Familia mea fericita – TIFF 2017

 

 

Despre familie se vorbeste in extrem de multe filme. In extrem de multe feluri. Familia fericita este cea cu 2 soti (hai, pot fi si de acelasi sex), cu copii, eventual cu nepoti. O masa mare, in familie, cu tineri si cu batrani, o sarbatorire, este motiv de fericire.

Niciunde nu vedem un singur ca ar fi fericit. Aparenta lui fericire va fi stricata de un nou-venit, care-l va face sa constientizeze ca e mai bine impreuna. Intr-un final se impreuneaza, legal sau nu, si traiesc fericiti.

Cand e vorba de despartiri, de divorturi, motivul este de fiecare data aparitia unei a treia persoane. Uneori sunt patru persoane, triunghiul se transforma imediat in patrat. Geometrie in iubire, cum ar zice Delia.

Ce ati zice, insa, ca motivul despartirii sa fie faptul ca pur si simplu unul dintre soti vrea sa traiasca singur? Vrea sa se rupa de familie, de sot, de copii (care-s mari si se pot descurca singuri), de parinti. Pur si simplu isi doreste sa traiasca asa cum, din N motive, nu a avut ocazia s-o faca: singur. Sau singura, depinde de gen.

Noi suntem setati tot timpul sa credem ca despartirea are neaparat un vinovat. Fie persoana de langa tine, care „o fi facut el/ea ceva”, fie vinovatul este o a treia persoana, care apare pe neasteptate.

Puteti accepta ideea ca unul dintre soti isi paraseste familia fara sa aiba ce sa-i reproseze celuilalt si fara sa doreasca sa fie cu altcineva? Va imaginati cum o persoana de 50 de ani isi doreste sa traiasca, de atunci inainte, singura?

Asta am vazut in filmul Familia mea fericita. E drept, acolo erau niste factori, pe care-i veti descoperi singuri. Mie mi-a placut ideea, mi-a placut faptul ca cineva s-a gandit la singuratate in acest fel. Faptul ca cineva s-a gandit ca o persoana singura ar putea fi mai fericita decat era atunci cand nu era singura.

Singuratatea nu e boala, singuratatea nu e ceva rau. Unii sufera din cauza ei, e drept, dar asta nu inseamna ca toata lumea sufera si ca este in orice situatie negativa. As zice dimpotriva. Cunosc foarte multe cazuri de persoane carora relatia le face rau, care s-ar simti mult mai bine singuri. Dar refuza s-o faca.

Ah, ca un mic spoiler, de fapt hint: familia persoanei care decide sa traiasca singura tot incerca s-o convinga sa se intoarca. Motivul principal era Ce va zice lumea de noi?  Nu, filmul nu este romanesc, dar ar putea fi.

Familia mea fericita a fost vazut la TIFF 2017 si vi-l recomand din suflet. Din sufletul meu singur. Salutari CINEMILE tuturor!

Etichete: ,