Miracol in celula 7 (Netflix) – o manea turceasca autentica

Miracol in celula 7 este un film pe care vreo 3 prieteni reali si inca vreo 10 virtuali mi-l recomandasera. Practic, cam toata lumea care-l vazuse spunea ca e incredibil, fabulos, emotionant, iti stoarce si ultima lacrima din tine. Ca de obicei, pe langa 5 opinii #pebune au mai aparut si alte 2 opinii de papagali, oameni care pur si simplu vor sa fie intr-o turma, care n-au curajul sa-si exprime opinia in mod sincer si care se ascund in spatele unor clisee.

Miracol in celula 7 este o drama turceasca despre abuzurile facute de militari in aceasta tara. Memo este un tanar cu dizabilitati intelectuale („are creierul cat o nuca”), dizabilitati care nu-l impiedica sa-si iubeasca fetita ca pe ochii din cap. Este pastor, avand grija de oile sale, de fetita sa si de bunica lui, insa toata lumea il stia drept Nebunu’. Colegii de scoala ai fetitei lui il strigau asa, insa el nu parea deloc deranjat de apelativ.

Din pacate, insa, armonia familia sale se destrama atunci cand Memo este condamnat pentru o crima pe care n-a comis-o. Marea lui problema: victima era fata unui om important din armata, care armata, in acea perioada si in acea zona din Turcia, era cea care dicta totul.

La aceasta nenorocire mai adaugam alte cateva: bunica era oricum batrana si bolnava, de fetita trebuia sa aiba cineva grija, iar in inchisoare, in Turcia si nu numai, ucigasii de copii nu au parte de tratamente usoare. Nu va spun cum se termina totul, desi din punctul meu de vedere titlul in sine, MIRACOL in celula 7, este un mare spoiler. Sincer, a anulat mare parte din suspans si m-a facut sa astept twist-ul, eram convins ca acesta exista, era doar o chestiune de timp pana cand sa apara … MIRACOLUL!

Pana sa va spun parerea mea despre film, trebuie sa va vorbesc un pic despre … manea, despre termenul in sine. Candva chiar studiam acest termen si acest fenomen in mod serios, oricat de ciudat, de incredibil, vi s-ar parea. Asadar, cuvantul MANEA vine din limba turca (ce surpiza) si inseamna, ori insemna la inceputuri, un cantec de dragoste lent, taraganat. O manea era un cantec turcesc de dragoste, taraganat, de obicei fara versuri. Ce a ajuns maneaua in zilele noastre, in Romania, e cu totul altceva. Insa mai sunt momente, chiar melodii, care aduc aminte de intelesul ORIGINAL al cuvantului manea.

Si ca sa intelegeti de ce am catalogat DIN START filmul drept manea, trebuie sa va arat trailerul:

Dupa acest trailer si ce se spunea despre film in online, am dedus ca e o manea. Sa ne intelegem, termenul nu e peiorativ pentru mine, o manea bine facuta, care sa te faca sa plangi, nu inseamna un film rau. Dimpotriva.

Ca sa intelegeti, in plan cinematografic Life of PI e o manea in intelesul romanesc, o manea pseudo-indiana, in timp ce Miracol in celula 7 este o manea in intelesul clasic al cuvantului. Si nu, nu sunt omul care sa repudieze manelele, dimpotriva. E drept, nu am obiceiul sa plang ascultand manele.

Si ca sa fie tacamul complet, am aflat ca acest film este … un remake. Ca sa fie manea si in intelesul ROMANESC al cuvantului. Filmul original este unul sud-coreean, din 2013, acesta dorindu-se a fi … o comedie. O comedie in stil coreean, cu accente de drama, dar in esenta comedie. Va las trailerul.

Ca o paranteza la acest trailer, la inceput (secunda 9) inculpatul este scos din masina de politie cu masca pe fata. Oare filmul anticipa pandemie din aceste zile?

Turcii au luat aceasta poveste, au adaptat-o (FOARTE BINE) situatiei politice si sociale de la ei din tara, chiar daca accentuand parca prea apasat cliseele (civilii sunt oameni buni, militarii sunt oameni rai), au scos aproape complet partile amuzante, rezultatul fiind o drama lacrimogena APROAPE perfecta. As putea pune intrebari legate nu de cat de adevarata e povestea, e cert ca nu e, ci legate de realismul ei. Primele 3 intrebari care-mi vin in cap:

  • Cand a fost legea martiala in Turcia si ce putere aveau cu exactitate militarii?
  • La inceputul filmului auzim cu pedeapsa capitala a fost abolita in Turcia. Cu toate astea, Memo este condamnat la moarte (prin spanzurare), pedeapsa care urmeaza sa fie pusa in aplicare aproape imediat. Nu este o fractura logica evidenta?
  • Finalul este plin de semne de intrebare. Initial pusesem aici cateva intrebari, apoi le-am sters, zic sa nu fac spoilere.

Analizand strict latura cinematografica a filmului, spun pe scurt 3 chestii:

  1. Filmul este foarte previzibil. O amica virtuala tocmai a scris pe Facebook ca ea anticipa cam tot ce urmeaza sa se intample cu 3 secunde inainte. Singurul lucru pe care nu l-a anticipat a fost finalul. Problema e ca eu si pe ala l-am anticipat. E drept, am trisat: intr-un moment cheie am pus pauza si am analizat complet peisajul. Fix d-asta iubesc sa vad filmele la cinema: nu doar ca n-as fi putut face asta, dar as fi fost influentat si de reactiile din jur.
  2. Cei 2 actori interpreteaza exceptional, cu amendamentul ca roluri de genul, de nebun, retardat, persoana cu dizabilitati, sunt extrem de greu de interpretat. Pe langa el, pe cel care-l interpreteaza pe Memo, si fetita exceleaza, desi ea este naturala. Putini copii o dau in bara in astfel de roluri. Nu inseamna, insa, ca sunt roluri exceptionale, geniale, divine, care sa te dea pe spate. Nu vorbim de Joaquin Phoenix din Joker ori de James McAvoy din Split, unde vorbim de interpretari cu adevarat geniale. Sau poate, ca sa fiu incorect politic, rolurile de nebun (ma?) atrag mai mult decat rolurile de retardat.
  3. In sens contrar, batrana, BUNICA, este interpretata destul de slab. Scena aceea in care se prabuseste pare a fi jucata in teatru, unde trebuie sa te prefaci in mod real. In film, unde ai la dispozitie tot felul de efecte vizuale, scena e fix ca musca-n lapte. S-a prabusit cu incetinitorul, ca sa avem timp sa ne bucuram de scena. Logic.

Nu am vazut originalul Miracol in celula 7 (Miracle in cell NO. 7), cel coreean, trailerul mi-a adus aminte de filmele cu „Chickie Chan”, o prostioara asiatica simpatica, dar tind sa cred ca acela nu ar fi stors atatea lacrimi. Asta pentru ca, ghiciti ce, NU SI-A PROPUS sa faca asta.

Miracol in celula 7, varianta turceasca de Netflix, este per total un film bun, insa doar atat. Nu exceleaza in niciun fel, fiind plin de clisee si extrem de previzibil. Unul ca mine isi pune si problema realismului: cat de CREDIBILA este o astfel de poveste, in ce masura ea s-ar putea cu adevarat petrece. Si, atentie, nu ma refer doar la finalul acela de tip Deus-Ex Machina (sau, ma rog, mana invizibila a lui Allah).

Nu am o problema cu filmul, poate doar ca-i remake (chiar daca multi spun ca ar fi, de fapt, mai bun decat originalul), insa am o mare problema cu fanii sai infocati. Miracol in celula 7 e un film decent, pe care multi il ridica in slavi in mod inutil. Iar acum, din cauza pandemiei, necinefilii, care nu aveau timp si bani sa mearga la cinema, parc-au cucerit internetul cu opiniile lor. Fix din acest motiv cei care ar fi putut sa-si spuna in mod obiectiv o parere despre acest film nu se fac auziti. Nu stie nimeni de ei. Au cazut in anonimat, asa cum, din pacate, ma astept sa se intample si cu acest articol.

UPDATE: Cu scuzele de rigoare, trebuie sa fac niste rectificari. Filmul incepe in anul 2003, cand pedeapsa cu moartea a fost abolita. Eroina principala, fetita, ajunsa mare, asculta incantata aceasta veste si-si aminteste povestea din trecut. Povestea, partea principala a filmului, se petrece candva in anii 80 (in 1980 a fost instituita Legea Martiala in Turcia). Filmul este, deci, credibil si ne arata Turcia acelor ani. Este surprinzator pentru mine ca un remake, Miracol in celula 7 RAMANE un remake, poate arata atat de fidel imaginea tarii de adoptie a filmului. Nu inseamna ca brusc filmul imi place, inseamna doar ca am inteles mai multe din el. Impresionat tot nu sunt, dar macar totul are mai mult sens. Nu am sters nimic din articolul initial, doar am pus niste taieturi care scot in evidenta chestiile spuse in acest paragraf. Forma initiala a articolului, in cazul in care-l cititi in aceasta forma, este fara acest paragraf si fara acele taieturi.

Miracol in celula 7 poate fi vazut pe Netflix. Vi-l recomand, fie si pentru a putea spune ca-s un insensibil care ar trebui sa nu-si dea cu parerea despre filme de genul (N-AI COPII. NU POTI INTELEGE).

 

. 5 comentarii la Miracol in celula 7 (Netflix) – o manea turceasca autentica. Categories: 2020, Filme NETFLIX. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

5 thoughts on “Miracol in celula 7 (Netflix) – o manea turceasca autentica

  1. Dacă aveți timp și dispoziția necesară- vă rog să vedeți și filmul original, cel coreean ( mie mi se pare mult mai bun cel coreean; și actorul coreean mi se pare că joacă mai bine. Trailerul e inșelător). Nu e nici pe departe o comedie. E o tragedie cu unele accente comice. Finalul nu e asemănător.( dacă spun mai mult, e spoiler).

  2. Eu am văzut mai întâi varianta turcească, mai exact ieri, iar astăzi am vizionat-o pe cea sud coreeană. Mi s-a părut mult mai bună varianta turcească.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.