All the Money in the World – Pentru toti banii din lume

All the Money in the World – Pentru toti banii din lume

 

 

Intr-o seara, IN ACELASI TIMP, au fost 2 vizionari de presa. Cele 2 filme erau asa: un film cu titlu de manea si un film cu manele. Fiind consecvent ideii de a ma duce la originale si nu la copii, oricat de ciudat ar suna cuvantul ORIGINAL in contextul manelelor, dar si pentru ca filmul cu manele era Soldatii. Poveste din Ferentari, unde citisem inclusiv cartea pe care se baza filmul, l-am preferat pe acesta in dauna filmului cu titlu de manea.

Ma rog, titlu e de manea, ca filmul cica e chiar interesant. La el a fost Ana, care a lasat urmatoarele insemnari:

Pentru toți banii din lume este un film despre legăturile dubioase dintr-o familie, mai ales în una în care banii sunt mai presus de orice. Dacă în rolul miliardarului Getty inițial trebuia să joace Kevin Spacey, după scandalul sexual în care acesta a fost implicat acum ceva vreme, a fost înlocuit de Christopher Plummer. Getty a fost un industrialist – dacă în română există aceasta denumire, sau mai pompos spus un om de afaceri care a făcut avere din industria petrolului. Deși cu un fiu, de a cărei creștere nu s-a ocupat sau nu a fost implicat bătrânul a fost foarte interesat de nepoții și a tratat alăturarea acestora familiei la fel ca orice altă afacere.

Atunci când nepotul cel mai mare John Paul Getty al treilea este răpit în Italia și este cerută o răscumpărare de 27 de milioane în schimbul eliberării, milionarul iese la televiziune și spune că nu va plăti niciodată banii. Astfel, începe o luptă și o negociere dură între răpitori și mama tânărului prinsă la mijloc între milionarul excentric care deși își iubea nepotul nu considera că merită să plătească unui terț parte din banii lui munciți.

Filmul este unul dur, în care se prezintă diferențele de mentalitate între cei cu foarte mulți bani și cei care trăiesc în umbra lor, între imaginea publică și ceea ce oamenii din afara cercului principal de cunoștințe cred că știu despre o persoană și ceea ce se întâmplă cu adevărat sau felul în care aceea persoană este în realitate.

Fletcher Chase este specialistul în negocieri dure a lui Getty și singurul ajutor pe care acesta îl acordă norei sale în cazul răpiri. Acesta este interpretat fantastic de Mark Wahlberg și îmi place că încă nu a spus tot ce avea de spus pe scena actoriei de film. L-am tot văzut în ultimi ani în roluri de toate genurile de la Daddy’ß Home sau Transformers, la Deepwater Horizon unde a făcut un rol fantastic. Indiferent că vorbim de comedii simple sau de drame, fostul model de lenjerie intimă duce bine rolurile.

În rolul mamei disperate să își recupereze fiul cel mai mare o vei revedea pe Michelle Williams. Devenită celebră pe final de ani 90, început de ani 2000 în serialul american Dawson’s Creek micuța blondă a crescut mult cu roluri atent alese care poate nu au transformat-o într-o persoană pe care o vezi în filme care dau lovitura la casa de bilete, însă cu siguranță filmele în care alege să apară vor fi profunde și te vor trimite acasă cu semne de întrebare, vezi Shutter Island sau Manchester by the Sea, sau chiar prezenta peliculă. Pe alocuri poate puțin dusă în extrem pe partea emoțională, Michelle reușește să transpună chinurile sentimentale prin care poate trece o mama care încearcă timp de luni întregi să îi recupereze copilul din mâna unor răpitori.

Despre Plummer nu prea mai am ce să spun, pentru că însăși cariera îl recomandă, iar rolul de milionar fără scrupule și care în ciuda dragostei declarate pentru familie refuză să plătească suma cerută pentru eliberare îi vine mânușă. Vei fi suprins de naturalețea cu care explică chiloții spălați de mână și întinși într-un hotel de 4 stele din Roma, doar pentru a evita taxa de curățenie pe care orice hotel o cere atunci când vrei să ți se împrospăteze hainele sau felul în care vorbește despre o amărâtă de statuetă, sau felul în care apreciază arta și făcea donații în loc de salarii pentru a nu plăti impozite statului.

Cel mai mult mi-a plăcut la film că finalul este unul deschis, fiecare va înțelege ce va dori și va pleca acasă întrebându-se ce ar fi făcut în locul fiecărui personaj. Dacă vrei un blockbuster – nu e cazul, dacă vrei un film de acțiune cu împușcături și urmăriri de mașini, iar nu e cazul, însă dacă vrei să petreci două ore lipit de scaun întrebându-te cum ai fi acționat dacă ai fi fost în locul personajelor, sau cum te-ar schimba o avere imensă și ce presiune ar fi asupra celor din jurul tău atunci da mergi să vezi Pentru toți banii din lume.

All the Money in the World – Pentru toti banii din lume este in cinematografe din 2 februarie, fiind adus in Romania de Vertical Entertainment. Salutari CINEMILE tuturor!

ps: Daca vrei sa stii de ce m-am gandit la manele cand am vazut titlul Pentru toti banii din lume, atunci CLICK AICI!

 

 

 

 

RaspundE-MI-L

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.