Motherless Brooklyn – Orfani in Brooklyn

Motherless Brooklyn este un film care merita mai multa atentie. Edward Norton a lucrat 2 ani la adaptarea romanului omonim (aparut la noi la Editura Corint cu titlul Orfani in Brooklyn), iar rezultatul este de-a dreptul spectaculos.

Din pacate, filmul ruleaza in acest moment doar la Happy Cinema, unde oricum sala trebuie sa fie maximum 30% plina. Un astfel de film si mai ales un astfel de efort ar fi trebuit rasplatit cu sali pline. N-a fost sa fie.

Motherless Brooklyn ne prezinta povestea unui ajutor de detectiv, de la o firma importanta din New York-ul anilor 50, Lionel Essrog. Acesta fusese luat de la un orfelinat de catre marele detectiv Minna, care-i este acestuia metor, aproape tata si cel mai bun prieten. Cand Minna este ucis, Lionel hotaraste sa afle cine l-a omorat pe mentorul sau, chiar daca aflarea adevarului nu-l va invia pe Minna si s-ar putea sa afecteze afacerile viitoare ale firmei.

Trei lucruri importante mai sunt demne de mentionat despre Motherless Brooklyn:

  1. Defectul de vorbire al lui Lionel face ca personajul acestuia sa fie extrem de dificil de interpretat. Nu este chiar handicap, insa este o chestie care-l fac unic. Este, in acelasi timp, extrem de inteligent, cu o memorie fantastica, acesta putand memora conversatii intregi fara sa ia nici macar o notita. De altfel, datorita complexitatii personajului, multi au ridicat in slavi prestatia actoriceasca a lui Edward Norton. Am vazut diverse comparatii, ba cu Joaquin Phoenix din Joker, ba cu James McAvoy din Split. Nu-s de acord cu comparatiile: desi un rol greu, dificil, este sub cele 2 interpretari de mai sus, fiind totodata si un personaj complet diferit (defectul sau fiind fizic si nu psihologic; psihologic, Lionel este un personaj extrem de bun, de sincer, deloc bipolar ori ascuns, deci din acest punct de vedere mult mai usor de interpretat). Apropo, Edward Norton este si REGIZORUL acestui film, fiind al doilea film pe care-l regizeaza. Vedeti interviul de mai sus pentru mai multe detalii.
  2. Motherless Brooklyn este un film a carui actiune se petrece in anii 50. Avem o redare excelenta a atmosferei acelei perioade. Pentru fanii filmelor de gen este o adevarata desfatare. Unul ca mine, extrem de departe, ca varsta, de acea perioada, isi pune problema cum ar fi aratat aceasta poveste in 2021, in 2000 ori chiar in 1990. Oare cat de mult ar fi facut diferenta tehnologia moderna?
  3. Doua cuvinte despre Bruce Willis, cel care-l interpreteaza pe Minna. In mod socant (pentru unii), Bruce Willis moare in acest film (dupa 5 minute chiar). Mi se pare un rol extrem de potrivit pentru Bruce Willis. Chiar daca a aparut fix 5 minute, a avut o aparitie de forta, imaginea lui pastrandu-se in mintea privitorului pe tot parcursul filmului. Trebuia sa fie o aparitie MEMORABILA, altfel intreaga zbatere a personajului principal, a lui Lionel, ar fi fost (aparent) fara sens. Ca sa o dau in chestii serioase, Motherless Brooklyn ne dovedeste faptul ca Bruce Willis ar fi putut juca si-n Titanic; tot ar fi murit, oricat de mult de straduieste folclorul cinefil sa conteste acest lucru. Bruce Willis nu este, totusi, Chuck Norris.

Motherless Brooklyn este per total un film excelent, avandu-l in prim plan pe un Edward Norton intr-o forma de zile mari. Interpretare foarte buna, fara a fi, insa, excelenta.

La noi Motherless Brooklyn se gaseste si pe DVD (distribuit de ProVideo), se da si la TV (pe HBO), se gaseste si pe streaming (cred ca tot HBO), insa eu va recomand sa il vedeti la cinema. Momentan ruleaza doar la Happy Cinema. Se vede PERFECT pe un ecran mare, credeti-ma.

One thought on “Motherless Brooklyn – Orfani in Brooklyn”

RaspundE-MI-L

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.