa te relaxeze seara, dupa o zi incarcata.

Cine rade de dimineata este, de fapt, un film prea serios pentru titlul pe care-l are si prea neserios pentru subiectul abordat. Baloteaza constant intre cele 2 extreme, reusind de fapt sa gaseasca echilibrul. Merita sa-i dati o sansa, insa chiar va sfatuiesc sa-l vedeti dimineata. Cred ca este gandit in asa fel incat sa te energizeze pentru toata ziua. Sau poate este o autosugestie cauzata de titlu.

 

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.