Don’t breathe – Omul din intuneric

Introducere Don’t breathe – Omul din intuneric

Un trailer foarte bun, o idee de baza foarte buna, un thriller – horror pe care l-am asteptat cu nerabdare. Vizionarea a fost fix dupa Lights Out, o dezamagire, ceea ce a functionat in avantajul acestui thriller, avand ca reper un film slab.

Ce-i drept, regizorul nu-mi inspira incredere. Ce a iesit va las sa descoperiti in continuare.

Don't Breathe Omul Din Intuneric

Rezumat Don’t breathe – Omul din intuneric

Trei tipi primesc un pont fabulos: e o casa locuita de un orb, fost soldat in Afganistan. In jur nu mai locuieste nimeni, el e singur, victima sigura. Din pacate, insa, lucrurile nu sunt deloc asa cum par, fostul soldat nefiind o victima atat de usoara. Ce iese si cum se termina totul va las pe voi sa descoperiti.

Omul din Intuneric Don't breathe

Puncte de interes Don’t breathe – Omul din intuneric

 • Regizorul Fede Alvarez este la al treilea film din cariera, celelalte 2, Evil Dead si Panic Attack fiind bine vazute de public.
 • Actorii nu sunt de prima mana, insa nu sunt deloc actori incepatori.
 • Durata de 88 de minute il face un film foarte scurt pentru genul sau. Este o durata specifica mai degraba comediilor.  Totodata, il va face interesant pentru televiziuni (cu tot cu reclame se va incadra in 2 ore).
 • Este ceva intre thriller si horror. Unii il numesc printre cele mai bune filme horror. Nu stiu diferentierea exacta dintre ele, dar nu este asta foarte important. Oricum festivalurile speciale sunt pentru horror si thriller deopotriva.
 • Cica la filmari atat personajul, orb, cat si actorii, au purtat lentile speciale de contact care sa-i faca sa vada foarte putin. Pentru autenticitate.
 • In Romania a intrat cu titlul Omul din intuneric. Pana sa dati cu pietre in traducatori, cititi aici: A Man in the Dark a fost primul titlu al acestui film. Cumva, Nu respira! suna destul de dubios in romaneste, asa ca s-a preferat acest titlu. Nu zic ca e bine sau rau, spun doar de unde a rezultat acest titlu.
 • Bine vazut de critic si public: 8.4 IMDB, 71 Metacritic si 87 pe RottenTomatoes. Sa vedem cum il va primi publicul roman.

Don't Breathe Omul Din Intuneric 2016

Puncte tari Don’t breathe – Omul din intuneric

 • Ideea este foarte misto, iar personajul rezultat, orbul, este un personaj extrem de complex. Misto realizat, eu chiar am reusit sa empatizez cu el (chiar daca 99% din populatia feminina care a fost prezenta la vizionare il ura de moarte, bucurandu-se la scena in care a trebuit sa-si inghita sperma; nu e spoiler, vedeti singuri la ce ma refer).
 • Suspansul este la el acasa. Un thriller nu trebuie sa te sperie de moarte, sa te faca sa nu dormi noaptea, insa trebuie sa te faca sa stai cu sufletul la gura. Nu trebuie sa fie scarbos, trebuie doar sa te tina in priza. E drept, are si cateva momente in care ti se intoarce stomacul pe dos, dar sunt putine si nu-s reprezentative pentru intreg filmul.
 • Cu o singura exceptie, toate personajele sunt bine interpretate. Foarte bine interpretate.
 • Datorita intinderii reduse, filmul este foarte alert. Foarte intens.
 • Un final foarte misto. Nu-mi dau seama daca e lasat asa pentru a fi continuat sau nu, dar chiar si asa finalul e foarte bun.
Un personaj foarte bine construit si foarte bine jucat
Un personaj foarte bine construit si foarte bine jucat

Puncte slabe Don’t breathe – Omul din intuneric

 • Nu pot intelege de ce 2 dintre cele mai tari faze din trailere au fost scoase la montaj: la un moment orbul stinge lumina si zice NOU YOU SEE WHAT I SEE (care trebuia sa ajunga motto-ul filmului); a doua faza este cu unul dintre pustani, care-si suna tatal si-i spune c-a dat-o-n bara. Serios, fazele alea chiar se potriveau in peisaj.
 • Actrita principala, cea blonda (Jane Levy, Rocky in film), mi se pare din alt film. Da bine pe sticla, arata bine, ar fi buna ca fotomodel, e ok ca avem si un personaj feminin, dar ea pare de pe alta planeta. Si e pacat, sunt scene care puteau iesi mult mai bine.
Fix asta era si reactia spectatorilor vazand-o pe frumoasa actrita "interpretand"
Fix asta era si reactia spectatorilor vazand-o pe frumoasa actrita „interpretand”

Opinii Don’t breathe – Omul din intuneric

Don’t breathe – Omul din intuneric este unul dintre cele mai bune horroruri/thrillere aparute in ultimii ani. Intens, bine jucat, cu un personaj, orbul, foarte misto construit, Don’t breathe – Omul din intuneric este tipul de film care multumeste atat publicul, cat si pretentiosii critici de specialitate.

In Romania Don’t breathe – Omul din intuneric intra din 28 august in cinematografe, fiind adus in Romania de InterComFilm. Salutari CINEMILE tuturor!

Etichete: ,