Doar sfarsitul lumii – Juste la fin du monde

Doar sfarsitul lumii – Juste la fin du monde

 

Daca nu esti genul care sa mergi la alte filme decat blockbuster-uri americane, iți recomand sa dai, totusi, o sansa cinematografiei franceze. Vidocq sau Le pacte des loups (Brotherhood of the Wolf) sunt doua lung-metraje care dau clasa scenariilor americane, asta ca sa nu menționez mult prea cunoscutul Leon. Saptamana aceasta ai oportunitatea de a vedea la Cinema Elvira Popescu filmele straine propuse pentru Oscar. Unul dintre acestea este Doar sfarsitul lumii care este povestea lui Louis – interpretat de Gaspard Ulliel, care se intoarce dupa 12 ani in sanul unei familii complet nesanatoase, atenta la conflictele interne mai mult decat la tanarul venit in vizita. Singura care pare sa ii acorde atenție este cumnata sa, interpretata genial de Marion Cottillard – desi are doar cateva replici – non-verbalul face jumatate din film. Soțul ei este interpretat de catre Vincent Cassel – unul dintre cele mai slabe rolul ale lui daca este sa ma intrebi pe mine.

Acum povestea este asa Louis – scenarist de formare vine acasa, dupa o absența completa de 12 ani – pentru a da familiei vestea ca are cancer in stadiu terminal. Acasa il asteapta:

– o sora care il stie doar din poze si din felicitarile pe care acesta i le trimitea de ziua ei, pentru ca era prea mica la plecarea lui;

– un frate, a carui soție este fascinata de scenarist si mandra de cei doi copii ai sai;

– o mama – care traieste inca in vremea cand cei doi baieți erau mici si puteau face plimbari cu masina, ca o familie. Vremuri intrerupte de apariția mezinei – pentru care „nu era important” sa mai faca plecari.

Consumați intre conflicte interne – nascute din banale replici de genul „iți aduci aminte cand?„ sau „as vrea sa revad casa copilariei” filmul este o oda la familiile disfuncționale in care fiecare este prea consumat de propriile probleme pentru a il mai interesa de cei din jur, iar acela care pleaca devine clar cel bun si cel minunat – care insa este in acelasi timp, cel ignorat pentru ca a depasit dramele zilnice care formeaza de fapt viața unei familii.

Doar sfarsitul lumii este un film dramatic, despre familie, despre dragoste si despre alegerile pe care le facem pentru a putea fi fericiți – alegeri care uneori implica suferința, pentru ca pe termen lung sa ne permitem sa respiram linistiți. Te vor uimi unghiurile de filmare si felul in care fiecare cadru prinde privirea actorilor si mimica acestora. Este un film pe care iți va placea sa il urasti, insa care te va face sa te simți mai bine cu privire la familia ta.

Articolul despre filmul Doar sfarsitul lumii a fost scris de Ana Marin. Doar Sfarsitul Lumii a intrat in cinematografele patriei din 6 ianuarie, fiind distribuit in Romania de Independenta Film. Salutari CINEMILE tuturor!

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.