Femei obisnuite – Simple women

Femei obisnuite este povestea de viata a actritei americane de origine romana Elina Löwensohn. Tatal ei a fost un evreu, fost detinut in lagar, iar mama o dansatoare din Bucuresti care a reusit sa emigreze in SUA. Pentru a obtine si ea viza de Statele Unite, Elina Löwensohn a facut presiuni asupra autoritatilor romane de dinainte de 89, intrand inclusiv in greva foamei.

Dupa ce ajunge in SUA, face studii de actorie acolo (Artele dramatice in New York). A jucat in foarte multe filme, cele mai celebre fiind Schindler’s List (1993) si The Wisdom of Crocodiles (1998).

In film, Elina Löwensohn isi joaca propriul rol: o tanara regizoare din Italia, Federica, isi intalneste idola in Italia si-i propune sa faca un film despre ea. Afla ca Elina este din Romania, insa pentru Federica acest lucru nu pare a fi un impediment.

Ajung, astfel, amandoua in Romania, urmand ca Elina sa-si redescoperea tineretea prin intermediul acestui film. Filmarile au avut loc exact in blocul in care a copilarit Elina, iar acolo, ca un element de autenticitate, fix cand se filma, coboara un vecin si le spune sa se potoleasca cu filmarile, ca deranjeaza.

Practic, facand film in film, povestire in rama, cum invatam la orele de literatura in liceu, descoperim viata Elinei, chiar daca din film nu aflam exact partea legata de plecarea mamei ei si apoi a ei. Partea aceea cu adevarat spectaculoasa, din punctul de vedere al unora, insa cumva nu chiar atat de reprezentativa. Ea a vrut sa-si aduca aminte partile bune, nicidecum pe cele rele.

Pentru straini, italieni si nu numai, filmul este un prilej bun pentru a descoperi capitala Romaniei; pentru bucuresteni, este prilejul de a vedea orasul prin ochii cuiva revenit aici dupa 20 si ceva de ani (sa-i sublinieze diferentele dintre ATUNCI si ACUM); pentru cinefilii de peste tot este prilejul de a o descoperi pe Elina Löwensohn, o actrita poate nu de prim-plan, cu siguranta nu una de afis, insa o actrita buna, cu interpretari solide, care a putut fi vazuta in multe filme bune si care a lucrat cu multi regizori cunoscuti (cu Spielberg in frunte).

Mi-a placut mult si Jasmine Trinca, o alta actrita cu origini romanesti (nascuta, insa, la Roma), care-n film o interpreteaza pe regizoarea Federica. O actrita de 40 de ani care a jucat inclusiv alaturi de Clive Owen (in filmul din 2020 Guida romantica a posti perduti). O actrita excelenta, care in film acapareaza prim-planul, aproape o eclipseaza pe Elina Löwensohn (asa este construit filmul, Elina este cumva in planul 2, este de multe ori in umbra).

Femei obisnuite - Simple women

Va las pe voi sa descoperiti chimia dintre cele 2 actrite, dintre cele 2 personaje, ce anume le uneste, ce anume era gata sa le desparta. Va las sa descoperiti Bucurestiul prin intermediul (unor) Femei Obisnuite. Mie mi-a placut, este un film de arta, de festival, caruia merita sa ii dati o sansa.

Filmul Femei obisnuite – Simple women s-a vazut prima oara in Romania la TIFF 2020, intrarea oficiala in cinematografe facandu-se azi, 2 iulie. El trebuia initial sa se lanseze in iunie 2020, insa lansarea a fost amanata din cauza pandemiei. Este distribuit in cinematografele noastre de MicroMULTILATERAL.

ps: In Femei obisnuite este o chestie misto legata de cosul de fragi din padure. Este, intr-un fel, punctul culminant. Mi-a placut povestea din spatele acelei istorisiri. Va las pe voi sa o descoperiti.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.