Irrational Man – In lipsa ratiunii

Irrational Man – In lipsa ratiunii

In lipsa ratiunii POSTER

Introducere Irrational Man – In lipsa ratiunii

Woody Allen ne-a obisnuit cu 1 film pe an. Scenarist, regizor, actor ori toate acestea la un loc, Woody Allen trebuie sa existe intr-un an cinematografic. Uneori, cum a fost cazul in 2013, ne lovim de el de doua ori.

Titlul, vazut fara a viziona si un trailer ori fara a citi ceva despre film, m-a dus cu gandul la precedentul sau film, Magic in the Moonlight: Irattional man imi parea a fi antiteza personajului din precedentul film al lui Woody. De la un om excesiv de rational urma sa se faca trecerea la unul complet lipsit de ratiune?

Rezumat Irrational Man – In lipsa ratiunii

Abe este profesor de filosofie la colegiul din oras. Acesta era un filosof extrem de controversat, ducea o viata extrem de haotica, ajungand in punctul in care se intreba care este rostul existentei sale. Acolo cunoaste 2 femei: pe Rita, o colega profesoara nefericita in casnicia ei, si pe Jill, una dintre studentele sale. Cu ambele are aventuri, ambele sunt fascinate de personalitatea lui. Un moment, insa, il va schimba complet, redandu-i, brusc, bucuria de a trai. Care este acel moment de declick si cum se va termina totul veti descoperi singuri 🙂

Puncte de interes Irrational Man – In lipsa ratiunii

Woody Allen atinge cateva probleme extrem de interesante:

 • Cat de rational poate fi … un profesor de filosofie? Un om citit, un om cult, cat de mult din ceea ce citeste foloseste efectiv?
 • Cat de utila este, de fapt, filosofia? Ca offtopic, aici mi-am amintit de o faza petrecuta acum cativa ani. Eram la o scoala de vara si cunosc eu o tipa destul de interesanta. Zice la un moment dat ca e studenta la filosofie. Reactia mea, brusca si deloc gandita: In sfarsit o facultate mai inutila decat sociologia mea! Filmul lui Woody nu e departe de opinia mea de acum 4 ani.
 • Cat de rationali sunt studentii de la filosofie?
 • Relatia profesor – student este pusa intr-un context extrem de ciudat, profesorul fiind, cumva, intre 2 iubiri care aparent nu se exclud una pe alta.
 • Se problematizeaza ideea mortii.
 • Noroc, sansa, cum ne raportam la acestea?
 • Sper, ma rog, m-as bucura daca … vs actionez astfel incat sa se intample asta 🙂

Alte puncte de interes:

 • Al doilea film al lui Woody Allen in care joaca Emma Stone!
 • Primul film al lui Woody Allen in care joaca Joaquin Phoenix.
 • Sophie von Haselberg revine intr-un film de lungmetraj dupa … 25 de ani.
 • Nota 7 pe IMDB, desi multi critici il considera cel mai slab film al lui Woody.

Puncte tari Irrational Man – In lipsa ratiunii

 • Doua interpretari de exceptie, atat Emma Stone, cat si Joaquin Phoenix joaca absolut fenomenal.
 • Dialogurile sunt, ca de obicei, piesa de rezistenta.
 • O muzica extrem de misto completeaza perfect atmosfera filmului.
 • Este un film in care se vorbeste despre dragoste fara sa fie deloc siropos. MARE bila alba.

Puncte slabe Irrational Man – In lipsa ratiunii

Un singur defect gasesc acestui film: este mult prea previzibil. Deh, la batranete nu mai poti fi si amuzant, si filosofic, si imprevizibil. Bine macar ca a bifat 2 din 3 🙂

Opinii Irrational Man – In lipsa ratiunii

Irrational Man – In lipsa ratiunii mi-a placut mult de tot. Povestea este extrem de bine scrisa, dialogurile sunt superbe, filmul este extrem de bine jucat, iar muzica este aleasa perfect. Woody Allen inca poate face filme bune si il sfatuiesc sa NU se opreasca. Previzibilitatea filmului poate fi vazuta si altfel: desi stii ce se va intampla, filmul reuseste, totusi, sa te convinga sa-l vizionezi! 🙂

Despre film au mai scris Malaezu si Andreea.

Irrational Man – In lipsa ratiunii intra de vineri, 28 august, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Freeman Entertainment. Salutari CINEMILE tuturor!

3 thoughts on “Irrational Man – In lipsa ratiunii”

 1. Da, voi sa vad filmul. Dupa spusele tale, hehehe, e mai putin inutil decat filosofia ..

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.