Criminal

Criminal

Criminal POSTER

Introducere Criminal

Desi filme pe tema asta intalnim des, nu as putea spune ca subiectul este epuizat. Transferul de informatii cerebrale de la o persoana decedata la una in viata, cu consecintele de rigoare, este un subiect incitant, chiar daca nu mai este ceva original. Care este unghiul de abordare in cazul filmului Criminal? Ce aduce nou acest film? Cat de bine este scris scenariul, cat de bine este regizat filmul si cat de bine este interpretat? Uitandu-ma pe distributie pot spune doar ca lucrurile sunau extrem de bine.

Avanpremiera Criminal

Rezumat Criminal

 

O amenintare terorista fara precedent pune in pericol intreaga omenire. Singurul agent care o putea impiedica, Bill Pope, este ucis. Doar el stia anumite informatii cruciale. Pentru a nu pierde acele informatii, CIA ia decizia implantarii acelor informatii in creierul altcuiva. Doctorul genetician care lucrase 18 ani la aceasta noua tehnica hotaraste ca cea mai potrivita persoana este un condamnat la moarte extrem de periculos. Ce avea el special? Simplu: faptul ca nu avea sentimente. Cum va decurge intregul experiment, cum se va comporta condamnatul la moarte si cum se va termina intreaga poveste veti descoperi singuri.

Criminal

Puncte de interes Criminal

 

  • O distributie de top: Ryan Reynolds (desi cu un rol scurt), Kevin Costner, Gary Oldman, Tommy Lee Jones.
  • Regizorul este unul necunoscut, israelianul Ariel Vromen.
  • Titlul filmului ne-a scutit de o traducere fantezista.  Probabil acesta a fost si scopul: filmul se va numi Criminal in toata lumea, cu totii intelegand acest titlu. Uneori romanii simteau nevoia sa completeze titlul. In acest caz, s-au abtinut.
  • Va fi lansat in intreaga lume in 15 aprilie, drept urmare momentan nu are nota pe IMDB. Pe metacritic este, insa, cotat cu 35 din 100. Astept cu interes evaluarea sa dupa intrarea in cinematografe, acel punctaj, de 35, mi se pare mult prea mic.
  • Filmul a costat, in total, 35 de milioane de dolari.
  • Dupa cum se termina, mi se pare ca ar putea fi continuat. Asa se termina multe filme: lasa o portita deschisa. In acest caz, este o poarta destul de mare. Personajele sunt mult prea bine construite pentru a le arunca la gunoi.

Kevin Costner criminal

Puncte tari Criminal

 

  • Interpretare magistrala a lui Kevin Costner (in rolul condamnatului la moarte). Ryan Reynolds a jucat mult prea putin pentru a putea spune cum a jucat.
  • O perspectiva interesanta asupra geneticii: prezenta sau absenta sentimentelor este o problema genetica la nivelul creierului. Nu poti pedepsi un om care nu constientizeaza ca greseste. In cazul multor persoane, chiar se explica: pur si simplu nu se pot abtine sa fure, sa dea in cap, sa violeze. Identic in privinta viciilor mai umane: un om bolnav de plamani, internat intr-un spital de plamani, fumeaza pe ascuns o tigara. Ori un bolnav de ciroza bea pe ascuns tarie. Ca sa nu mai lungesc vorba: foarte bine pusa aceasta problema.
  • Scenariul si regia mi se pare bine scrise. In acest sens, vreau sa remarc ceva: filmul nu este (aproape) deloc SF. E de bine. In afara de partea medicala, pe care oricum nu se insista, filmul este unul pur de actiune: se trage cu arme normale, se loveste cu ce se gaseste prin incapere (veiozele au si alta utilitate, nu doar ca dau lumina), masinile sunt unele cat se poate de normale. Pana si calculatoarele sunt unele normale, singurii care fac diferenta sunt doctorul genial in medicina (care a reusit acel experiment) si un olandez genial in IT. Nu am nimic cu SF-urile, dar in acest caz ideea de SF ar fi daunat.
  • Mi-au placut geniile: Tommy Lee Jones, doctorul genial, este foarte bine interpretat. Olandezul Jan Stroop, geniu in IT, este iarasi extrem de bine interpretat (de Michael Pitt). Geniali si-n film, geniali si ca actori.

Criminal avanpremiera

Puncte slabe Criminal

In afara de lipsa de originalitate, asumata din start, as mai putea vorbi si de cateva lucruri lasate fara explicatii. Poate unele eventuale urmatoare filme, eventual un prequel, ne-ar putea dumiri. De exemplu, ideea de om fara sentimente, cum a ajuns el asa, mi se pare subiect distinct de film. Faptul ca acum are sentimente il face banal, un om ca oricare altul. Aceasta lipsa de sentimente insemna atat absenta sentimentului de dragoste, cat si absenta celui de URA.

Daca filmul va avea un prequel, as putea spune ca acest Criminal a fost foarte bine construit.

Altfel, un singur of personal: absenta efectelor. Un film de actiune precum acesta merita un 3D si niste explozii spectaculoase.

Opinii Criminal

Criminal este un film mai bun decat ma asteptam. Interpretari la inaltime (niciun actor nu pare a juca sub valoarea sa), bine regizat, bine scris, cu o idee la baza extem de interesanta. Merita vazut si merita continuat.

Criminal intra din 15 aprilie in cinematografele din toata tara (si din toata lumea, pentru ca la noi apare in acelasi timp cu SUA si multe alte tari), fiind distribuit in Romania de Freeman Entertainment. Salutari CRIMINALE tuturor!

. 2 comentarii la Criminal. Categories: 2016. Tags: , , , , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

2 thoughts on “Criminal

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.