In absenta dvs. – Sorry we missed you – BIFF 2020

In absenta dvs. – Sorry we missed you a fost primul film vazut in cadrul BIFF 2020. Atmosfera a fost cumva atipica pentru un film: in aer la liber, la terasa, cateva mese, toate departate, avand tot timpul senzatia ca sunt aproape singur la aceasta proiectie. Ceea ce in mod normal m-ar fi dezamagit, m-ar fi mahnit, in acest caz a functionat ca o completare perfecta pentru povestea filmului.

Caci povestea filmului este despre „uber-izare”, despre cum esti dependent desi, aparent, esti independent. Ricky este capul unei familii pline de datorii care, in momentul in care ramane fara serviciu, gaseste oportunitatea de a lucra pe cont propriu: sa aiba propria masina utilitara, cu care sa livreze pachete diversilor beneficiari. Avand de ales intre a plati chirie pe o masina a firmei si a-si cumpara propria masina, alege, bineinteles, a doua varianta, sacrificand masina sotiei sale.

In absenta dvs. - Sorry we missed you

De fapt, in goana dupa bani, in disperarea de a castiga mai mult, Ricky isi sacrifica familia pe de-a-ntregul. Motivele sunt cumva combinate: pe de-o parte, mirajul banilor castigati usor (cand lucrezi pentru tine ai impresia ca trebuie sa lucrezi mai mult, ai impresia ca fiecare ora pe care o stai degeaba o stai pe banii tai); pe de alta parte, mandria exagerata ca fiind capul familiei trebuie sa rezolvi de unul singur problemele financiare ale acesteia.

Totusi, este interesant modul in care el, Ricky, intelege ideea de sacrificiu: el isi sacrifica timpul si sanatatea pentru bani, insa restul familiei trebuia sa-l inteleaga, sa-l incurajeze si sa-i aprecieze acest sacrificiu. Sotia lui si-a vandut masina si merge cu autobuzul, sacrificandu-si mai mult timp, iar copii stau din ce in ce mai mult singuri, fara ajutor, fara indrumare.

Da, filmul In absenta dvs. – Sorry we missed you este despre multe: despre dependenta si independenta, despre prioritati, despre importanta banilor, despre familie, despre ideea de cap al familiei.

Gandul mi-a zburat si catre curieri, oameni cu care interactionez destul de des si care de foarte multe ori m-au enervat. Cumva, dupa astfel de filme parerea despre ei ar trebui sa se imbunatateasca, daca nu direct, macar indirect. Da, depinde si de om, romanul avand vorba (extrem de adevarata) „omul sfintele locul”, dar depinde si de firma, de sefii acelui om. Fix din acest motiv peste tot, nu doar in Romania, vom observa firme de curierat cu probleme si firme de curierat unde indiferent de zona lucrurile sunt ok. Chiar asa, daca la o firma de curierat se schimba livratorul la fiecare luna nu credeti ca nu ei, curierii, sunt de vina? Fiind pe un blog de film, nu vreau sa dau nume de firme.

Si pentru ca va ziceam la inceput de atmosfera care completeaza povestea filmului, fix asta mi-a sugerat: in aparenta eram liber, nu simteam pe nimeni in jurul meu, insa in mod real eram mai incorsetat de reguli decat la majoritatea proiectiilor de film la care am asistat. Exact ca-n film: pe cont propriu esti, de fapt, mai putin liber decat daca ai avea sefi si program fix.

In absenta dvs. – Sorry we missed you este, per total, un film excelent. Pune probleme reale, este viu, este intens si este extrem de bine realizat. Deloc comercial, nu este, insa, un film greu de urmarit. Poate doar greu de digerat pentru cei carora nu le place sa li se spuna adevarul in fata.

In absenta dvs. – Sorry we missed you a rulat la BIFF 2020, festival unde Cinemil.RO este partener media, filmul fiind adus in Romania de Independenta Film. Nu stiu daca va rula si-n cinematografele indoor ori, daca da, cand se va intampla acest lucru. Tind, totusi, sa cred ca acest film se potriveste mai bine pe platformele de streaming online, sa fie vazute pe cont propriu, de lupii singuratici. Acolo parca se potriveste mai bine-n peisaj.

ps: Inainte de In absenta dvs. – Sorry we missed you, regizorul Ken Loach a realizat superbul Eu, Daniel Blake. Si pe acela il recomand.

. Niciun comentariu la In absenta dvs. – Sorry we missed you – BIFF 2020. Categories: BIFF 2020. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.