Daddy Cool – Tata de profesie – Cat de importanti sunt cei din jurul tau

Daddy Cool – Tata de profesie – Cat de importanti sunt cei din jurul tau

 

 

Filmul Daddy Cool – Tata de profesie este de ceva timp in cinematografe, din 19 ianuarie, asa ca nu voi insista asupra lui din punct de vedere cinematografic. Este un film aparent usurel, o comedioara simpatica la care, din pacate, am ras putin spre deloc. Nicio faza memorabila.

Partea care mi-a atras atentia si care m-a facut sa scriu acest articol este cea legata de oamenii din jurul unui artist. Atentie, mai jos urmeaza niscaiva spoilere (nu multe, inca veti avea motive sa vedeti filmul), asa ca daca n-ati vazut filmul si urati spoilerele, puteti sa va opriti din citit aici.

Pe scurt, personajele principale sunt o ea, desenatoare de carti grafice, adica benzi desenate, si un el vesnic imatur. Acum, problema lor de cuplu este ca el nu prea castiga bani, putini spre deloc, copilarea, hoinarea aiurea, iar ea aducea banii in casa. Il intretinea. La un moment dat se satura de situatie si se desparte de tip. Se cupleaza cu un altul complet diferit: din ala care sta toata ziua la munca, la facut bani, ultra-serios, matur si tot tacamul.

Eh, acum vine partea interesanta. Ea era artist. Ea facea romane de benzi desenate. Doar ca pentru a le face iti trebuie doua lucruri, nu unul singur. Unii vorbesc doar de talent, ca fara talent nu faci nimic. Ceea ce e adevarat. Dar la fel de importanta este si inspiratia. Iar inspiratia asta iti vine de la oameni. De la experientele tale de viata.

Fix din acest motiv am avut tot timpul impresia ca viata scriitorilor, in special a prozatorilor, poetii fiind caz special, este frumoasa. Este interesanta. Ei duc intai si intai o viata mult mai interesanta decat a noastra.

La cei care deseneaza e un pic mai complicat, iti trebuie niste scule, un atelier. Dar la cei care doar scriu e mai simplu. Iti poti lua laptopul ori, mai nou, chiar o tableta, si sa te duci unde simti tu ca ai inspiratie. Pe o insula, pe un varf de munte, in buricul Parisului ori la Polul Nord.

Ori inspira-te de la oamenii din jurul tau. Caci un scriitor are si oameni misto pe langa el. Ori, daca nu are, se straduieste sa-i cunoasca. Daca aude ca-i un om misto undeva, se duce sa-l cunoasca. Va dori sa-l cunoasca.

Este meritul romancierului, scriitor sau artist, ce-o fi el, ca stie sa se exprime, ca reuseste sa ia ce e mai bun din fiecare lucru, de la fiecare persoana. Dar acea persoana nu poate trai singur, nu se poate pur si simplu incuia intr-o camera si atat.

In film, tipa si-a dat seama ca ea il sustinea financiar pe el, pe vesnicul copil, vesnicul imatur, dar tot ea si-a dat seama ulterior ca el ii furniza ei inspiratie. Atunci cand cititi un roman extrem de neinspirat al unui scriitor care pana atunci scrisese foarte bine trebuie sa va ganditi ca viata unui om nu este o linie dreapta. Ba chiar, medical vorbind, atunci cand e linie dreapta inseamna ca organismul nu mai respira. Deci este absolut firesc ca doua romane ale unui scriitor sa fie diferite, unul bun, unul mai putin bun.

Nu va zic mai multe despre Daddy Cool – Tata de profesie, va mai spun doar ca puteti gasi chestii interesante chiar si-n filme aparent usoare. Merita sa-l vedeti, dar nu va asteptati sa radeti cu gura pana la urechi. Ba dimpotriva 🙂

Daddy Cool – Tata de profesie este in cinematografe din 19 ianuarie, fiind distribuit in Romania de Cine Europa. Salutari COOL tuturor!

 

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.