Meg: Confruntare in adancuri – Jason Statham se lupta si cu monstri

Fiecare film se spune ca trebuie judecat doar prin prisma a ceea ce este. Trebuie comparat cu filme apartinand aceluiasi gen. Nu poti compara o comedie usoara cu un film de razboi, chiar daca si-n filmul de razboi intalnesti cateva glume. Meg: Confruntare in adancuri poate fi incadrat in 3 categorii:

1. Oameni vs monstri. Desi mai apropiat de seria Falci decat de filmele cu alde Gozdila ori King Kong, aceste filme au ceva in comun: oamenii au scormonit unde nu trebuie. Fie au facut-o in interes stiintific, fie au mers pe o insula pustie pentru niste resurse. Asta ar fi cam a doua categorie de baza a lui.
Unii considera ca toate aceste filme ar intra in marea categorie numita Disaster movie (in romaneste se traduce Filme cu dezastre, desi deseori acestea devin filme-dezastre). E drept, un film cu un cutremur, unul cu inundatie, unul cu incendiu si unul cu o creatura (acvatica ori terestra) sunt pelicule total diferite.

2. Filme cu Jason Statham. Exista cativa actori, nu multi, care au marea calitate ori marele defect de a juca aproape tot timpul acelasi rol. De a fi EL INSUSI aproape de fiecare data. Unii sunt enervati, exasperati de lipsa de adaptabilitate a actorului, il considera actor slab, altii dimpotriva, apreciaza acest lucru, ducandu-se la film tocmai din acest motiv. Jason Statham este cel mai bun exemplu in acest sens. In functie de cat de important este rolul sau, pelicula poate fi Film cu Jason Statham in proportie de 20% ori in proportie de 80%.

In acest caz, Meg: Confruntare in adancuri este cam 60% film cu Jason Statham, nu d-alta, dar suntem obisnuiti ca el sa se lupte cu oameni, in lupte corp la corp, sa-i omoare cu cele mai neobisnuite obiecte (mi-a ramas in minte replica sa: „Daca-mi spui, scapi de rusinea de a fi omorat cu un scaun”), nu sa se lupte cu monstri acvatici. In rest, acelasi Jason Statham, cu aproape aceleasi replici.

3. Oficial, filmul este categorisit Actiune, Horror, SF (pe IMDB), romanii punand pe Cinemagia si Thriller. Ceea ce este cat se poate de corect, desi nu ne ajuta cu nimic daca stim DOAR aceste categorisiri oficiale.
Avand in vedere toate acestea, filmul Meg: Confruntare in adancuri NU poate fi judecat dupa cat de logic este, dupa cat de corect stiintific este (un om de stiinta se va luacu mainile de cap daca va lua in serios filmul) si nici macar dupa cat de putin profunde sunt dialogurile. Ca la orice film cu monstri, avem:

– Persoane care supravietuiesc si persoane care mor. Proportia variaza in functie de film.
– Unul sau mai multi monstri.
– O zona foarte populata care este in pericol (aici avem aceasta zona abia spre finalul finalului).
– Efecte vizuale bune, foarte bune sau excelente. Astfel de filme exceleaza la acest capitol.
– Suspans cat cuprinde (desi, din anumite puncte de vedere, filmele de genul sunt extrem de previzibile).
– Ceva romantism, ca deh, doi dintre salvatori, in 90% din cazuri, sfarsesc impreuna.

In plus, il avem pe Jason Statham, care ca-n (aproape) toate filmele sale gaseste cele mai creative modalitati de a-si omori dusmanii. Cele mai nebunesti, mai absurde, mai lipsite de sens, dar de fiecare data EFICIENTE metode.

In Meg: Confruntare in adancuri avem toate aceste lucruri, filmul livrand exact ceea ce isi propusese sa livreze. Pentru mine, a fost o surpriza placuta din 3 motive:

  • Vizual a stat foarte bine, excelent chiar.

  • Jason Statham se potriveste si-n acest rol. In cazul lui, repet, ideea nu este sa se adapteze bine rolului, ci sa se i se gaseasca un rol care sa i se potriveasca. Meritul este, deci, mai mult al regizorului decat al actorului.

  • A avut mai mult suspans decat ma asteptam.

E drept, mi-a lipsit ceva: un villain, un personaj negativ. Unul din cauza caruia sa se fi intamplat toate astea. Fara sa va dau detalii, avem o jumatate de sfert de personaj negativ. Il veti descoperi singuri.

Rezumate, cu sau fara spoilere, gasiti pe orice site de specialitate (mai sus aveti 2 link-uri, suficiente zic eu). In cazul meu, prefer sa trec peste asta, prefer sa va las pe voi sa descoperiti singuri intreaga poveste, cine si cum a dat de monstru/monstri si cum s-a incheiat toata povestea.

Ceea ce nu stiu eu si-s tare curios sa aflu este daca acest Meg: Confruntare in adancuri va avea sau nu sequel. Desi nu mi-as dori neaparat, cumva m-as bucura ca povestea sa ramana asa cum este, nici nu m-as supara. Daca nu o continuare a acestei povesti, macar inc-un film cu Jason Statham batandu-se c-un monstru.

Per total, Meg: Confruntare in adancuri este un film decent. Pentru genurile sale, este un film foarte mult, depasind multe alte filme de genul. Iar Jason Statham TREBUIE sa mai joace un astfel de rol. S-ar putea chiar reprofila pe asa ceva, satul fiind, probabil, de omorat oameni rai. Cred ca a epuizat deja toate obiectele si modalitatile prin care poate lua viata unei fiinte umane.

Meg: Confruntare in adancuri intra in cinematografe din 10 august, fiind distribuit in Romania de Vertical Entertainment.

RaspundE-MI-L

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.