Filme de festival vs filme comerciale

Filme de festival vs filme comerciale

 

Pe scurt, filmele comerciale sunt cele facute strict pentru public. Filmele 3D, comediile usoare, facute doar sa incaseze bani. Filmele fara continut, cum spun criticii. Pe langa ele, mai exista asa numitele filme de festival, de arta, care n-au priza la publicul larg, dar care sunt atat de apreciate de catre critici.

Avatar

In general, filmele premiate la festivalurile EUROPENE, Cannes sau Berlin, intra in categoria asta. E adevarat, pe nedrept filmele europene sunt catalogate drept filme de festival. Putina lume merge sa vada un film francez, italian ori german. Sa nu mai zic de cele rusesti, poloneze, bulgaresti ori ucrainiene.

Cannes bucuresti 2014

Mult mai nedrept este, insa, sa consideram filmele romanesti drept filme de festival. Este profund nedrept sa le tratam drept filme de arta, filme facute exclusiv pentru critici si pentru premii.

Acum, la modul serios, distinctia asta uneori nu este deloc clara. Unii producatori vor sa faca un film care sa placa atat publicului, cat si criticilor. Exista capodopere ale cinematografiei care au avut succes in ambele parti. E drept, exista filme bune pe care publicul nu le-a apreciat asa cum trebuie, cum exista si filme bune pe care criticii le-au nedreptatit. Ori actori nedreptatiti de critici.

Acum urmeaza momentul in care veti da cu pietre in mine. Momentul in care vorbesc despre gusturile MELE cinefile.

Intai si intai, nu as vrea sa prefer nimic. Exista filme de festival care mi-au placut enorm, asa cum exista filme comerciale care-mi plac la nebunie. Nu sunt de acord, de multe ori, cu gusturile criticilor, fiind mai aproape de gusturile publicului. De multe ori castiga premii importante filme care chiar ma enerveaza. Uneori inteleg de ce X a castigat, alteori insa nu. Nu inteleg sau chiar refuz sa inteleg motivele.

Totusi, sunt constient ca nu poti face un film care sa placa tuturor. Dar sa multumesti, pe rand, atat criticii, cat si publicul, cred ca este ceva realizabil. E drept, publicul cinefil din Romania este oarecum ciudat. Putini regizori romani au reusit sa faca filme pe placul publicului roman. Dar despre publicul roman cu alta ocazie.

Scary Movie

In concluzie, nu pot spune, cu precizie, ca prefer sa vad filme de festival ori filme comerciale. Am preferate din ambele tabere si, sincer, nu mi-as dori sa vad DOAR filme dintr-o categorie. Fiecare are farmecul sau si n-as vrea sa renunt la a vedea filme din categoria lor. O comedie usoara, la care razi sanatos, este oricand benefica. E drept, statistic vorbind, s-ar putea sa constat ca-s mai multe filme comerciale care-mi fac cu ochiul. Nu mi-e rusine cu asta. E o pura constatare. Astfel, fotbalistic vorbind, personal, Filme de festival vs filme comerciale 1-2. Usor avantaj pentru cele comerciale 🙂 Salutari CINEMILE tuturor!

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.