Ilegitim

Ilegitim

Ilegitim POSTER

Introducere Ilegitim

Nu vazusem Ilegitim in Bucuresti, insa auzisem de bine despre el. Nu doar premiul de la Berlin ma facuse curios, ci si ideea in sine: film romanesc despre incest. In rest mare lucru nu stiam despre film, distributia nu zicea mare lucru, in afara de Adrian Titieni, care poate avea, deopotriva, roluri perfecte, dar si roluri din alt film, la figurat, asa ca m-am dus la film cu sperante medii, insa cu o curiozitate maxima. 

Ilegitim 2016

Rezumat Ilegitim

Doi frati vitregi gemeni se iubesc. La propriu. Reusesc sa-si ascunda iubirea pana in momentul in care ea ramane insarcinata. Cu el, desi avea si prieten in acel moment. Familia nu era deloc una clasica: mama murise, iar tatal, medic, este gasit ca ar fi turnat inainte de 89 la Securitate pe cele care voiau sa faca avort. Nu era comunist convins, ci se opunea in mod sincer avorturilor. In afara de cei 2 gemeni, tatal Victor mai avea alti 2 copii.

Certuri, scandaluri, incest, acuze de turnatorie, vorbe grele spuse la nervi 🙂 Cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

Ilegitim

Puncte de interes Ilegitim

Cateva puncte de interes si cateva intrebari bine puse. Sa incepem cu primele:

  • Primul film romanesc despre incest. Despre avorturi s-au facut, despre familii disfunctionale la fel, problema incestului nu s-a pus. Inca. Nu comentez opinia mea personala despre incest, spun doar ca e bine sa se puna aceasta problema in mod serios.
  • Un film romanesc foarte scurt: 85 de minute. Multe filme romanesti, in special cele premiate afara, au durate de peste 2 ore. Pana si comedii gen Selfie sau Alt Love Building au ajuns sa aiba in jur de 2 ore.
  • Povestea este scrisa SI de actori. Mi se pare foarte misto cum a fost gandit filmul: nu de catre un scenarist care a dat actorilor un rol, ci chiar de actori. Ei intrasera in universul filmului. Alina, Sasha in film, marturisise ca atunci cand se gandea la film ea efectiv nu mai era Alina, ci era Sasha. Putine filme se pot lauda cu asa ceva.
  • Pentru prima oara intr-un film romanesc am vazut un produs Apple: un Ipad de aceasta data. Glumeam in legatura cu filmul Plansa, unde post-productia a durat 3 ani (sau 4), spunand ca d-aia nu apare Iphone-uri in filmele romanesti, pentru ca ar trebui sa apara Iphone 4s in 2015. Eh, uite, cu curaj apare si simbolul cinematografiei americane (nu am facut un calcul, dar cred ca apare in vreo 40-50% dintre filmele americane).

Si acum cele 3 intrebari ale acestui film:

  • Intrebarea de baza, care acopera, cumva, celelalte intrebari, si ele importante: Cat de moral este incestul si ce masuri ar trebui sa se ia impotriva lui (daca trebuie)? Cu ocazia asta am aflat, de exemplu, ca a fost dezincriminat in multe legislatii, fiind complet permis (si oarecum normal) in tarile nordice.
  • Pana unde pot merge conceptiile tale? Daca tu, ca doctor, nu esti de acord cu avorturile, ce ai voie si ce nu ai voie sa faci pentru a te opune lor?
  • Ce anume si cum ar trebui sa le spui propriilor copii din ceea ce faci?
  • Intr-o familie, cine are voie sa reproseze ceva: parintii propriilor copii sau copiii parintilor?
  • Ce e voie si ce nu e voie sa spui, chiar si la nervi?
  • Cine ar trebui sa decida un avort: doar femeia, fiind vorba de corpul ei, sau si barbatul cu care acel copil a fost conceput? Feministele sustin ca e corpul femeii si face doreste cu el. Sa fie oare asa?

Din punctul meu de vedere, e pacat ca incestul acopera toate celelalte intrebari, la care se incearca un raspuns interesant.

Poza facuta dupa vizionarea filmului. Am reusit sa ma strecor INTRE cei 2 frati gemeni :D
Poza facuta dupa vizionarea filmului. Am reusit sa ma strecor INTRE cei 2 frati gemeni 😀

Puncte tari Ilegitim

  • O poveste foarte bine scrisa. Extrem de bine scrisa. O veti aprecia chiar daca veti fi de acord sau nu cu punctul de vedere al celor care au scris-o.
  • Durata scurta face filmul extrem de intens. Cred ca este singurul film romanesc unde am regretat ca s-a terminat. Nu ca nu e lungit, ci e chiar prea scurt. Va puteti imagina asa ceva?
  • Regia este si ea buna, desi sunt nemultumit de vreo 2 scene (le zic la puncte slabe).
  • Dialogurile sunt foarte bine scrise. Se pare ca sunt scrise chiar de actori, din acest motiv fiecare pare natural.
  • Un final absolut genial. Pana acum regretam finalurile filmelor romanesti, acum il aplaud frenetic 🙂

Acum despre actori doua cuvinte:

  • Pe Alina Grigore n-o cunosteam, desi a jucat in ceva filme. Este din Piatra Neamt, este o fata extrem de misto si ca om si ca actor. Evolueaza extrem de NATURAL. Nu am aflat ce parere are ea despre avort, dar rolul este foarte-foarte NATURAL.
  • Robi Urs, fratele geaman, este un debutant ce evolueaza si el foarte bine. Este cumva eclipsat de Alina, dar asa este rolul. Cumva, Alina este cea care decide, Alina este in prim-plan, el este undeva in plan secund. Si cand se pune problema avortului, ea este in prim-plan.
  • Adrian Titieni merita o discutie separata. Daca ar fi sa-i reprosez ceva, ar fi ca joaca in prea multe filme. Nu este un actor atat de mare incat sa fie indispensabil. Joaca si roluri bune, dar si roluri mai putin bune. In Bucuresti NonStop a jucat oribil. Era din alt film. Aici, in Ilegitim, joaca FOARTE-FOARTE bine. Motivul e simplu: I SE POTRIVESTE perfect rolul. SI, asa cum au zis dupa film, e un rol SCRIS DE EL. Da, lui i se potriveste rolul de tata/sot, de om simplu, eventual de la bloc. Nu ii mai dati roluri de mafiot sau roluri, ca-n Live, de producator TV. Ma rog, acel NU-I MAI DATI se poate transforma in DOMNU’ TITIENI, INCERCATI SA MAI SI REFUZATI CATEVA ROLURI. Inteleg, e profesor, e apreciat de fostii studenti (nu neg, o fi profesor bun), dar prezenta sa excesiva ii dauneaza inclusiv lui. Altfel, repet, acum a facut unul dintre cele mai bune roluri ale sale.

Adrian Titieni Ilegitim

Puncte slabe Ilegitim

Fix 3 puncte slabe are acest film:

  • In afara de cele 3 roluri, celelalte personaje sunt slab spre deloc conturate. Simteam, cumva, nevoia sa mi se explice mai mult. Nu doar ca X si Y sunt frati, nu doar asta conteaza.
  • Scenele de bataie mi se par slab realizate. Inteleg ca nu sunt batausi profesionisti, dar parca s-ar bate 2 femei in namol. Serios.
  • Si in cazul Tatalui, Victor, sunt cateva lucruri ramase ne-explicate. Intai si intai, cat de comunist era, respectiv cat de religios era. Impotrivirea sa fata de avorturi de la ce provenea? Majoritatea celor care nu vor avort sunt persoane religioase. O fi fost comunist convins, habar n-am. Stim doar ca e medic care se opunea avorturilor. Doar pentru ca era MEDIC? In al doilea rand, ni se spune ca era acum cu cineva: cu cine? De ce nu vedem acea persoana? De cat timp era? Si in al treilea rand, nu aflam nimic despre cum a murit sotia lui (mama celor 4 copii). Nu e o chestiune importanta?

Ilegitim captura ecran

Opinie Ilegitim

Desi nu m-as fi asteptat, anul acesta am vazut foarte multe filme romanesti bune. Ilegitim este printre cele mai bune. Are ceva defecte, dar are multe alte calitati care-l fac extrem de bun.

Ce as recomanda producatorilor? Doua lucruri (cele 2 nu se exclud):

  1. Faceti o piesa de teatru din film. Am inteles ca Adrian Sitaru chiar s-a gandit (oare se mai gandeste) la asa ceva. Mi se pare ca impactul ar fi mult mai mare daca am vedea pe actori, live, prestand aceste roluri. Rolurile sunt naturale, asa ca ar iesi un spectacol EXTREM de misto. Sa nu zic de locatiile de filmare, sunt foarte putine, deci pot fi transpuse lejer pe scena de teatru. Si tot ca propunere, ar putea aplica metoda Horatiu Malaele: ar putea juca in cinematografe (ori sali care permit si proiectarea filmelor) si sa bage si filmul la final. Spectatorii ar primi atat spectacolul de teatru, cat si filmul, putand sa le compare.
  2. Filmul ar putea fi transformat in serial. Sunt atatea lucruri de explicat, atat inainte de actiunea efectiva a filmului (sa vedem cum era tatal inainte de 89, sa vedem cum a murit sotia lui, sa vedem cum era familia in anumite puncte cheie, sa vedem cum a inceput relatia dintre cei 2 frati), cat si dupa (sa vedem cum se descurca in societatea romaneasca un copil nascut in urma unei relatii incestuase). Cer prea mult daca-mi doresc ca universul Ilegitim sa nu piara atat de usor?

Articolul despre filmul Ilegitim a fost scris dintr-o camera a Vilei Aris din Iasi. Despre Vila Aris din Iasi am scris un articol distinct pe EmilCalinescu.eu. Recomand aceasta locatie de cazare din mai multe motive. Pe absolut toate le gasiti in articolul link-uit.

Ilegitim nu mai ruleaza in cinematografe, insa daca-l mai prindeti pe undeva (festivaluri si nu numai), zic sa dati musai o fuga sa-l vedeti. Imi doresc, totusi, ca ideea sa continue, din aceasta poveste putand fi scoase mult mai multe lucruri misto 🙂 Salutari ILEGITIME tuturor!

. 9 comentarii la Ilegitim. Categories: Comunicate de presa. Tags: , , , , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

9 thoughts on “Ilegitim

  1. Un film inegal, cum bine ai remarcat. Alina Grigore joacă ok, dar uite la ce se ajunge dacă fac actorii CHIAR tot. În stilul românesc: FAC EU TOT. Sărăcie.

  2. Pingback: Bacalaureat

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.