Fondatorul – un film in (de)favoarea McDonalds

Fondatorul – un film in defavoarea McDonalds

 

 

Am vazut asta seara filmul Fondatorul. Va avertizez, vor urma ceva spoilere, va spune de pe acum ca MERITA/trebuie sa-l vedeti. Nu inseamna ca nu veti mai avea ce vedea in film daca veti citi acest articol, insa unele chestii m-au surprins, probabil voi, daca deja le stiti, veti trai altfel filmul. Nu ca nu ati avea habar cum se termina, povestea e cunoscuta, multe replici oricum sunt celebre.

Eu va zic, asadar, sapte chestiuni legate de acest film. Sapte, ca-mi place aceasta cifra, nu din alt motiv. Iar chestiile sunt gandurile mele din timpul si de dupa vizionarea filmului. Asadar:

Ideea valoreaza cam 3 milioane, marketingul ei miliarde

Asa se rezuma intreg finalul filmului. Detaliez ulterior, momentan zic doar atat: fondatorii Mcdonalds, fratii McDonald, au ramas cu 3 milioane de dolari. Au fost pacaliti, oarecum, insa ideea de baza este fix asta: idei au multi, putini le pun in aplicare, insa si mai putini stiu sa le si transforme in bani.

Cand concurenta se ineaca, baga-i un furtun pe gat!

Asta a zis fondatorul si este al dracului de adevarat. Stiu, multi vor spune ca nu se face asa, ca se poate si altfel. Eu, insa, reformulez: pleaca de la premisa ca ceilalti vor face asa. Macar pleaca de la premisa asta. Atat.

Juridic aveti dreptate, dar nu rezistati in eventualitatea unui proces

Stiti la cine m-am gandit cand am auzit aceste vorbe? La situatia clubului de fotbal Universitatea Craiova. Bine, sunt multi altii care au murit cu dreptatea in mana.

Ideea e simpla: uneori cadoul otravit, o suma de bani oferita de cel care nu are dreptate, este mai buna decat nimic.

Apropo, intre 1 milion (sau 2, cate or fi fost) de dolari, alaturi de oportunitatea de a nu mai face nimic toata viata, pur si simplu sa ma bucur de bani, si cateva zeci de milioane cu bataie de cap, nervi si stres, prefer oricand prima varianta. Regret ulterior cat am pierdut, dar macar am o viata linistita. E si asta important, nu?

Cat de mult conteaza numele?

La final este o scena in care Fondatorul, adica cel care a cumparat, ii explica unuia dintre frati de ce i-a cumparat si nu le-a furat pur si simplu ideea: pentru nume. McDonalds suna perfect.

Chestia asta este extrem de importanta pentru toti cei care incearca sa vanda ceva. Uneori, nu ideea, nu produsul, ci NUMELE valoreaza cel mai mult.

Si pentru ca tot sunt eu cu fotbalul, iar ma duc cu gandul aici si va dau exemplul Stelei. De ce credeti ca se bat Armata si cu Becali pe acea echipa? Se bat, efectiv, pe numele ei. Becali, in naivitatea lui, crede ca numele nu conteaza. Eu zic ca dimpotriva, conteaza AL DRACULUI de mult. CEL mai mult.

Echilibrul dintre specificul local si retetele clasice.

Nu se pune foarte mare accent pe asta, dar gandul mi-a zburat fix aici. O amica imi povestea cum a mancat ea timp de o saptamana numai la McDonalds cat a fost in China. De orice altceva nu s-a putut apropia, McDonalds avea, insa, mancarurile stiute.

In alta ordine de idei, am aflat de la un amic care locuieste in Franta ca p-acolo (ca de altfel si-n alte tari occidentale) mancarea de la fast-food-uri are alt gust. Motivul: legislatia mult mai restrictiva. La noi ai voie sa pui mai multe chimicale. Nu stiu exact ce, stiu doar ca la noi e mult mai gustoasa. Si nu doar la McDonalds, ci si la concurenta (nu se face sa le dau numele, dar intelegeti voi).

Nu stiu care ar trebui sa fie echilibrul, stiu, insa, ca macar la McDonalds stii la ce sa te astepti.

McDonalds in Romania

McDonalds a ajuns, in Romania, un etalon pentru orasele mari. Indiferent daca mananci sau nu aici, indiferent daca le apreciezi sau nu, esti cu siguranta de acord cu sintagma Nu esti oras mare daca nu ai McDonalds. Ma rog, oras mare, oras important, nu conteaza. Reformuland: Orasul X este prea mic pentru a avea McDonalds.

Acum, despre venriea McDonalds in Romania nu stiu foarte multe lucruri. Eram mic, imi placea sa merg, nu eram innebunit, cum nu sunt nici acum, dar mergeam. In liceu, de exemplu, mancam iarna inghetata la McDonalds. Vara gaseam peste tot, iarna era printre putinele locuri. Nu vreau sa va povestesc mai multe, trebuie doar sa vedeti clipul de mai jos. Vlogul de vluni, gen:

In final, oricat de bun ar fi, cinematografic, filmul Fondatorul, ramane intrebare: este in favoarea ori in defavoarea McDonalds? Nu discut cat de real este, discut ca idee: voi apreciati mai mult McDonalds dupa ce ati vazut filmul? Sau a scazut mult in ochii vostri? Ori nici una, nici alta?

In cazul meu, e fix la fel, e fix ce ma asteptam sa fie, insa intuitia mea spune ca multi farisei care traiesc in alte lumi vor fi profund dezamagiti de ce au vazut.

Fondatorul, filmul despre biserica americanilor, McDonalds, a intrat in cinematografe in 27 ianuarie, fiind adus in Romania de Freeman Entertainment. Salutari CINEMILE tuturor!

. 4 comentarii la Fondatorul – un film in (de)favoarea McDonalds. Categories: 2017. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

4 thoughts on “Fondatorul – un film in (de)favoarea McDonalds

  1. auzi, nu știu eu filmul ăsta dar am observat că ai schimbat tema la blog. trebuie să spun că e foarte ok, e chiar mișto.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.