Masinarii infernale – Mortal Engines

Despre Masinarii infernale – Mortal Engines s-ar putea vorbi mult, pe toate tonurile posibile. In ton umoristic, ar putea fi vazut drept o shaorma cu de toate, cu cateva elemente (culinare?) chinezesti. O shaorma care in loc de maioneza cu usturoi are sos de soia, de exemplu, oricat de ciudata vi s-ar parea combinatia din punct de vedere gastronomic.

Shaorma aceasta, mult invocata de foarte multi, cunoscatori sau nu ai fenomenului cinematografic (si partial ai fenomenului culinar), duce cu gandul intai si intai la Mad Max, un Mad Max mai usurel, in stil Young Adult. Restul par a fi doar condimente ori toppinguri, depinde de perspectiva gastronomica din care este privit filmul

Un al doilea film, o serie la fel de cunoscuta, de la care se inspira noul Masinarii infernale – Mortal Engines este Star Wars, in special, dar nu doar Star Wars: Rogue One. E drept, asemanarile cu acest film sunt interesant de dezbatut, FILMUL Masinarii infernale – Mortal Engines aparand dupa acel Star Wars, dar cartea pe care se bazeaza a aparut mult inainte (aparuta in 2001 prima oara, strict la primul volum ma refer, care la noi se gaseste doar in engleza, nefiind inca tradus). De la cine s-o fi inspirat regizorul si PE CINE a inspirat autorul cartii este de discutat. Un duel care pe care #cumarveni

Nu pomenesc niciunul dintre filmele Young Adult. La fel cum nu va pomenesc niciunul dintre filmele Marvel, desi exista ceva asemanari cu Universul Marvel pe de-a-ntregul, la fel cum pe tot parcursul filmului te simti intr-o poveste Young Adult.

Nu trebuie sa excludem influenta unor filme tip Frankenstein. In plus, inca din afis producatorii vor sa ne gandim la Hobbitul si Lord of the Rings, desi, poate pentru ca cele 2 serii nu au fost printre favoritele mele, nu m-am gandit nicicum la ele. Daca, totusi, sapi mai adanc prin minte s-ar putea sa gasesti cateva asemanari in afara

Totodata, nu trebuie neglijate nici referirile politice: Brexit, Dalai Lama (pe bune, este un personaj care seamana cu el, desi fizic unii-l aseamana cu Dr Strange), pervertirea bisericii (un loc unde e oricine, numai Dumnezeu nu), un nou zid chinezesc sunt doar cateva dintre ele.

Actiunea se petrece intr-un viitor postapocaliptic in care orasele mari pe roti praduiesc fara mila orasele mici. Singurii care reusesc sa reziste sunt locuitorii unui oras chinezesc, care au reusit sa construiasca un zid aproape indestructibil. Cu ce anume va incerca Londra sa distruga acel zid si daca va reusi cineva s-o impiedice ramane sa descoperiti singuri. Acum, legat de aspectul economic, cum ar fi sa poti pune un intreg oras pe roti, discutiile sunt de-a dreptul fascinante. Vedeti, in acest sens, clipul de mai jos:

Legat de chinezi si de orasul supravietuitor, sunt o gramada de chestii interesante acolo. In carte inteleg ca-s mai bine explicate. Intai si intai, mie mi-a atras atentia faptul ca un oras real, existent acum, Londra, se lupta cu unul  inventat, Shan Guo. Lucrurile se pare, insa, ca sunt mult mai complexe de atat. Ce-i drept, nu-mi dau seama daca referirile politice sunt intentionat atat de profunde ori pur si simplu niste critici au gasit ceva la care producatorii nici nu se gandisera.

Revenind la partea strict cinematografica a filmului, trebuie sa va spun cum este partea vizuala a acestuia: foarte buna, desi as putea spune ca-n 2018 pretentii au crescut chiar mai mult de atat. Bataliile sunt foarte bune in 3D, in special in IMAX, chiar in multe momente (cele DINTRE batalii) am simtit ca ochelarii 3D de pe nas sunt inutili. Ca muzica, lucrurile stau excelent, nimic de reprosat. Cum altfel ar putea sta lucrurile la un Mad Max, fie el remixat in Young Adult?

Per total, filmul se tine. Pe de-a-ntregul, Masinarii infernale – Mortal Engines este un mix bun intre toate chestiile de mai sus. Un mix bun al unor chestii deja vazute. Un haos ordonat, cu sens, nimic din ceea ce vedem pe ecran nu este in plus. E drept, este o senzatie generala care pluteste in aer, de superficialitate, ca sunt aduse in discutie teme lasate-n coada de peste, ca multe lucruri sunt doar amintite, enuntate, fara a fi dezbatute, fara a avea vreo finalitate. Din acest punct de vedere, sunt tentat sa spun ca Masinarii infernale – Mortal Engines sta mai prost decat multe filme Young Adult, doar ca e nedrept sa afirm asta dupa un singur film. Astept sa vad/sa citesc seria completa (3 plus un prequel) pentru a ma putea pronunta in aceasta privinta.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.