Moon Hotel Kabul – TIFF 2019

Pentru ca tocmai am scris despre proiectul TIFF UNLIMITED, articol pe care vi-l recomand, trebuie sa spun ca unul dintre filmele care trebuie date ca exemplu pentru acel proiect este MOON HOTEL KABUL: un film care a trecut meteoric prin cinematografe si pe care nu apucasem sa-l vad, desi-mi doream. E drept, filmul este doar o promisiune, spun asta din start, se naste talent si moare speranta, insa din cateva puncte de vedere este un film ce merita vazut. Ori, hai sa zicem ca nu-mi pare rau c-am facut-o.

Ivan Semciuc, interpretat de Florin Piersic JR, este jurnalist de investigatii ce pleaca pentru un reportaj in Afganistan. Acolo are o relatie cu o traducatoare, ce se dovedeste a fi mai mult decat atat. A doua zi dupa ce acestia fac sex, traducatoarea este gasita moarta, varianta oficiala fiind sinuciderea. Varianta pe care Ivan, insa, n-o crede.

Acum, ceea ce crede fiecare dintre noi este strict problema noastra. Daca eu nu cred ceva si-mi tin parerea pt mine, este irelevant. Ivan, insa, ca jurnalist intai si intai, dar si ca om care cunostea mai bine victima, era dator sa gaseasca dovezi care sa-i sustina teoria. Credinta. Lucru pe care NU il face.

Exact cum observa Ionut Mares in Ziarul Metropolis, filmul are 2 parti distincte: prima parte, premisa, este una extrem de buna, de alerta, de bine construita. Apoi, insa, filmul vireaza brusc spre drama, abandonand aproape in totalitate notiunea de thriller.

Urmarim, de fapt, un singur personaj, Ivan, care este construit treptat, pas cu pas, cu fiecare actiune si prin intermediul fiecarui personaj. In subsidiar, avem portretul victimei, construit, insa, mult mai vag.

Personajul principal este FABULOS interpretat. Florin Piersic JR ne da o lectie de actorie, acesta fiind cel mai bun rol al sau in cinematografie. In teatru lucrurile sunt un pic diferite. Dac-ar fi sa dau un motiv pentru care ar trebui sa urmariti filmul Moon Hotel Kabul, acesta ar fi Florin Piersic JR.

Din pacate, insa, toate celelalte personaje sunt fie prost scrise, fie prost interpretate, fie ambele. Seful lui Ivan este interpretat extrem de … ciudat de Adrian Titieni. Aici nu mi se pare nici interpretare slaba, nici rol scris gresit. Aici mi se pare o alegere gresita a actorului.

Aici repet ce am mai spus: Adrian Titieni nu este un actor foarte adaptabil, maleabil. Pare a juca acelasi rol cam tot timpul. Drept urmare, fie il nimeresti cu rolul, fie o dai in bara. Fie rolul i se potriveste pe jumate.

Chiar si cand o nimeresti partial cu rolul, il va interpreta in asa fel incat iti va aminti de alte roluri ale sale. In acest caz, mi-am adus aminte de filmul LIVE, unde Titieni juca rolul unui producator. Tot un fel de sef al unui jurnalist, fie el si de televiziune.

In plus, sunt prea multe intrigi secundare, doar invocate, ulterior abandonate. Mi s-a parut ca si cum ar fi o discutie din aia in care se deschid foarte multe paranteze, se spune de fiecare data Aceasta ar putea fi o discutie distincta, apoi totul este abandonat. Fix asa este si filmul Moon Hotel Kabul.

Moon Hotel Kabul este per total un film decent: mult mai slab decat promitea sa fie la inceput, dar mai bun decat multe alte filme romanesti. Florin Piersic JR are o interpretare fenomenala, pe care TREBUIE s-o vedeti.

Moon Hotel Kabul a fost vazut la TIFF 2019 si, din pacate, nu stiu unde ar mai putea fi vazut. Poate, daca avem/aveti noroc, pe noul TIFF UNLIMITED.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.