Lumea e a mea

Lumea e a mea

Lumea e a mea poster

Introducere Lumea e a mea

Mai sus este posterul filmului. Dupa mine, acesta este cel mai bun poster de film romanesc din ultimii ani. Cea mai buna introducere a acestui film este posterul: ambitios, tineresc, curajos. Si, as zice eu, actual. Singurul lucru pe care-l stiam este ca subiectul este unul cat se poate de actual, actiunea petrecandu-se in prezent.

Lumea a mea

Rezumat Lumea e a mea

Larisa are probleme pe toate planurile: in familie bunica ei este pe moarte, iar cu parintii nu se intelege deloc bine, la scoala are probleme cu fitoasa scolii, cu profesorii are probleme pentru ca la ore e cu gandul in alta parte si, mai nou, are probleme si-n dragoste. Toate par a se aduna pe capul Larisei, care hotaraste ca vrea sa se schimbe. De parca nu ar fi de ajuns, are probleme si cu politia. Va las pe voi sa o descoperiti singura pe Larisa si toate problemele care se abat asupra ei.

Lumea e a mea filmul

Puncte de interes Lumea e a mea

  • Regizorul Nicolae Constantin Tanase este la debutul sau in lungmetraj. Pana acum, insa, are la activ 12 scurt-metraje, ultimul dintre ele numindu-se 12 Minute.
  • Tot la capitolul debut intra si Ana Maria Guran, interpreta Larisei. Ea este INCA studenta la UNATC-ul Bucurestean.
  • In distributie mai regasim pe Dan Radulescu (un actor cunoscut de pe scenele de teatru bucurestene), Florin Hritcu (la al doilea sau film), Oana Rusu si Iulia Ciochina (a mai juca un rol micut in Comoara lui Porumboiu, dar si in Love bus).
  • Un premiu si o nominalizare la TIFF, fiind foarte bine primit si in alte festivaluri din tara.
  • Atentie, CIORBA revine! Avem o scena in care acest minunat aliment romanesc apare. Scena este, insa, foarte scurta. Nu m-am decis daca acest element este punct tare sau punct slab. Am zis sa fiu obiectiv si doar sa va semnalez (re)aparitia ciorbei. Welcome back, my dear! 🙂
  • Personajul principal poarta un nume sugestiv: Larisa Fugaru. E spoiler daca precizez asta? 🙂
  • O metafora extrem de interesanta este cu APA. Va spun de pe acum sa fiti foarte atenti la ea. La fel, va sfatuiesc sa fiti atenti la inceputul si la finalul filmului. Atat va pot zice, restul e spoiler 🙂
  • Pe coloana sonora regasim, oficial, doua melodii ale lui Ruby. Neoficial, insa, se vor auzi si cateva manele. Personal am intrebat la conferinta de presa de dupa proiectie de ce manelele nu au figurat oficial pe coloana sonora. Raspunsurile m-au multumit partial: ba ca o melodie se aude foarte putin, ba ca alta are autor necunoscut, ba ca la una sunt probleme cu drepturile de autor. Pe ultima v-o supun atentiei, fiind un Cover dupa celebra melodie Tranquilla.

Puncte tari Lumea e a mea

  • Interpretarile actorilor sunt la inaltime, in frunte cu Ana Maria Guran, interpreta Larisei. Si celelalte pustoaice sunt extrem de bine jucate.
  • O alta surpriza placuta este Florin Hritcu, care poarta acelasi nume-n film: Florin.
  • Un film foarte realist, personajele, cu o singura exceptie, fiind usor de intalnit in viata de zi cu zi.
  • Un film dinamic, viu, care cu siguranta te va tine in priza pe toata durata sa.
  • Desi am zis deja, simt nevoia sa repet: POSTERUL este principalul punct forte al acestui film.
  • Coloana sonora 100% romaneasca are un farmec aparte. Multi vor stramba din nas, se vor lua de calitatea melodiilor (vai, se aud manele!), insa melodiile mi se par extrem de potrivite in contextul filmului. Ce-i drept, as fi preferat sa fi fost facuta macar o melodie special pentru acest film (se pare ca stangacia mea in exprimare a atras cativa heitari de profesie; ma bucur, totusi, ca o mica eroare mi-a adus un trafic nesperat la articol). Legat de melodii, va las una dintre melodiile lui Ruby de care veti da in film.

Puncte slabe Lumea e a mea

  • Un singur personaj mi-a displacut: directorul scolii. Oricum am lua-o, nu prea exista astfel de directori. ZIci ca era luat dintr-un film cu Stan si Bran.
  • Filmul are o durata excesiva, depasind, as zice nejustificat, 100 de minute. Momentele moarte sunt din belsug.
  • Au fost 3 momente in care am crezut ca filmul s-a terminat. A aparut ecranul negru si parea ca nu se mai intampla nimic. Apoi se mai intampla ceva. Nu stiu ce tehnica regizorala este aceasta si care este justificarea, unii poate chiar apreciaza ideea, mie mi s-a parut ciudata. Imi parea ca ma uit la un meci de fotbal in care se trage de timp.
  • Cateva fracturi logice evidente, pe care nu vi le pot spune pentru a nu face spoiler.
  • Nu s-a pomenit nicaieri nici orasul (recunoastem Constanta dupa scarile care duc la plaja, altfem vedem doar la credits ce oras este), nici in ce clasa era Larisa (era la liceu, dar e o mica diferenta intre clasa a IX-a si clasa a XII-a).

Lumea e a mea poza

Opinie Lumea e a mea

Per total, Lumea e a mea este o surpriza extrem de placuta. Pentru un film de debut este foarte bun. Are cateva minusuri, insa, fix ca-n cazul Un etaj mai jos, criticam filmul pentru ceea ce putea fi, pentru o sansa uriasa partial irosita. Felicitari, totusi, actorilor si intregii echipe si sper sa mai am parte de astfel de surprize si-n viitor.

Lumea e a mea intra din 23 octombrie in cinematografe, fiind produs de Libra Film si De Film si distribuit de Transilvania Film. Salutari CINEMILE tuturor!

. 3 comentarii la Lumea e a mea. Categories: 2015, Filme noi, Filme romanesti. Tags: , , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

3 thoughts on “Lumea e a mea

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.