Insula Cainilor (Isle of Dogs) – TIFF 2018

Multe filme bune, de arta ori comerciale, au un mare test de trecut: testul timpului. Ce-ti mai amintesti despre filmul X dupa o zi, dupa o saptamana, dupa o luna, dupa un an? Mi-am propus sa fac asta cu cateva filme de la TIFF 2018. De fapt, sa fac in sens invers: sa ma uit retrospectiv despre ce filme am scris si sa ma gandesc ce filme lipsesc. Fara sa trisez, fara sa ma uit pe care le-am vazut. Na, a trecut aproape o saptamana de la incheierea festivalului. Si primul film care-mi vine-n minte este Insula Cainilor.

Ce ar trebui sa spun despre Insula Cainilor? Imi pare proaspat in minte, parca l-as fi vazut ieri, este frumos, chiar daca unele imagini cu gunoaie si cu caini bolnavi nu sunt deloc estetice, este bine realizat, empatizezi cu personajul/personajele, te bucuri de film. Ma gandesc, de asemenea, ca fiind animatie, filmul este adresat si celor mici. Drept urmare, ca de obicei in cazul animatiilor, ma intreb ce-or intelege cei mici din acest film? S-or gandi ei profund, l-or analiza, precum noi, adultii, sau pur si simplu se bucura de poveste?

Personal, n-am inteles mesajul. Adica trecand de partea cinematografica, peste realizarea vizuala, peste constructia personajelor, peste sfarsitul fericit sau nu, inca sunt nedumerit in privinta mesajului. In film, iubitorii de pisici au pus gand rau cainilor si au hotarat exterminarea lor. Insula cainilor este, in fapt, o insula a gunoaielor, unde cainii au fost trimisi pentru a fi izolati, pentru a nu mai intra in contact cu oamenii. Bolile de care acestia sufereau fusesera inventate in laboratoare, loc unde se gaseau si antidoturile necesare.

Inteleg ideea de dictatura absurda, inteleg faptul ca ar trebui sa iubim animalele, sincere si nevinovate. Dar ce legatura au pisicile in toata afacerea asta? De ce iubitorii de pisici ar fi niste oameni haini, incuiati si doritori a vedea caini morti? De unde si pana unde?

Si ce vina au pisicile in toata treaba asta? Adica daca mie-mi plac pisicile si lui X cainii, iar eu doresc sa extermin cainii, ca am boala pe ei, ce vina au pisicile? Doar ca mie-mi plac? Ca in rest, ele nu fac nimic impotriva cainilor.

Serios, mesajul ambiguu inca ma intriga si, ca sa revin la chestiunile invocate la inceputul articolului, fix d-asta mi-a ramas filmul in minte. E un mister care nu-mi da pace. Pana nu-l aflu ma voi gandi la el.

Sau poate fix asta si-a dorit autorul: o ambiguitate care sa atraga, care sa intrige, care sa suscite dezbateri aprinse. O dezbatere fara sfarsit, fara sens, fara finalitate.

Din acest considerent, o fi, oare, lipsit de sens sa recomand filmul Insula Cainilor? Adica o fac strict din egoism: poate vreunul dintre voi ma va lamuri si pe mine. Altfel, nu veti fi deloc dezamagiti, este o animatie realmente buna, inchegata, cu personaje interesante. Si, totusi, ce-o fi vrut sa spuna autorul („poetul”)?

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.