Den of Thieves – Fratia hotilor

 

 

Asteptam cu nerabdare acest Dean of Thieves – Fratia hotilor. Pe langa titlu, care mi se parea atractiv, avea un afis si un trailer care ma faceau sa-mi doresc sa-l vad. Pe langa asemanarea cu politicienii nostri, prima asociere care mi-a venit in minte. Asta era ca bonus. Si, trebuie sa recunosc, si distributia imi suna bine. Extrem de bine.

Acum, ca sa vedeti cum variaza, in cazul meu, asteptarile, am avut un prim soc atunci cand am intrat in sala. Nu ma informasem cu privire la durata, dar am aflat, exact atunci, inainte de intrarea in sala, ca dureaza peste 2 ore. Un film de actiune peste 2 ore? Dar ce fac astia? Devalizeaza intreg sistemul bancar?

Dupa ce am vazut filmul, mi-am dat seama ca gresisem, insa intr-o privinta, una singura: NU e film de actiune. Caci, desi asa-i prezentat, nu prea are actiune. Putina spre deloc. Durata, da, e marea problema. Dar cumva ea deriva din toate celelalte.

Pana sa va zic problemele lui, sa va explic un pic despre ce-i vorba. Asadar, un politist non-conformist, dar foarte eficient, pus in fruntea unitatii de elita a politiei, infrunta o gasca de hoti profesionisti. Marea problema a acestor profesionisti este ca printre ei exista si politisti. Cu insigna de politist jaful devine mai usor. Floare la ureche? Ramane de vazut. Principala tinta: Rezerva Federala, unde zilnic sunt distrusi bani, in valoare de peste 120 de milioane de dolari. Este, insa, cea mai bine pazita cladire din SUA, asa ca pentru a ajunge la bani trebuie un plan diabolic de bun. Descoperiti singuri ce si cum.

Acum sa le iau pe rand:

Greu de incadrat intr-un unic gen. S-ar vrut a fi prea multe

Fix asta e marea problema a filmului: a vrut sa se joace cu mintea spectatorului, dar a dat-o-n bara in punctele esentiale; a vrut sa fie un film cu putina actiune, putina, si intensa, si i-a iesit, dar doar partea cu putina; a vrut sa fie un film al dialogurilor, multe vorbe, dar multe si inutile si deloc inteligente, profunde (nu se pretau personajele la asa ceva); a vrut sa fie sa impresioneze prin interpretari, dar personajele sunt fie prea sterse, fie, precum Gerard Butler, exagerat, interpretat prea teatral; a vrut sa aiba un twist spectaculos, sa te dea pe spate, insa de fapt twistul o da in bara de 3 ori: prima oara iti explica, fix ca la prosti, totul (putea fi aleasa o metoda un pic mai subtila), a doua oara ca de fapt iti spune, in mod direct, ca te-a mintit (el, filmul, te-a mintit, caci tu ai vazut o replica spusa din gura unui personaj, dar constati ca fusese spusa, de fapt, de altul), si a treia oara ca twistul lasa multe fracturi logice in spate, nu stau sa le enumar de teama spoilerelor.

Film plictisitor pentru genul lui

Nu e film psihologic, e de actiune. Asa a fost marketat, asta asteapta publicul. Deci de ce faci un film de actiune atat de lung? Si, daca tot e atat de lung, de ce are atat de putina actiune?

In plus, ca sa intelegeti de ce este plictisitor (nu PARE, ci ESTE), introducerea in cazul lui dureaza 1 ora. Da, ne sunt prezentate, pe rand, personajele. Ne si scrie acolo, pe ecran, fiecare cine este. Da, o ora introducerea, restul o ora si un pic 🙂

Ce ramanem de pe urma lui?

Morala filmului este ca … ? Da, unele filme nu au morala, sunt doar entertainment pur. E adevarat, insa macar declarativ unele filme au ceva. Vor sa-ti spuna ceva, sa-ti transmita ceva. Fie si un mesaj banal, poptamasic, tip Viata e frumoasa cand e soare. Nici macar din ala nu avem.

Este, totusi, Den of Thieves – Fratia hotilor atat de slab?

Raspunsul este nu. Den of Thieves – Fratia hotilor este un film dezamagitor, prea lung, care nu iese cu nimic in evidenta. Dar, in acelasi timp, nu are nimic cu adevarat PROST, cu adevarat NEFERICIT. Este un film de duzina, mediocru, care vrea sa fie un film elitist. Poate, cine stie, unii din echipa filmului visau si la ceva nominalizari … Nu, nu este nicidecum un film respingator, de nevizionat, care sa te enerveze. Unora s-ar putea sa le placa, nu neg asta.

Den of Thieves – Fratia hotilor intra de vineri, 19 ianuarie, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Vertical Entertainment. Salutari CINEMILE tuturor!

Etichete: , ,