The Circle pune niste probleme foarte interesante

The Circle pune niste probleme foarte interesante

 

Filmul The Circle (netradus in romaneste, a intrat in cinematografe cu titlul original) pleaca de la o premisa foarte tare. Pune cateva intrebari bune, interesante, la care, intentionat sau nu, refuza sa raspunda.

Personal, filmul asta m-a facut sa ma gandesc la el, la intrebarile puse de el, fara sa gasesc, de atunci, raspunsuri. L-am vazut acum vreo 2 saptamani, ruleaza de ceva timp in cinematografe, insa filmul a reusit, deopotriva, sa faca 2 lucruri: sa ma faca sa ma tot gandesc la el, la problemele puse, insa, in acelasi timp, negasind raspuns, nu mi-a oferit minimul de inspiratie pentru a scrie un articol.

Simt nevoia sa scriu acest articol. Simt nevoia sa indemn oamenii sa vada acest film, chiar daca, strict cinematografic, are multe lacune. Sau poate lacunele, din punctul meu de vedere, sunt avantaje ale filmului, puncte forte, pentru ca, de exemplu, din punctul meu de vedere personajul principal, Mae, nu a inteles nimic din ce i se intampla. Doar ca ea, Mae, poate a fost intentionat construita asa, poate ca asta a fost scopul, sa fie un personaj care face fie bine, fie rau, fara sa-si dea seama. Poate ca s-a dorit construirea unui personaj care se lasa dus de val, care reuseste sa schimbe lucruri neintelegand exact cum si de ce. Ori poate era geniala, malefica, insa eu si spectatorul de rand nu suntem capabili sa intelegem asta.

Problemele puse sunt de natura informatica. Cat de mult ne expunem in mediul online. Cat de bine este sa ne expunem, cat de siguri suntem daca ne expunem, cat de ok este sa REFUZAM sa facem asta.

The Circle era o mare retea de socializare care unifica tot ce exista pana atunci, atat in mediul online (toate profilele), cat si offline (acolo trebuia sa te identifici cu toate datele tale). Ulterior, dupa ce a reusit sa convinga mare parte din populatie sa adere, compania hotaraste sa faca ceva si cu cei care refuza.  Vrea sa profite de faptul ca este atat de populara, sa profite de toate datele pe care le detinea. Se considera a fi mai importanta decat guvernele, ca are infrastructura necesara unor operatiuni complexe, care ar putea ajuta conducerea politica. De exemplu, numararea voturilor, care online se face mult mai repede. Dar oare mai sigur?

Care este, totusi, limita? Unde se opreste puterea unei astfel de companii? Pana unde poate intinde coarda? Iar tu, ca angajat al acestei companii, cat de mult te expui? Cat de mult, vrand sa te dai pe tine exemplu, iti expui viata ta privata. Sau, mai precis, cat de privata mai este aceasta?

Problemele puse-n film pot fi vazute dintr-o alta perspectiva daca stam sa ne gandim la atacurile informatice din ultima vreme. Vazusem pe mai multe bloguri ca solutia ar fi ca toate datele noastre sa fie stocate in cloud. Ca in Cloud sunt mai sigure decat pe computerele noastre. Ceea ce, cumva, poate fi adevarat. Doar ca, uneori, si aceste cloud-uri pot fi sparte, caz in care  putem efectiv ramane … in offside.

Nu dau solutii, nici filmul The Circle nu da, finalul acestuia este unul destul de ambiguu, insa cu toate astea vi-l recomand. Macar pentru ca o sa va faca sa va ganditi mai mult la problemele acestea.

The Circle ruleaza din 5 mai in cinematografe, fiind adus in Romania de RoImage. Mergeti sa-l vedeti cat mai repede, pana nu va fi scos din cinematografe. Salutari CINEMILE tuturor!

PS: In filmul The Circle veti auzi cum suna traducerea romaneasca a expresiei Sharing is caring. Ati putea, totusi, sa va faceti ca nu cititi acea traducere. Zic si eu.

One thought on “The Circle pune niste probleme foarte interesante”

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.