Inca un rand – Another Round – Druk

Inca un rand – Another Round – Druk (am pus toate titlurile: romanesc, international si cel original, danez) este un excelent eseu sociologic, psihologic si filosofic asupra … alcoolismului, totul ambalat intr-o comedie excelenta.

Povestea, pe scurt, suna cam asa: 4 profesori de liceu hotarasc sa puna in aplicare ideile unui filosof dubios. Acest filosof sustinea ca pur si simplu ne-am nascut cu o alcoolemie prea mica. Pentru a functiona optim, ar trebui sa avem o alcoolemie standard, care ne-ar ajuta din toate punctele de vedere. Ce constata cei 4 profesori, ce anume predau cei 4 (e relevant, vedeti voi de ce), ce efecte are la ei acest experiment si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

Eu voi vorbi din perspectiva mea. Ca sa intelegeti, in aceeasi zi in care am scris acest articol am scris si articolul despre cartea Biblioteca de la miezul noptii. Si acolo, ca si aici, impresiile personale sunt mai importante decat personajele cartii. Ma rog, asa privesc eu bloggingul, asa l-am privit dintotdeauna. Atat in cazul filmelor, cat si-n cazul cartilor (ori al spectacolelor de teatru), cel mai important este CE ni se spune si nu CUM ni se spune.

Asadar, va spun o prima problema vizavi de alcool si alcoolemie: cea sociala. Oamenii care au meserii solitare, cei care nu depind de cei din jur, cei creativi, isi permit sa depaseasca limitele mai mult si mai des decat ceilalti. De pilda, un scriitor care se incuie in propria casa, se imbata si scrie opere geniale va fi un exemplu de urmat. Nu e nimic gresit social ca face asta. Alcoolul ii potenteaza creativitatea. O meserie care presupune interactiuni sociale nu poate fi facuta cu o alcoolemie foarte mare. Mai ales daca vorbim despre meseria de profesor, o meserie unde, pe langa altele, trebuie sa servesti si drept exemplu pentru cei tineri.

Tot din punctul de vedere al solitudinii, un om singur isi permite sa se imbete mai mult si mai des decat unul cu familie. In sens contra, insa, riscul ca un om singur sa depaseasca masura si sa ia decizii nechibzuite este mult mai mare in cazul celor singuri.

Si pentru ca tot am pomenit acest termen, acest cuvant cheie, depasit masura, trebuie sa va spun ca fix aici este cheia. Alcoolul este periculos pentru ca deseori nu stii cand sa te opresti. Iar daca vorbim despre alcoolemia exacta din sange, ea difera de la om la om. In plus, chiar si la aceeasi persoana ea poate sa difere. Nu poti spune Eu beau 2 pahare de vin si am tot timpul aceeasi alcoolemie. E drept, poti sa-ti masori alcoolemia, poti s-o reglezi in functie de ce-ti arata aparatul.

Doar ca, in acest caz, poate aparea alta problema: incepi sa depasesti prag dupa prag, constand cu regret ca alcoolemia care ieri era atat de buna astazi este banala. Pe scurt, pe masura ce incepi sa te obisnuiesti cu alcoolul si cu starile in cauza, vei tinde sa depasesti acea limita.

Totusi, cine merge cu un astfel de aparat la el? Sa sufle in el, sa-i arate alcoolemia X si sa spuna: mai iau 2 guri si gata, pana sa ajung la alcoolemia tinta… Eu, unul, nu vad pe cineva facand asta. Poate doar in ceea ce priveste urcatul la volan: sa bei o bere, eventual din aia cu lamaie, si sa te sufli in acel aparat pana cand el iti va arata alcoolemia legala care sa-ti permita urcatul la volan. Poate asa.

Revenind la filmul Inca un rand – Another Round – Druk, este surprinzator faptul ca o comedie te poate pune in acest fel pe ganduri. Da, daca o privim superficial o putem considera o comedie buna si atat, cu ceva scene de comedie neagra. O putem privi si extrem de ne-educativa, caci unii o pot interpreta drept un indemn la consumul de alcool de catre minori. Ceea ce nu ar fi chiar neadevarat. Doar ca ea iti pune extrem de misto o problema altfel importanta, relevanta, atat de misto incat eu chiar am impresia ca mi-am pierdut timpul razand in sala de cinema in loc sa cad pe ganduri si sa-mi pun intrebari. Intrebari pe care, sa ne intelegem, mi le-am pus pe tot drumul de intoarcere de la cinema.

Norocul meu, daca poate fi numit noroc, este ca Inca un rand – Another Round – Druk (film distribuit in Romania de Bad Unicorn) a fost ULTIMUL film vazut intr-o sala de cinema inainte de inchiderea lor in capitala. Habar n-am cat timp vor fi inchise, dar filmul este memorabil pentru mine SI din acest motiv, asa cum a fost in toamna Corpus Christi. Eu l-am vazut la Happy Cinema, loc unde va indemn si pe voi sa mergeti, daca puteti. Nu-i deschis Happy Cinema-ul din Bucuresti, dar cele din provincie (inca) sunt deschise. Cel putin asa sta treaba in momentul scrierii acestui articol.

ps: Este foarte probabil ca filmul Inca un rand – Another Round – Druk sa concureze cu autohtonul Colectiv – ne priveste pe toti in cursa de Oscar pentru Cel mai bun film strain. Nu-mi cereti, insa, sa ma pronunt, sa spun care-i mai bun, pe care l-as prefera castigator. Sunt 2 filme diferite, COMPLET DIFERITE, eu simt ca a le compara este exact ce auzeam eu de la invatatoare in clasele mici: Emile, de ce aduni mere cu pere? Exact din motivul asta nu dau eu 2 bani pe astfel de premii: compari filme extrem de diferite, care te trec prin stari complet diferite. 

One thought on “Inca un rand – Another Round – Druk”

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.