King Arthur: Legenda Sabiei

King Arthur: Legenda Sabiei

 

Introducere King Arthur: Legenda Sabiei

Cand eram mic vazusem un desen animat cu Cavalerii Mesei Rotunde. Nu-mi aminteam foarte multe despre el, nu v-as putea spune prea multe. Ce tin eu minte este ca era frantuzesc si ca legenda mi-a ramas in minte mult timp. Atat de mult incat nu mai tineam minte exact numele regelui, dar stiam ca daca-s pus la o masa rotunda sunt cavaler :))

Atunci cand am auzit ca va aparea acest film, am inceput sa fiu interesat. Asteptarile au variat, intai aveam asteptari mari, apoi, nu stiu de ce, aveam impresia ca vor strica legenda, ca o vor americaniza, apoi mi-a trecut acest gand, apoi am auzit ca filmul e un pic criticat p-afara, apoi mi-am dat seama ca asta e bine, gusturile mele si ale criticilor se intalnesc rar. Bine, ganditi-va ca fix inainte de vizionare aveam in cap tot acest amalgam, deci sansele sa-mi placa enorm ori sa-l urasc maxim erau egale. Ceea ce-i de bine, neutralitatea inseamna banalitate, inseamna ca e film de duzina. Preferabil un film prost, pe care sa-l dispretuiesc profund. Ceea ce nu e cazul aici. Dimpotriva.

Rezumat King Arthur: Legenda Sabiei

Personajul principal al filmului este, dupa cum oricum deja stiati, o frumoasa sabie. Ea este miza, intriga, intregii actiuni, ea este rezolvarea, ea este salvatoarea. Ea ii aduce necazuri lui Arthur, ea ii readuce amintirile, ea il sileste pe acesta sa-si revendice coroana. La ea trebuie sa fiti atenti pe toata durata peliculei.

Puncte de interes King Arthur: Legenda Sabiei

  • Distributia este extrem de interesanta. Personajul negativ, regele Vortigern, este interpretat de Jude Law, in timp ce regele Arthur este interpretat de Charlie Hunnam.
  • In film il veti regasi si pe David Beckham.
  • Regia este semnata de Guy Ritchie, acesta fiind si unul dintre scenaristi.
  • Durata filmului este un pic peste 2 ore (124 de minute).
  • In momentul scrierii acestui articol filmul nu are nota pe IMDB, insa pe Rotten Tomatoes are un TomatoMeter de doar 21% (ce va ziceam cu criticii). Vedeti singuri ce i se reproseaza, eu zic doar sa va luati dupa scorul audientei, nu dupa cel al criticilor 🙂
  • Filmul NU va rula in IMAX. Acolo ruleaza, momentan, Gardienii Galaxiei VOL 2 si se pregateste intens sa intre ALIEN. Fara sa discut alegerea comerciala, spun doar ca din punctul de vedere al efectelor, King Arthur: Legenda Sabiei este un film mult mai potrivit pentru IMAX.

Puncte tari King Arthur: Legenda Sabiei

Oh, aici sunt in situatia privilegiata de a nu avea habar cu care sa incep. Am vreo 3 puncte tari, toate la fel de importante, plus alte cateva, poate mai putin importante, dar care, totusi, merita mentionate. Asadar:

  • Regia este la inaltime. Nu ma refer la faptul ca sunt multe scene filmate, la propriu, la inaltime, ci ma gandesc la sensul figurat al expresiei. Unghiurile de filmare, modul in care a fost gandit vizual filmul este superb. Guy Ritchie, jos palaria!
  • Va ziceam de vizual? Simt nevoia sa-l mentionez separat: este unul dintre filmele pe care e musai sa-l vedeti in 3D. As fi zis IMAX, dar nu e cazul. Si nu din vina filmului. Bataliile, in special cea finala, se vad SUPERB!
  • Este interpretat superb, iar principalul merit este al personajului negativ. Este un personaj foarte bine conturat si foarte bine interpretat. Nu ca personajul pozitiv s-ar lasa mai prejos.
  • Povestea este foarte bine scrisa, foarte bine redata. Aici e un mic paradox: se spune ca atunci cand sunt multi scenaristi, filmul iese, uneori, inconsistent. De multe ori pare ca-s prea multe idei, prea putin legate intre ele. In acest caz cele 5 capete care au lucrat la scrierea scenariului au facut-o ca o echipa, nu ca 5 persoane certate intre ele, care vor, fiecare-n parte, sa iasa-n evidenta.
  • Muzica este si ea superba, se potriveste perfect in peisaj.
  • Desi dureaza 2 ore (fara credits un pic sub 2 ore), nu simti cand trece timpul. Este un film foarte dinamic, zero momente moarte.

Puncte slabe King Arthur: Legenda Sabiei

  • Nu apare vrajitorul Merlin. Daca e sa lipseasca ceva acestui film, acel ceva este, cu siguranta, vrajitorul Merlin. Aceasta lipsa este accentuata si de personajul inlocuitor, vrajitoarea. Stereotipic, vrajitoarea este batrana, urata si rea. In acest film vrajitoarea nu are nimic din toate astea, poate din acest motiv ceva, in mine, da eroare. Nu imi dau seama daca, obiectiv vorbind, e un personaj slab conturat, slab interpretat (poate amandoua), dar cert este ca mie nu mi-a placut. Voiam sa-l vad pe Merlin, un batran intelept care salveaza situatia. Se vorbeste despre el, exista, dar nu-l vedem.
  • Desi reprosul nu se adreseaza producatorilor, personal am o problema cu … traducerea. Nu stiu daca v-am mai zis, dar cel mai mult imi displace romengleza, acel amestec dubios si haotic intre romana si engleza. Acea fraza care contine, deopotriva, cuvinte romanesti, cuvinte englezesti, dar si cuvinte englezesti romanizate. Titlul filmului este, dupa cum vedeti, King Arthur: Legenda sabiei. De ce nu Regele Arthur? Este atat de urat cuvantul REGE incat trebuie musai folosit englezescul KING? Eu folosesc titlul in forma asta din motive de SEO, altfel imi displace profund. Titlul, nu filmul.

Opinie King Arthur: Legenda Sabiei

King Arthur: Legenda Sabiei este, per total, un film foarte bun. Nu perfect, pentru ca-i lipseste, totusi, ceva: incredientul Merlin. Poate la sequel, ca mie-mi miroase a sequel, fara sa am argumente efective in acest sens. Nu ca m-ar deranja. Dimpotriva.

King Arthur: Legenda Sabiei intra din 19 mai in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Vertical Entertainment. Salutari CINEMILE tuturor!

 

. Niciun comentariu la King Arthur: Legenda Sabiei. Categories: 2017. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.