Joy
Joy
Introducere Joy
In loc de introducere, vreau sa va zic gluma pe care am facut-o inainte de vizionarea filmului legata de distributie. Asadar, intr-un (nou) film care se petrece in bucatarie (ma rog, asa aveam impresia) avem in distributie pe Jennifer Lawrence (din seria Jocurile Foamei), Bradley Cooper (Burnt) si … Robert de Niro (care a fost intern, n-a fost angajat, deci a ajuns iarasi casnic).
Pe scurt: un film cu un subiect banal avea o distributie buna. Ce putea iesi de aici?
Rezumat Joy
Joy Mangano (Jennifer Lawrence) este inventatoarea mai multor aparate care au usurat si usureaza munca multor gospodine. Cel mai cunoscut dintre ele este Miracle Mop, filmul Joy spunand, de fapt, povestea din spatele acestei inventii. Cine a fost Joy, cum i-a venit ideea acestui mop si prin ce dificultati a fost nevoita ea sa treaca, le veti descoperi singuri mergand la cinema.
Puncte de interes Joy
- Despre cateva diferente dintre filme si realitate cititi aici. Gasiti alte cateva detalii si aici.
- Regizor este David O. Russel, care a mai colaborat cu Jennifer Lawrence si Bradley Cooper la alte 2 filme (American Hustle si Silver Linings Playbook, unde a colaborat si cu Robert de Niro).
- Pe langa cele 3 vedete din distributie, ii mai intalnim, printre altii, si pe Edgar Ramirez, Elisabeth Rohm si Diane Ladd.
Puncte tari Joy
- Multi il considera a fi un film extrem de motivational. Desi personal am ceva dubii SI in privinta acestui aspect, sa zicem ca AR PUTEA fi vazut si astfel.
- Cei 3 actori isi respecta meseria, desi in cazul lui Robert de Niro mi se pare a juca un rol clasic: pare a avea replici proprii, prezente in toate filmele, pare a avea aceleasi ticuri. Nu joaca rau, se potriveste in peisaj, dar cumva ma asteptam sa poata interpreta si alta partitura.
Puncte slabe Joy
Din pacate, aici am multe de comentat. E clar mai multe decat punctele tari:
- Cu toate ca Joy traia o drama, nu am putut empatiza niciun moment cu personajul. Spoilerele alea, desi neintentionate, cu care a fost promovat filmul au reusit sa ma faca sa nu-l pot trai intens. La inceputul filmului tot asteptam sa apara mopul, apai el e personajul, nu? Dupa ce apare, stiam ca, intr-un final, se va vinde, asa ca nu puteam fi suparat la inceput ca nu reusise. Suspansul, dupa mine, lipseste cu desavarsire.
- Joy este extrem de feminista. Nu stiu cum e tipa in realitate, stiu doar ca e construita extrem de feminist. Cea mai feminista replica pe care am vazut-o vreodata intr-un film e la inceputul filmului, cand ea se visa printesa; cineva-i zice Printesa are nevoie de un print, la care ea: Nu, nu voi avea nevoie de un print. Bine ca n-a zis c-are nevoie de o alta printesa…
- Un personaj mi s-a parut complet aiurea construit, afland apoi ca e inventia celor care au produs filmul: sora vitrega a lui Joy. Un personaj prost construit, prost jucat si extrem de ilogic.
- Cateva fracturi logice extrem de evidente. Zic doar 2.
Prima: casa a fost ipotecata de 2 ori. Cum poate fi facut acest lucru din punct de vedere legal?(aflu ca la americani se poate; uite asa aflu lucruri noi). A doua fractura logica: prima oara mopului i-a facut reclama un tip. A facut el ceva acolo, dar i-a curs apa pe mana (sau ceva de genul). Parea ca nu repetase deloc figura, desi mi-e greu sa cred ca oamenii prezentau produse in orb, fara sa fie instruiti in prealabil. Nu stiu cum a fost in realitate, dar mi s-a parut foarte greu de crezut. - Legat de partea cu ce avem de invatat din film, am ceva probleme in acest sens. Sa recapitulam (cu ceva spoilere): tipa avea 2 copii (in realitate trei, dar in film avea doar 2), statea in casa si cu mama, si cu bunica, si cu fostul sot (care statea la subsol), si cu tata (impartea subsolul cu fostul sot). Ea si-a amanetat de 2 ori casa doar pentru a-si indeplini visul. Ok, faci orice pentru a-ti indeplini visul si pentru a ajunge ce-ti doresti, dar CU CE PRET? Voi ati sfatui pe cineva sa-si amaneteze viitorul propriilor copii pentru a-si indeplini visul? Mi s-ar parea riscant si sa SUGEREZ asa ceva cuiva. Filmul ti-o spune direct: uite cum a ajuns femeia asta riscand. Cine stie cati isi vor pierde casele riscand. Si poate UNUL va reusi. Hai sa fiu optimist: doi!
- O alegere ciudata: povesteste, initial, bunica lui Joy. Nimic ciudat pana aici, doar ca la un moment dat ea … moare. Nu se opreste imediat din povestit, mai apuca sa spuna Mi-as fi dorit sa ii fiu alaturi mai mult timp, abia apoi tace definitiv. Probabil cuvintele astea le-a spus cat era, inca, pe drumul spre iad ori rai. Putea sa lipseasca aceasta naratoare.
- Unele lucruri au fost exagerate, exagerari care-l duc in derizoriu. In realitate, producatorul emisiunii TV comandase 1000 de bucati, nu 50 de mii ca in film. O exagerare care face mai mult rau decat bine filmului.
- Se poate pune si problema utilitatii acestui film: de ce ar trebui vazut un film despre inventatoarea mopului inteligent? La Steva Jobs intelegi: omul ala a revolutionat tehnologia. In cazul Joy lucrurile nu sunt deloc clare: e cu adevarat O VEDETA care merita un film? Eu nu-s atat de convins nici macar DUPA ce am vazut filmul, chiar daca, recunosc, mi-a starnit curiozitatea.
Opinii Joy
Cei 3 actori mari nu au putut salva un film condamnat dinainte de a fi facut. Nu sunt convins de utilitatea lui nici acum, desi recunosc ca mi-a suscitat interesul. Nu pot sa-mi dau seama daca se putea scoate mai mult din poveste sau nu.
Cu toate astea, unii au apreciat filmul, asa ca trebuie sa mergeti la cinema sa va convingeti singuri. Despre Joy au mai scris Angela, SuperGulia, Andrei Dinu si Andreea Giuroiu.
Joy intra de vineri in cinematografe, fiind adus in Romania de OdeonFilm. Salutari CINEMILE tuturor!
1 thought on “Joy”