Neidentificat – TIFF 2021

Neidentificat este un film romanesc ce s-a vazut prima oara la TIFF 2021, insa pe care eu l-am vazut aseara, marti 3 august, la Cinema City Afi Cotroceni (in Bucuresti). Am zis ca la TIFF pot vedea altele si, in plus, calitatea cinematografului de mall este oricum superioara.

Neidentificat este o drama thriller, in ordinea asta. Florin Iespas este personajul principal, un politist (detectiv) ce devine obsedat de cazul unor incendii ce au dus la moartea a doua femei. Ancheta era oficial a unui coleg, insa nu avansa deloc, iar acel coleg, Radu, era in concediu. Hotaraste sa mearga la superiorul sau (Vasile Muraru, un rol excelent, unde-si foloseste pe deplin umorul sau inconfundabil) pentru a cere cazul. Nu-l primeste, insa decide sa treaca peste decizia oficiala si sa-l ancheteze neoficial. Va las pe voi sa descoperiti urmaririle si din ce motiv era el atat de obsedat de acest caz.

Pentru mine, Neidentificat este un film ce merita vazut din 3 motive:

Emil Calinescu avanpremiera Neidentificat

Romanii nu prea fac thrillere

Ma rog, depinde ce inseamna thriller si cum te raportezi la acest gen. Thrillerul politist este o pasare rara in cinematografia romaneasca. De altfel, multa vreme s-a spus ca imaginea politistului roman este data de Garcea pentru simplul fapt ca romanii nu fac filme politiste.

Neidentificat reuseste sa imbine cele 2 perspective, este un film serios cu politisti, dar care are si un personaj plin de umor, pe care nu-l poti lua in serios. Vasile Muraru imbina, practic, cele 2 perspective: cea serioasa si cea comica. Nu este un umor de santier tip Vacanta Mare, insa este unul tot de anii 90, maximum 2000. Personajul interpretat de Vasile Muraru te face sa crezi ca politistii, cel putin sefii, au ramas precum cei din trecut.

Emil Calinescu Vasile Muraru avanpremiera Neidentificat

Florin Iespas (Bogdan Farcas) este un personaj fabulos

Ganditi-va doar atat: un politist, fie el si detectiv, asculta muzica clasica, insa ca gandire este la fel de incuiat si discriminatoriu, in special fata de rromi (tigani). Asculta muzica clasica si injura ca la usa cortului.

Situatia lui familiala este dificila, la fel si cea financiara. Este inglodat in datorii, atat fata de banca, unde are rata atat la casa, cat si la masina, cat si fata de colegi, de la care se imprumuta constant.

Un personaj de urmarit, de analizat, un personaj care te face sa-l iubesti si sa-l urasti deopotriva. Il intelegi, dar nu esti de acord cu el. Esti de partea lui, insa de la un punct incolo in condamni. Un personaj PUTERNIC, oricum ai lua-o.

Neidentificat TIFF 2021

Filmul sta foarte bine din punct de vedere vizual

Acum cativa ani era vorba: sunt filme alb-negru, filme color si filme romanesti. Acestea din urma erau ceva intre, erau filme gri, triste, chiar si cele care oficial isi propuneau sa te faca sa razi. De data aceasta avem parte de un film care sta foarte bine vizual, foarte colorat, foarte fotogenic (orasul Piatra Neamt, unde este filmat, este un oras care arata extrem de misto).

Ar mai fi si un al patrulea motiv: este prima parte a unei trilogii. Despre urmatoarele parti ale acesteia vom afla detalii cat de curand.

Per total, Neidentificat este o drama thriller excelenta, pe care merita s-o vedeti. Eu, unul, abia astept sa apara si urmatoarele parti ale ei.

Neidentificat intra in cinematografe vineri 6 august 2021, fiind distribuit in Romania de Transilvania Film.

Neidentificat TIFF 2021 BANEL

ps: Neidentificat mai are un personaj misto, care in film are numele Banel. Nu va zic mai multe despre el, va las sa-l descoperiti singuri.

One thought on “Neidentificat – TIFF 2021”

  1. OMG! Ai o fotografie cu Vasile Muraru! Super! Să știi că mi-ai trezit interesul cu filmul acesta. O să încerc să-l văd. Mulțumesc.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.