Dupa ce ne-am intalnit - AFTER POSTER ROMANIA

Dupa ce ne-am intalnit este ecranizarea cartii omonime, prima din seria After. O carte mare, destul de groasa, care a avut ceva succes in America. Publicul tinta e cert: tinerii si adolescentii, in special cei de sex feminin, doritori de ceva usor si romantic. In aceasta ordine.

Dupa ce ne-am intalnit este, deci, ecranizarea unei carti siropoase pentru tineri si adolescenti. Ca de obicei, ecranizarea este o simplificare a cartii, in acest caz o simplificare a ceva deja simplu/simplist. Nu te poti duce, deci, cu pretentii de Oscar, Glob ori Urs la acest film, chiar daca niscaiva pretentii tot ai. Si nu, nu voi zice nici ca-i prost, nici ca-i lipsit de calitati. Ar fi la fel de nedrept, dar in sens contrar.

Totusi, trebuie sa observ, sa subliniez trei aspecte, atat bune, cat si rele.

Are o muzica superba

Nu m-as fi asteptat sa gasesc o muzica atat de buna intr-un film cu, despre si pentru adolescenti, dar am gasit. As zice ca mai buna si mai diversificata decat la Shazam, un film la care am mers cu asteptari mari la acest capitol. Dar na, la filmul laudat sa nu te duci musai cu Shazamul pornit, ca s-ar putea sa-ti omori degeaba bateria.

Desi eroina principala este studenta, filmul m-a dus cu gandul la liceu

E drept, vorbim de anul 1 de facultate, dar tot mi se pare cumva dubios. Da, dupa mine cam toate personajele de pe acolo sunt partial imature. Adica nu doar maturitatea aia psihologica, desi ea este in prim-plan, ci si faptul ca vocabularul lor parea al unor adolescenti de maximum 14 ani.

N-or fi fost ei studenti la Harvard, dar parca prea putin dotati intelectual erau. Si, na, eroina principala trebuia sa fie tocilara. Tocilara, dar cam prostuta as zice eu.

Personajele secundare sunt mult prea insipide

Inteleg ideea: personajele secundare graviteaza in jurul a unul sau doua personaje principale puternice. Doar ca ideea asta nu trebuie sa cada in derizoriu. Nu poti pune niste muste, cu personalitate zero, sa graviteze in jurul celor 2.

E clar ca actiunea cartii a fost simplificata mult, o carte de 600 de pagini reducandu-se la un film de aproape 2 ore. Inteleg, accept ideea. Doar ca produsul final rezultat este diferit. Iar cei care au citit cartea sustin ca este mult prea diferit fata de carte.

Nu va zic despre punctul culminant al povestii, despre secretul pe care el i-l ascunde ei, dar va marturisesc ca mi-as fi dorit mai mult sa dezvolte si acel subiect. E un subiect care pe mine ma interesa mai mult chiar decat povestea lor de iubire.

Acum, caracterizarile facute filmului, cum ca Dupa ce ne-am intalnit ar fi un Fifty Shades fara violenta, sunt doar 20% adevarate. Nu doar violenta este marea diferenta dintre filme, dintre serii din ce inteleg, ci si inca doua lucruri, ambele fiind, paradoxal, in favoarea seriei Fifty Shades: dinamismul si umorul. Seria Fifty Shades era una mai vie, mai dinamica, Dupa ce ne-am cunoscut fiind un film mult prea static. Nu doar ca se intampla putine lucruri, dar se intampla si in putine locatii. In plus, cu exceptia ultimului film, seria Fifty Shades mi s-a parut amuzanta. Era un film pe care il recomandam tuturor, unora pentru violenta, altora pentru relatia de iubire si altora pentru umor. Aici, la Dupa ce ne-am cunoscut, lipsesc practic doua treimi.

Dupa ce ne-am intalnit livreaza fix ce promite, nimic mai mult, drept urmare fanii acestui gen de filme vor aprecia si aceasta noua productie. Te vei intreba tu ce ai face in locul ei, asa cum s-a intrebat Diana, ori, cum m-am intrebat eu (in mod defect cica), ce as fi facut eu in locul lui. Vei empatiza cu ei, te vei bucura de muzica. Deci filmul este departe de a fi o pierdere de vreme.

E drept, mie mi se pare ca Dupa ce ne-am intalnit ar fi trebuit lansat de 14 februarie. In perioada aceea a cam fost criza de astfel de filme, acesta s-ar potrivi, insa, perfect in peisaj. Poate urmatoarele parti se vor lansa pe acea data.

Filmul Dupa ce ne-am intalnit a intrat de astazi, 19 aprilie, fiind distribuit in Romania de RoImage. Cartea, in editia cu afisul filmului pe coperta, poate fi cumparata de la Elefant, Libris, Cartepedia ori Carturesti.

Etichete: ,