Liga asasinilor - Assassin Club POSTER ROMANIA

Spun din start: Liga asasinilor – Assassin Club pare un film pe care l-ai mai vazut de cel putin 3 ori. Povestea, spusa destul de mult din trailer, nu aduce nimic nou, interpretarile sunt bune, corecte (cu o singura exceptie), dar nu te dau spate, iar deznodamantul este aproape banal.

Liga asasinilor – Assassin Club ne arata cum mai multi asasini platiti (hitman este termenul din engleza) sunt pusi sa se omoare unul pe altul. Motivul il veti afla mergand sa vedeti filmul, insa din pacate poate fi intuit, aflat, mult prea devreme. Un film pe care-l vezi exclusiv pentru actiune, pentru scenele de lupta si de urmariri, nicidecum pentru ca stai in vreun fel cu sufletul la gura.

Liga asasinilor – Assassin Club nu are ceva gresit daca este sa-l analizam separat: povestea se leaga, are sens, personajele sunt decent conturate si bine interpretate (va spun mai incolo exceptia), replicile actorilor nu te dau pe spate, dar sunt credibile (nu ne putem astepta la filosofie profunda din partea lor; poate doar de la prietena unuia dintre ei, care avea o slujba VAG intelectuala), regia este buna (regizorul este francezul Camille Delamarre, un cineast relativ tanar, nascut in 1979), iar filmul per total nu dezamageste.

Este ca un restaurant cu autoservire dintr-o benzinarie: isi cunoaste utilitate, nu trebuie sa isi dezamageasca publicul sau tinta, dar nici nu te va da vreodata pe spate. Nimeni nu pofteste efectiv la senvisul din benzinarie, asa cum nimeni nu poate spune ca ABIA asteapta sa vada noul Liga asasinilor – Assassin Club. Il vezi fie din curiozitate, fie din obligatie profesionala, fie din plictiseala, dar cam atat.

Daca va fi cumparat de vreo televiziune romaneasca, va fi tipul de film care va rula fie duminica dupa-amiaza, fie luni ori marti seara, dupa principalul buletin de stiri.

Acum sa va vorbesc despre dezamagirea mea: Noomi Rapace. Ea nu este o actrita rea, este de origine suedeza si a jucat in cateva filme in care chiar mi-a placut. Cel mai mult mi-a placut in variantele suedeze ale trilogiei Millenium (unde juca rolul lui Lisbeth Salander, un rol greu, foarte greu de dus). De altfel, acea serie a fost cea care i-a adus consacrarea, seria care a facut-o celebra. Pe buna dreptate zic eu.

Aici, in Liga asasinilor – Assassin Club, fara sa va dau detalii, joaca cel mai greu rol. Un rol cu adevarat dificil. Pe care pare ca-l interpreteaza foarte superficial. Nu prea crede in personajul ei, nu pare deloc rea, deloc inversunata. Este cumva banala, precum un student care scrie un referat banal, care doar trebuie bifat. Nu crede niciun cuvant din el, nu da 2 bani pe nota pe care o va primi. Trebuie doar sa treaca.

Noomi Rapace ar trece, didactic vorbind, dar interpretarea ei nu ar trebui sa primeasca mai mult de nota 6. Problema e ca nici nu-si propune mai mult. Exact ca studentul care-si propune 5-6 si este fericit cand obtine aceste note.

Ce mi-a placut la acest film a fost plimbarea prin mai multe orase europene. Va dezvalui doar cateva: Praga, Roma, Paris, Ljubljana. Evident, as putea fi carcotas sa spun ca pentru publicul american singurele orase europene cunoscute sunt capitalele. Ma rog, poate mai cunosc ceva Milano ori Lyon, dar daca-i duci mai spre est trebuie musai sa pui actiunea in capitale, caci altfel ii bagi de tot in ceata.

Si da, Liga asasinilor – Assassin Club este un film care pare a se adresa cu precadere publicului american. Un film american de actiune tipic. Stereotipic. Banuiesc ca eu am vazut prea multe astfel de filme ca sa ma mai impresioneze asa ceva, insa cu siguranta exista public si pentru el. Sunt convins ca multora o sa le placa, ca putini o sa regrete timpul petrecut la cinema.

Liga asasinilor – Assassin Club a intrat in cinematografe in data de 17 februarie 2023, fiind distribuit in Romania de Ro Image 2000 si Prorom.

 

Etichete: , ,