Dragi tovarasi (Dear comrades) – TIFF 2021

Dragi tovarasi este un film la limita dintre propaganda si fictiune. Pana sa vedem cum e cu propaganda, trebuie sa va zic despre ce este vorba.

Asadar, in 1962 cresc preturile la mancare, drept urmare muncitorii dintr-o fabrica intra in greva. Liudmila este o devotata functionara a partidului comunist care aplicarea de masuri radicale impotriva protestatarilor. Din pacate, printre protestatari se afla si fiica ei, pe care acum ea incearca sa-l salveze.

Ce este interesant, din punct de vedere politic ma refer, este faptul ca grevistii aveau o revolta impotriva ACTUALILOR conducatori si nu impotriva sistemului. Ei, de fapt, erau nostalgici dupa Stalin, considerand ca actuala conducere ar fi deraiat de la idealurile inalte ale socialismului.

Si mai interesant este altceva: protestul avea loc intr-un oras departat, in sudul URSS, intr-o actuala republica independenta. Este interesant pentru ca, in cazul unui stat mare, dar centralizat, precum URSS, o revolta undeva departe de capitala, undeva unde nu ar urma sa contamineze miezul, este tratata altfel de cum ar fi tratata o greva in capitala tarii. Fiind vorba de 1962 si nu de 2021, vorba circula mai greu pana la Moscova.

Faptul ca e bazat pe fapte reale este cumva irelevant: in cazul sistemelor totalitare inchise este greu de determinat ce e adevarat si ce e propaganda. A existat acea greva, asta e cert, insa cat de adevarat este filmul nu poate fi determinat prea usor.

Acum, intrebarea corecta care se pune in ceea ce priveste propaganda este cui serveste aceasta? Are interesul actuala conducere sa promoveze acest film? Are interesul Putin sa reabiliteze imaginea lui Stalin? Totodata, cum ar suna o astfel de revolta in 2021? Dupa incheierea domniei lui Putin ar urma sa vina niste proteste in care sa fie scandat numele acestuia, spunandu-se ca daca era el nu s-ar fi petrecut acele lucruri?

Serios, imi e greu sa inteleg complet aspectul politic, imi e greu sa pricep propaganda, cum functioneaza ea si de ce. Unii se mira ca acest film a aparut chiar si acum, altii il considera ca fiind promovat intentionat de Putin si ai lui. Adevarul, si din punctul meu de vedere, este undeva la mijloc.

Strict cinematografic, filmul este decent spre bun, nu exceleaza, dar nici nu dezamageste. Nu are ceva sa te dea pe spate, dar nu are nici puncte slabe certe. Faptul ca nu poate fi verificat gradul de adevar nu este un defect al filmului, ci unul al sistemului. Nu ca in Rusia lucrurile ar sta acum cu mult diferit.

Dragi tovarasi este un film foarte bun, pe care l-as vrea discutat in facultatile de istorie, sociologie si stiinte politice. Un film pe care-l vezi pentru aspectele sale politice, dar de care te poti bucura si daca-l iei ca atare, strict cinematografic. Nu este wow, nu este un „masterpiece”, cum l-au vazut unii critici, dar nu este deloc rau.

Dragi tovarasi a fost vazut la TIFF 2021, in Casa de cultura a studentilor. Mi se pare o coincidenta misto: o cladire comunista, cu denumire comunista; in plus, presupunand ca-n sala ar fi fost numai tineri studenti, oare ce ar fi inteles ei din acest film? Nu ca eu, nascut in 86, ma pot lauda ca as intelege mai bine perioada respectiva. Mi se pare, insa, ca este tipul de film de vazut la Casa de cultura a studentilor si nu in vreun cinema de mall. Jur pe rosu, ca sa zic asa.

 

. 1 comentariu la Dragi tovarasi (Dear comrades) – TIFF 2021. Categories: 2020, 2021, TIFF 2021. Tags: , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Dragi tovarasi (Dear comrades) – TIFF 2021

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.